Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2016,
19.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Tomaž Šalamun poezija

Torek, 27. 12. 2016, 19.27

6 let, 6 mesecev

Odprli center poezije z obsežno Šalamunovo zbirko knjig

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Odprtje Centra za poezijo Tomaža Šalamuna | Foto STA

Foto: STA

V Ljubljani so odprli Center poezije Tomaža Šalamuna z obsežno, skoraj 100 metrov dolgo zbirko knjig, ki jih je podarila pesnikova žena Metka Krašovec. Prostor kulturnih dogodkov bi po njenih besedah podprl tudi Šalamun, ki je rad delil svoje stvari. Zbrane je nagovorilo več govorcev, tudi minister Tone Peršak.

Center na Cankarjevi cesti, ki so ga odprli natanko dve leti po smrti Tomaža Šalamuna, bo deloval v prostorih Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD). Kot je na odprtju povedal direktor JSKD Igor Teršar, Center poezije Tomaža Šalamuna ne bo zgolj prostor s pesnikovimi knjigami, ampak bo živo srečevališče ljudi, ki imajo radi poezijo. Ob tem je spomnil na pomen Šalamuna, "njegovih pesmi, fizične vseprisotnosti, neomajne energije, inteligence in esprija, ki je slovensko poezijo internacionaliziral".

Po besedah ministra za kulturo Toneta Peršaka je bil Šalamun pesnik, ki je prebil številne konvencije in predsodke o slovenski poeziji in o njeni vlogi. Šalamunov vstop v prostor slovenske poezije je pomenil pretres, "zato je kar nekaj časa potreboval, da se je sprijaznil s pojmom Tomaž Šalamun", je poudaril Peršak. Obenem je zaslužen tudi za vpis slovenske poezije na svetovni zemljevid ter za uvrstitev slovenskega naroda med tiste z opazno poezijo. Omenil je tudi njegovo preprostost, odprtost in domačnost z ljudmi. "Kamorkoli je prišel, se je počutil kot doma," je pojasnil.

Šalamunova žena Metka Krašovec je dejala, da je vesela, da jim je v zgolj treh mesecih uspelo odpreti center. | Foto: STA , Šalamunova žena Metka Krašovec je dejala, da je vesela, da jim je v zgolj treh mesecih uspelo odpreti center. Foto: STA , Šalamunova žena Metka Krašovec je dejala, da je vesela, da jim je v zgolj treh mesecih uspelo odpreti center. Po njenih besedah se je "čudež začel odvijati", ko jo je Aleš Šteger spoznal s Tršarjem, ta pa se je povezal z ministrom. Pesnikova hči Ana Šalamun pa je dodala, da bi bil centra zagotovo vesel tudi pokojni brat David Šalamun.

Zbrane so nagovorili tudi pesnik Ivo Svetina, ki je med drugim opozoril na Šalamunovo misel, da poezija obstaja zato, ker človek ni Bog, to pa je najtežje spoznanje, predsednik Akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Tadej Bajd in predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije Jože Osterman.

Center, ki bo deloval kot knjižnica, v kateri bo mogoče prebirati Šalamunove knjige, vsaka ima vtisnjen ekslibris, bo namenjen tudi predstavitvam, pogovorom in drugim kulturnim dogodkom. Prostor je zasnovan po idejnem načrtu Dekleva-Gregorič arhitektov, v njem so tudi stvaritve oblikovalke stekla Maje Pak.

Pesnik Ivo Svetina je opozoril na Šalamunovo misel, da poezija obstaja zato, ker človek ni Bog, to pa je najtežje spoznanje. | Foto: STA , Pesnik Ivo Svetina je opozoril na Šalamunovo misel, da poezija obstaja zato, ker človek ni Bog, to pa je najtežje spoznanje. Foto: STA , Skrbnik zbirke bo pisatelj in urednik Aleš Šteger. Zbirka vsebuje knjige poezije, literarne teorije in leposlovja, v njej pa je tudi precej izvirnih knjig uglednih tujih avtorjev s posvetili. V zbirki so tudi vse Šalamunove avtorske knjige in prevodi njegove poezije v 20 tujih jezikov ter revije, v katerih so objavljene njegove pesmi.

Tomaž Šalamun (1941-2014) je bil eden od najboljših in najbolj plodnih slovenskih pesnikov. Svoj prihod na pesniško prizorišče je zaznamoval s pesniško zbirko Poker leta 1966. Bil je osrednji literarni predstavnik slovenske neoavantgarde, zlasti konceptualizma. Sodeloval je pri različnih umetniških projektih in v skupini literarnih in likovnih umetnikov OHO. V skoraj pol stoletja delovanja je izdal blizu 50 pesniških zbirk, njegova dela pa so dostopna tudi v številnih prevodih in antologijah.

Ne spreglejte