Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2017,
18.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

7

Natisni članek

arbitraža Arbitražni sporazum Arbitražno sodišče Slovenija Hrvaška meja Piranski zaliv

Sreda, 28. 6. 2017, 18.55

6 let, 6 mesecev

Dan D: kje bo potekala meja med Slovenijo in Hrvaško? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

7

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

V četrtek med 14. in 16. uro, ko bo arbitražno sodišče javno razglasilo sodbo, bo jasno, kje bo po novem potekala meja med Slovenijo in Hrvaško. Na ta dan smo čakali 26 let. A tudi po letih pregovarjanj in prerekanj, celo po posredovanju arbitražnega sodišča, dokončne rešitve ni mogoče pričakovati prav kmalu. Hrvati namreč napovedujejo, da jutrišnje arbitražne sodbe ne bodo prevzeli.

Kdaj bo jutri znana sodba arbitražnega sodišča #video

 

Uradni Zagreb potrdil, da ne bo sprejel arbitražne sodbe

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes potrdil, da Hrvaška ne bo sprejela tiskane izdaje sodbe o meji s Slovenijo, ki jo v četrtek namerava v Haagu posredovati arbitražno sodišče. V Zagrebu so prav tako potrdili, da uradnih predstavnikov Hrvaške ne bo v sejni sobi arbitražnega sodišča v Haagu, ko bodo sodbo popoldne javno predstavili.

Dialog s Slovenijo je treba nadaljevati, ne glede na to, kaj se bo zgodilo jutri," je danes dejal hrvaški premier Andrej Plenković. | Foto: STA , Dialog s Slovenijo je treba nadaljevati, ne glede na to, kaj se bo zgodilo jutri," je danes dejal hrvaški premier Andrej Plenković. Foto: STA ,

Plenković je danes v saboru povedal, da so od arbitražnega sodišča dobili "formalno znamenje", da "v nekem trenutku" v četrtek prejmejo "fizično sodbo".

"Hrvaška vlada se je odločila, da tega ne bo storila, ker sodba za nas ni relevantna. O njeni vsebini se bomo seznanili, ko bo objavljena na spletu oziroma v neposrednem prenosu v četrtek popoldne," je povedal Plenković na koncu svoje današnje predstavitve sklepov vrha EU, ki je bil prejšnji petek v Bruslju.

Odločitev arbitražnega sodišča je za Hrvaško nesprejemljiva, ne glede na to, kako jo bodo komentirali preostali akterji, države ali mednarodne inštitucije, je dodal. Hrvaški državni vrh se sklicuje na odločitev hrvaškega sabora iz julija 2015 o izstopu iz arbitražnega postopka, ker naj bi bilo delovanje arbitražnega sodišča "nepopravljivo kontaminirano" v aferi Drenik-Sekolec.

Na poslansko vprašanje SDP, kaj bo hrvaška vlada storila, če bo Slovenija poskusila blokirati vstop Hrvaške v schengensko območje, je Plenković odgovoril, da gre za zapleten postopek z veliko "proceduralnimi situacijami", v katerih lahko ena sama članica prepreči končno odločitev. STA

 

"ZDA se nočejo vmešavati v dvostranske spore zaveznic Nata"

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley je pred četrtkovo odločitvijo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško danes za Televizijo Slovenija dejal, da se ZDA nočejo vmešavati v dvostranske spore zaveznic Nata.

"ZDA se nočejo vmešavati v dvostranske spore zaveznic Nata," pravi ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley. | Foto: Vid Ponikvar "ZDA se nočejo vmešavati v dvostranske spore zaveznic Nata," pravi ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley. Foto: Vid Ponikvar

"Prepričani smo, da sta se državi sposobni sestati in najti skupno rešitev. Obe državi smo pozivali, naj skušata najti rešitev. Pozvali smo ju tudi, naj se na jutrišnjo odločitev sodišča ne odzivata prenagljeno," je Hartley še povedal za TV Slovenija.

Kot je še poudaril, ZDA podpirajo mednarodno pravo, vendar je to lahko zapleteno. STA

 

V četrtek, na dan, ko bo znana odločitev glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, vam bo Siol.net postregel z informacijami in vsakovrstnimi odzivi iz prve roke.

Razglasitev odločitve bomo podrobno spremljali s prenosom v živo, v sodelovanju s Planet TV pa bomo pripravili tudi posebna javljanja iz Ljubljane, Pirana, s Trdinovega vrha in Hotize.

Vmes bomo na naših profilih na Facebooku, Twitterju in Instagramu odstirali zakulisje dogajanja in po razglasitvi odločitve seveda poskrbeli tudi za umestitev v širši kontekst s pogledi strokovnjakov. Se klikamo na Siol.net!

Ne spreglejte