Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 7. 2021,
7.30

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

218

Natisni članek

politika zakon o vodah referendum

Nedelja, 11. 7. 2021, 7.30

2 leti, 9 mesecev

Novela je prepričljivo padla. Kaj sledi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

218

Preštetih je 99,90 odstotka glasovnic. Nasprotniki zakona so krepko presegli kvorum in novela zakona o vodah je padla. Svoj glas proti zakonu o vodah je oddalo 674.114 volivk in volivcev oziroma 86,58 odstotka volilnih upravičencev, za pa 104.525 ljudi oziroma 13,42 odstotka volilnih upravičencev. Trenutna volilna udeležba je 45,99-odstotna.  

Kvorum je presežen, zakon je zavrnjen. Da je zakon na referendumu zavrnjen, mora proti glasovati večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volivcev oziroma najmanj 339.726 volilnih upravičencev. Nasprotniki so kvorum dosegli, saj je po prvih neuradnih rezultatih proti uveljavitvi zakona glasovalo 674.114 volivk in volivcev. 

Na referendumu so volivci oddali 783.762 glasovnic, neveljavnih jih je bilo 1850.

Ob 7. uri se je po državi odprlo več kot tri tisoč volišč za glasovanje na referendumu o noveli zakona o vodah. Ob 19. uri so se volišča zaprla. 

Andrej Vizjak
Novice Po referendumu: odzval se je premier Janša

Visoka udeležba na referendumu

Referendumska udeležba je bila druga najvišja doslej. Večja, skoraj 58-odstotna, je bila le udeležba na referendumu leta 2007, ko so volivci zavrnili zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Ta referendum je potekal na isti dan kot drugi krog predsedniških volitev.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij (OVK) je do 11. ure glasovalo 257.328 volivk in volivcev oziroma 15,15 odstotka vseh volilnih upravičencev.  

Do 16. ure je svoj glas oddalo 505.539  volivk in volivcev oziroma 29,76 odstotka vseh volilnih upravičencev. Najvišja je bila volilna udeležba v volilni enoti Kranj, najnižja v enoti Ptuj. V volilni enoti Kranj je bila do 16. ure volilna udeležba 32,35-odstotna, v volilni enoti Ptuj pa 25,14-odstotna, še kažejo podatki DVK.

Referendumsko vprašanje se je glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?" Volivci so svojo voljo izrazili tako, da so obkrožili za ali proti.

Kaj sledi?

Zakon je zavrnjen in DZ leto dni ne sme sprejeti zakona, ki bi nasprotoval volji volivcev. Minister za okolje Andrej Vizjak je dejal, da je njegov naslednji korak jasen - še naprej si bo prizadeval, kako povečati denar za vzdrževanje vodotokov in kako preprečiti, da bi nam vode delale škodo, ko prestopijo svoje bregove. 

Luka Mesec, Marjan Šarec, Tanja Fajon, Alenka Bratušek
Novice Predčasno rekordna udeležba, ali lahko Kul dobi referendum?
Facebook
Novice "Volilni molk ne obstaja, dovoljene so vse razprave in vsi komentarji"
Andrej Vizjak
Novice Andrej Vizjak: Tega si nikakor ne moremo dovoliti

Na uradne rezultate bo treba počakati do septembra

Dan po referendumu bodo okrajne volilne komisije ugotavljale izid glasovanja po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje bo znan izid glasovanja po pošti iz tujine. Na uradne izide pa bo treba še počakati, saj bo Državna volilna komisija poročilo o izidu glasovanja predvidoma sprejela 7. septembra.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je v zvezi z referendumom o noveli zakona o vodah do 19. ure, ko so se volišča zaprla, prejela skupno 96 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Obravnava jih 23, izstopajo objave na družbenih omrežjih.
Aljoša Petek
Novice Aljoša Petek: Sprememb tako pomembnega zakona se je treba lotiti preudarno in s pravočasno vključitvijo stroke
Žiga Turk
Mnenja Žiga Turk: Izdelovanje nesoglasja
 
Ne spreglejte