Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 2. 2016,
15.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti protesti

Sobota, 20. 2. 2016, 15.29

7 let, 12 mesecev

Okoli 3.000 protestnikov je v Šenčurju glasno protestiralo proti centru za migrante (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred poslopjem nekdanjega Baumaxa v Šenčurju je potekal protestni shod proti nastanitvenemu centru za migrante. Na prizorišču se je zbralo okoli 3.000 ljudi.

Protestniki so s seboj prinesli slovenske zastave in transparente. Bližnjo cesto so zasedli traktorji, tudi udeleženci so se odpravili na krajši pohod po parkirišču. Shod je potekal mirno.

Replika džamije na traktorju Na parkirišču pred nekdanjim Baumaxom je bilo nekoliko manj ljudi, stavbo so varovali tudi varnostniki. Več ljudi je zasedlo bližnji travnik in sredino krožnega križišča, od koder so spremljali protestno vožnjo traktorjev, opremljenih s slovenskimi zastavami in transparenti. Na prikolici enega od traktorjev je bilo mogoče opaziti celo repliko džamije.

Udeleženci shoda so se odpravili na protestni pohod po parkirišču in bližnji cesti, na kateri je promet zastal in so jo nato zaprli za promet. Prav tako je bil zaprt avtocestni izvoz Kranj vzhod.

Na transparentih so bili med drugim zapisi Tudi ti si odgovoren za usodo slovenskega naroda; Migrantski center, ne hvala; Šefic, nisi sončni kralj; Kako dolgo bomo še hlapci … Zapisi na nekaterih transparentih so bili manj strpni.

Med udeleženci shoda je bilo mogoče opaziti nekatere aktualne in nekdanje vidnejše slovenske politike, med njimi poslance SDS Žana Mahniča, Branka Grimsa in Andreja Čuša, pa nekdanjega tržiškega župana Pavla Ruparja.

Poslanec SDS Mahnič se je protesta udeležil kot poslanec, izvoljen na Gorenjskem, saj nasprotuje migrantskim centrom po Sloveniji. Država po njegovih besedah ni dolžna sprejemati ilegalnih ekonomskih migrantov, ki ne zaprosijo za azil in se niso pripravljeni integrirati v družbo, je dejal.

Čeprav je bil shod prvotno namenjen protestu proti vzpostavitvi migrantskega centra, pa je bil za številne udeležence očitno tudi družabni dogodek.

Harmonike in narodno-zabavna glasba Organizatorji so s seboj prinesli večji zvočnik, iz katerega je donela narodno-zabavna glasba, tudi harmonik na prizorišču ni manjkalo. Razen hrupa siren, žvižganja in protestnih vzklikov je shod potekal mirno.

Protest je varovalo več policistov s službenimi psi, na začetku je prizorišče nekaj časa preletaval tudi dron. Policija je že v petek napovedala, da bodo dogodek snemali.

Na notranjem ministrstvu pravijo, da je omenjeni objekt le mogoča lokacija, vendar temu številni krajani Šenčurja in Kranja, ki so se povezali tudi prek spleta, že vnaprej nasprotujejo. Pobudo Gorenjska je proti migrantskemu centru na družabnem omrežju Facebook spremlja več tisoč ljudi.

Pobudniki protesta so udeležence pozvali k mirnemu shodu, kljub temu pa ga je policija obravnavala kot dogodek z večjim tveganjem, saj ni bil prijavljen.

Še nekaj fotoutrinkov s protesta:

Ne spreglejte