Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
20.42

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

cenitev nakup sodišče Dominika Švarc Pipan

Četrtek, 11. 1. 2024, 20.42

3 mesece, 2 tedna

Je prišlo pri nakupu nove sodne stavbe do goljufije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Litijska cesta | Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov in navedla, da je njena neto tlorisna površina z vštetim atrijem 4.603,50 kvadratnega metra, uporabna površina pa 2.761 kvadratnih metrov. | Foto Google maps

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov in navedla, da je njena neto tlorisna površina z vštetim atrijem 4.603,50 kvadratnega metra, uporabna površina pa 2.761 kvadratnih metrov.

Foto: Google maps

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preverja informacije o domnevni nepravilnosti nakupa prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče ter višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani, je za portal 24ur potrdila policija. Ministrstvo za pravosodje namreč ni naročilo svoje preverbe cene in naj bi stavbo preplačalo, poroča portal. Medtem na dan prihajajo nove podrobnosti o tem, kako bi lahko pri izdelavi cenitev za stavbo šlo za goljufijo.

Navedbe pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki je prejšnji teden zatrdila, da so ceno v višini 7,7 milijona evrov določili s pomočjo cenilcev po popolnoma natančnem postopku in pravilih, ne držijo. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver, je poročal portal.

Država bi morala preveriti, kakšna je realna vrednost stavbe 

Ministrstvo je v sredo za portal navedlo, da cenitve niso opravili, ker da država ne more ocenjevati nepremičnin, ki še niso v njeni lasti. Vendar bi morala po navedbah portala po zakonu o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti država preveriti, kakšna je realna vrednost stavbe, ki jo namerava kupiti.

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin Breda Zorko je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov in navedla, da je njena neto tlorisna površina z vštetim atrijem 4.603,50 kvadratnega metra, uporabna površina pa 2.761 kvadratnih metrov. Likvidacijska vrednost je bila sicer nekoliko nižja – 2,4 milijona evrov.

Cenitev je bila tik pred nakupom ministrstva, decembra lani, opravljena ponovno. Cena kvadratnega metra se je s 1000 povišala na 1700 evrov. A ključen podatek, ki so ga razkrili v oddaji Tarča, je naslednji: v novi cenitvi je stavbi dodanih kar 2000 kvadratnih metrov površin. Cenitev je podpisal Anton Rigler, ki pa je novinarjem Tarče povedal, da cenitve v resnici ni naredil on, ampak Breda Zorko. Torej cenilka, ki je izdelala že prvo cenitev s skoraj trikrat nižjo oceno vrednosti in izrazito manjšo oceno površin. 

V Tarči so Zorko želeli vprašati, zakaj se ni podpisala tudi pod dražjo cenitev, ki je bila podlaga za nakup stavbe z javnim denarjem in kje je našla dodatne kvadratne metre, vendar je pojasnila zavrnila. Ministrica za pravosodje Švarc Pipan je v oddaji povedala, da je za ta podatek slišala prvič in da bo, če je pri nepremičninskem poslu res prišlo do goljufije, ukrepala proti odgovornim in izpodbijala pogodbo.

Projekt je vreden 7,7 milijona evrov 

Vrednost projekta novih prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče ter višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani sicer znaša 7,7 milijona evrov, od tega je ministrstvu iz splošne proračunske rezerve vlada zagotovila 6,5 milijona evrov. Projekt se je financiral iz sredstev državnega proračuna za leto 2023.

Še v ponedeljek so na ministrstvu v povezavi z načrtovanim nakupom prostorov za pravosodne organe na Litijski v Ljubljani zagotavljali, da je projekt premišljen. Cene poslovnih nepremičnin v Ljubljani so po njihovih pojasnilihv zadnjih letih zelo narasle, ponudbe primernih prostorov pa po njihovih navedbah v zahtevani velikosti skorajda ni.

Litijska cesta
Novice Še en udarec za sodnike: selili jih bodo, ne da bi jih prej obvestili
Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova: Ustavna odločba glede sodniških plač bo izvršena v najkrajšem mogočem času #video
Ne spreglejte