Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
20. 6. 2017,
4.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

9

Natisni članek

Odvetniška zbornica Slovenije odvetnik Roman Završek Stojan Zdolšek

Torek, 20. 6. 2017, 4.07

6 let, 6 mesecev

Odvetniki spet lobirajo pri Klemenčiču: ne želijo biti več "keramičarji v kravatah"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

9

Po lanskem neuspešnem poskusu občutnega zvišanja vpisnine za članstvo v Odvetniški zbornici Slovenije z dobrih dva na devet tisoč evrov bi zdaj zbornica vpisnino dvignila na tri tisoč evrov. A ministrstvo za pravosodje Gorana Klemenčiča, ki je z zbornico zaradi višine vpisnine že v upravnem sporu, zahteva dodatna pojasnila.

Ministrstvo želi od zbornice pojasnila, "ali je predlagani dvig vpisnine tudi objektivno ustrezen, primeren, potreben in v javnem interesu". | Foto: Thinkstock Ministrstvo želi od zbornice pojasnila, "ali je predlagani dvig vpisnine tudi objektivno ustrezen, primeren, potreben in v javnem interesu". Foto: Thinkstock Odvetniški kandidat mora danes za vpis v imenik odvetnikov pri odvetniški zbornici Slovenije (OZS) plačati 2.295 evrov. Višina vpisnine je veliko medijske pozornosti dobila lani, ko so odvetniki na skupščini sprejeli njeno opazno povišanje.

Zvišanje na 12 tisoč, devet tisoč ali vsaj sedem tisoč evrov 

Prvi zagovornik spremembe je bil odvetnik Stojan Zdolšek, ki je predlagal, da se vpisnina poviša na 12 tisoč evrov. Kot je navedeno v zapisniku seje skupščine, je Zdolšek opozoril na težavo vse večjega števila vpisov v imenik odvetnikov, ki naj bi bilo posledica razmer v pravosodju in na trgu dela, ter vse večjega števila diplomantov.

"Poudaril je, da je mogoče opaziti vse večjo deregulacijo reguliranih poklicev, ter povedal, da višja vpisnina v imenik odvetnikov po njegovem mnenju ne bi pomenila omejitve možnosti vstopa v  ta poklic. Podal je nasproten predlog, in sicer da se finančni načrt sprejme, a da se pod postavko vpisnine odvetnikov določi vpisnina 12 tisoč evrov. Po njegovem mnenju bi taka višina omogočala resnejši premislek o vstopu v odvetniški poklic," je navedeno v zapisniku, ki je bil pozneje objavljen v reviji Odvetnik.

Za primer, če skupščina predloga ne bi sprejela, je Zdolšek podredno predlagal še devet tisoč ali sedem tisoč evrov vpisnine. Odločili so se, da bodo vpisnino dvignili na devet tisočakov. Sklep je bil po navedbah v zapisniku sprejet z veliko večino.


Preberite še:

Največji odvetniki z milijonskimi dobički, "zvezdniški" pa komajda v zelenem


Državna varovalka in poraz odvetnikov

Pravosodni minister Goran Klemenčič odpira fronto z odvetniškim cehom, katerega članica je sicer tudi njegova žena Nina Zidar Klemenčič. | Foto: Matej Leskovšek Pravosodni minister Goran Klemenčič odpira fronto z odvetniškim cehom, katerega članica je sicer tudi njegova žena Nina Zidar Klemenčič. Foto: Matej Leskovšek A poteza zbornice in njenega članstva je sprožila veliko razburjenja v javnosti, zaradi česar se je vmešal pravosodni minister Goran Klemenčič ter po navedbah v reviji Odvetnik tudi agencija za varstvo konkurence.

Klemenčič, njegova žena je, omenimo, odvetnica Nina Zidar Klemenčič, je predlagal spremembe zakona o odvetništvu. Te so med drugim predvidevale, da se višina vpisnine določi v statutu, h kateremu mora soglasje podati vlada, ter da se višina vpisnine spet določi pri vrednosti, ki je veljala na dan 1. aprila 2016 (2.295 evrov).

