Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
3. 6. 2016,
13.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

Milan Brglez referendum

Petek, 3. 6. 2016, 13.04

6 let, 6 mesecev

Komentar

Oprostite jim, ne vedo, kaj delajo: poslanci črtali napačen zakon

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Milan Brglez | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Poslanci so na aprilski seji črtali določbe zakona o delovnih razmerjih, ki urejajo kazni in globe za delodajalce, kadar ti kršijo zakonodajo. Predsednika nista opazila ničesar. Parlamentarni Milan Brglez je zakon podpisal, republiški Borut Pahor ga je razglasil. Spremembe veljajo. Na delu pa je tudi ironija: Brglez bi zdrs lahko preprečil, če bi migrantom dovolil referendum o pomorskem zakoniku, ki je zakuhal zmedo. A se je – kot vemo – raje odločil za kreativno uporabo prava in ga zavrnil kot zlorabo pravic. 

Četrtek, 21. aprila letos, lokacija: državni zbor. Poslanci so z 52 glasovi za in nobenim proti sprejeli zakon o spremembah in dopolnitvah pomorskega zakonika. Tipko za so pritisnili poslanci koalicije, Združena levica, še kakšen nepovezan se najde. Besedilo v slovenski pravni red uvaja nekatere evropske akte, dodeljuje naloge državnim organom, dopolnjuje besedne skovanke v zakonodaji, ki ureja pomorsko področje. V prehodnih določbah pa tole:

78. člen 

Z dnem uveljavitve tega zakona prenehajo veljati naslednje določbe:
– 218., 219., 220., 221., 222. in 223. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13 in 78/13),

– V. člena Odredbe o pristojbini za uporabo objektov za varnost plovbe na pomorskih plovnih poteh, ki jo morajo plačati čolni in jahte (Uradni list RS, št. 98/99).

V čem je težava 

Členi iz zakona o delovnih razmerjih iz leta 2007, ki so jih poslanci poskušali črtati, a jim ni uspelo. | Foto: Členi iz zakona o delovnih razmerjih iz leta 2007, ki so jih poslanci poskušali črtati, a jim ni uspelo.

Dopolnjen pomorski zakonik je črtal šest členov (od 218 do 223) veljavnega zakona o delovnih razmerjih (v nadaljevanju: ZDR) iz leta 2013. Trije od teh urejajo globe za delodajalce, kadar ti kršijo določbe o delovnem času, varnosti pri delu, odmoru, počitku in podobnem. So poslanci to želeli? Najbrž ne. Verjetno so mislili, da odpravljajo istoimenske člene ZDR iz leta 2007, ki je urejal pogodbo o zaposlitvi za pomorščake. Ti členi so sicer veljali do sprejema pomorskega zakonika, potem so nehali učinkovati in jih zato poslancem sploh ne bi bilo treba spreminjati, a to je že druga zgodba.

Predsednik Borut Pahor je zakon razglasil 9. maja, od 24. maja šestih členov v veljavnem ZDR ni več.  

Različica ZDR iz leta 2007, v katerem so poslanci verjetno želeli črtati člene od 218 do 223.

Različica ZDR iz leta 2013, v katerem so poslanci dejansko črtali člene od 218 do 223. 

Kako so glasovali poslanci, si lahko lahko ogledate na tej povezavi. 

Nekdo očitno slabo bere 

Kaže, da poslanci slabo berejo zakone, za katere glasujejo. Ampak pred njimi sta v verigi tudi služba vlade za zakonodajo in zakonodajnopravna služba DZ. Pravni korpus po državnih službah ima očitno težko dioptrijo. DZ in vlado smo vprašali o primeru, odgovore čakamo. Zanima nas tudi, kako bo delal inšpektorat za delo, kako bodo ob amputaciji kaznovalnih členov inšpektorji lahko pisali globe kršiteljem.

Ocvirek za Milana Brgleza

Milan Brglez je imel dobesedno na mizi rešitev za težavo: delavci migranti so želeli zakon o spremembah pomorskega zakonika poslati na referendum. A je predsednik presodil, da gre pri paketni referendumski pobudi za zlorabo pravice. Brglezovo potezo je njegova parlamentarka Simona Kustec Lipicer označila za pomembno učno uro demokracije v Sloveniji. Toda predsednika, ki je v očeh nekaterih čez noč prešel v državnika, je zdaj obiskala ironija. Ljudstvo bi lahko rešilo napako Brgleza in drugih izvoljenih, a je - gospa Kustec Lipicer, ne zamerite, da si tako pogosto sposojam vaše besede - tako imenovana učna ura demokracije to preprečila.  

Ne spreglejte