Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 1. 2018,
14.57

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Petek, 5. 1. 2018, 14.57

6 let, 4 mesece

Oddelek za epidemije že sprejema prve bolnike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
UKC Ljubljana Bolnica dr. Petra Držaja | Foto UKC Ljubljana

Foto: UKC Ljubljana

V Bolnišnici dr. Petra Držaja UKC Ljubljana so dober teden dni prej kot lani odprli začasni Oddelek za epidemije. Nadzorni zdravnik oddelka, ki trenutno šteje 21 postelj, je Blaž Pečavar.

Oddelek je bil lani odprt tri mesece, na njem pa se je zdravilo 428 ljudi. Letos se je tako ponovno vzpostavila ekipa zdravstvenih delavcev, ki bodo v prihodnjih tednih in mesecih srce in motor tega oddelka.

"Oddelek je namenjen predvsem bolnikom, ki prebolevajo akutno okužbo dihal oziroma je ob okužbi prišlo do poslabšanja kroničnih bolezni. Pacienti so večinoma polimorbidni, negovalno izredno zahtevni, zato je delo na tem oddelku zelo zahtevno. Sprejem v ta oddelek poteka 24 ur na dan, vse dni v tednu, zlasti še popoldne in ponoči, zato so naša dežurstva zelo obremenjena.

Po izkušnjah zadnjih let delo poteka zelo dobro, brez konfliktov, usklajeno, težave sproti rešujemo. Ko smo prvič vzpostavili oddelek, je bil ta odprt tri tedne, zadnja leta pa ostaja odprt tri mesece. To je odraz povečanega števila starejših  pacientov, ki imajo tudi pridružene kronične bolezni. Zaradi tega se daljšata tudi čas zdravljenja in ležalna doba v bolnišnici," je ob odprtju povedal Pečavar.

Video: Planet TV

Še vedno se je smiselno cepiti

Kadrovska zasedba Oddelka za epidemije je zelo pestra: zdravnik, vodja oddelka s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, zdravniki specialisti z Interne klinike in Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter specializanti. Na oddelku so vedno prisotni štirje zdravniki, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Sezona gripe še ni v polnem zamahu, a so na oddelek že sprejeli prve bolnike. Stroka ob tem poudarja, da se je še vedno smiselno cepiti proti gripi.

Največ bolnikov prve štiri tedne leta

Pečavar je potrdil, da letošnje cepivo proti gripi sovpada z virusi gripe, ki krožijo, tako da je učinkovito. "Velika večina bolnikov, ki jih sprejmemo na oddelke, ni cepljena," je dejal in dodal, da se je še vedno smiselno cepiti. "Glede na to, da sezona gripe ni v polnem zamahu, se pričakuje, da bi bilo dovolj časa, da bi telo po cepljenju razvilo protitelesa," je pojasnil.

Prvo večje število bolnikov z gripo se praviloma pojavi v prvih štirih tednih leta, nato njihovo število narašča oz. se ustali v naslednjih štirih tednih, od 12. tedna pa začne popuščati. Sam se proti gripi cepi vsako leto, po njegovih besedah se izboljšuje tudi precepljenost zaposlenih v UKC, ni pa še optimalna.

Ne spreglejte