"Uradnikom in sodnikom so plače rasle, odvetnikom pa ne"

Na dogajanje se je vmes odzvala tudi zbornica, ki jo vodi Roman Završek. V začetku junija je sklicala izredno skupščino in predlagala znižanje članarine na tri tisočake.

Odvetniki so predlog sprejeli, čeprav so nekateri vztrajali pri devet tisoč evrih. "Od leta 2003 so rasle plače tako državnim uradnikom kot tudi sodnikom, samo odvetnikom država ni dovolila zvišanja, in sicer zaradi stroškov, ki jih ima država zaradi zagovornikov ex offo in drugih oblik pomoči za revne, ki jih izvajajo odvetniki," je na primer vztrajal ljubljanski odvetnik Lado Arčon. A zakon je, kot že napisano, vpisnino dodatno znižal. Prvemu možu odvetniške zbornice Romanu Završku do zdaj ni uspelo pridobiti soglasja pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča za dvig višine vpisnine. | Foto: Bojan Puhek Prvemu možu odvetniške zbornice Romanu Završku do zdaj ni uspelo pridobiti soglasja pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča za dvig višine vpisnine. Foto: Bojan Puhek

Odvetniki znova poskušajo, Klemenčič želi odgovore

Zbornica pa zdaj znova poskuša. Marca letos so tako odvetniki sprejeli sklep o spremembi statuta, ki vpisnino zvišuje na tri tisoč evrov, kot razlog pa navedli "uskladitev vpisnine z rastjo cen življenjskih potrebščin". V predlogu so zapisali, da se vpisnina ni zvišala od leta 2003 in da bi zdaj vrednost točke, ki je podlaga za njen izračun, zvišali z 0,459 na 0,6 evra. Vpisnina je vredna pet tisoč točk.

A minister Klemenčič se s predlogom očitno, vsaj za zdaj, ne strinja. Zakon ne omenja kriterijev za določanje višine vpisnine, zato je po mnenju ministrstva "edina pravno upoštevna usmeritev, h kateri sta zavezana tako OZS kot vlada, uresničevanje ciljev uspešnega delovanja in razvoja odvetništva kot svobodnega poklica ter uspešnega delovanja in razvoja odvetniške poklicne organizacije".

Klemenčič tako vladi predlaga, da sprejme sklep, s katerim bi zbornici naložila dopolnitev obrazložitve predloga. V tej naj bi pojasnila dejavnike, po katerih bo mogoče oceniti, "ali je predlagani dvig vpisnine tudi objektivno ustrezen, primeren, potreben in v javnem interesu". Hkrati bi Klemenčič zbornici naložil tudi, da predvidi finančne učinke morebitnega povišanja vpisnine.

"Nimam komentarja," je zdajšnje dogajanje, povezano z višanjem vpisnine, komentiral odvetnik Zdolšek, ki pravi, da se od prvega predloga zvišanja s tem vprašanjem ne ukvarja več. 

Keramičarji v kravatah

Ministrstvo in odvetniki se sicer o višini odvetniške točke že prerekajo v ločenem upravnem sporu. Zbornica zahteva uskladitev z rastjo cen življenjskih potrebščin. Predsednik zbornice Završek je v aprilskem intervjuju za Dnevnik dejal, da jim Klemenčič pri dvigu nasprotuje iz političnih razlogov. Da je vrednost točke prenizka, pa je obrazložil takole:

Ena odvetniška točka je sicer 0,459 evra, tako da povprečen enourni sestanek nanese 45 evrov. Vse spoštovanje vsem poklicem, toda pri primerjavi z obrtniškimi cenami lahko ugotovimo, da je odvetniška storitev primerljiva s polaganjem ploščic.

Ne spreglejte