Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 11. 2014,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

virus

Torek, 11. 11. 2014, 13.57

8 let

Odkrili virus, zaradi katerega smo bolj neumni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški znanstveniki so po naključju odkrili virus, ki lahko prizadene človeške možgane in nas naredi bolj neumne.

Virus ACTV-1, ki običajno napade zelene alge in na katerega še nikoli niso naleteli pri ljudeh, lahko vpliva na naše kognitivne funkcije, menijo raziskovalci na zdravstveni šoli John Hopkins na univerzi v Nebraski, poroča Independent, ki izhaja iz rezultatov, objavljenih v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Do tega odkritja so prišli povsem po naključju. Znanstveniki so namreč v okviru študije mikroorganizmov v človeškem grlu našli DNK v grlu zdravih posameznikov, ki se je ujemal z DNK omenjenega virusa.

Od 90 ljudi kar 40 pozitivnih na virus "To je neverjeten primer, kako lahko nenevarni mikroorganizmi, ki jih nosimo v sebi, vplivajo na naše vedenje in sposobnosti," je povedal vodja raziskave in virolog Robert Yolken.

"Številne psihološke razlike med osebo A in osebo B so zapisane v genih, ki smo jih podedovali od naših staršev. Vendar nekatere razlike izvirajo tudi iz različnih mikroorganizmov, ki jih nosimo v sebi in so na različne načine v interakciji s temi geni," je dodal Yolken.

Od 90 pacientov, ki so bili udeleženi v študiji, jih je bilo 40 pozitivnih na virus, ti pa so se nato tudi slabše odrezali na testih, ki so bili oblikovani tako, da merijo hitrost in natančnost pri vizualni obdelavi podatkov. Imeli so tudi slabše rezultate na testih, ki merijo pozornost.

Zdravilo za neumnost? V človeškem telesu sicer živi na bilijon bakterij, virusov in gliv. Večinoma gre za neškodljive primere, vendar zadnje ugotovitve kažejo, da imajo lahko nekateri od teh mikrobov velik vpliv na kognitivne sposobnosti, medtem ko so posamezniki zdravi in vpliva na splošno zdravje ni.

Za zdaj sicer še ni znano, ali bodo zdravniki po tem odkritju začeli iskati zdravilo za neumnost, bi bil pa to za farmacevtsko družbo lahko zelo donosen posel.

Ne spreglejte