Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2020,
21.51

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

8

Natisni članek

Milan Krek Aleš Hojs Koronavirus odbor DZ odbor za zdravstvo

Ponedeljek, 1. 6. 2020, 21.51

3 leta, 10 mesecev

Ob obstrukciji opozicije sklenili, da je sproščanje ukrepov temeljilo na strokovni podlagi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

8

Milan Krek NIJZ | Foto Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Na seji odbora DZ za zdravstvo so danes na zahtevo poslancev SAB, LMŠ in Levice razpravljali, ali je vlada o preklicu epidemije bolezni covid-19 odločila na podlagi strokovnih stališč. Odbor je ob obstrukciji opozicijskih članov podprl sklep, da je sproščanje ukrepov temeljilo na podatkih in odločitvah, ki so znanstveno in strokovno utemeljene.

Predlagatelji nujne seje odbora so namreč opozorili, da je vlada 14. maja odločila, da se epidemija konča z 31. majem, medtem ko so strokovnjaki – med njimi vodja strokovne skupine za bolezen covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović in infektologinja z infekcijske klinike UKC Ljubljana – še nekaj dni prej opozarjali, da bi bil preklic epidemije še preuranjen oziroma bi bil brez strokovne podlage, poroča STA.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je pojasnila, da je sproščanje ukrepov temeljilo na strokovni utemeljitvi. Z ukrepi, ki so bili sprejeti za zamejevanje širjenja novega koronavirusa, jim je uspelo zadržati zmogljivosti intenzivnih terapij v bolnišnicah, da se zdravstveni sistem pod pritiskom bolnikov ni podrl.

Vojaška letala, F-16
Novice Spektakel vojaških lovcev nad Slovenijo #foto #video

"Ravnali smo podobno kot druge države, ki so se uspešno spopadle z novim koronavirusom. Tako kot smo zaostrovali ukrepe, smo jih tudi potem sproščali," je povedala na današnji seji. Dodala je, da je odločitev o sproščanju ukrepov padla takrat, ko je efektivna reproduktivna številka upadla pod ena, kar pomeni, da je en okuženi z novim koronavirusom prenesel okužbo na manj kot enega človeka. Po poročanju STA je poudarila, da je bil cilj vseh ukrepov ves čas varovanje javnega zdravja.

NIJZ tri tedne prej vladi sporočil ukinitev epidemije

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek pa je dodal, da so tri tedne, preden je vlada potrdila sklep, vladi sporočili, da bo treba epidemijo počasi ukiniti. "Ko smo prišli do točke, da smo ugotovili, da lahko z obstoječo zdravstveno mrežo obvladujemo število obolelih in okuženih in ne potrebujemo več pomoči preostalih, je prišel čas, da se administrativno ukine epidemijo," je po navedbah STA pojasnil Krek.

"V trenutku, ko se je pokazala možnost, da prekličemo epidemijo, smo to tudi predlagali, ker tako tudi zmanjšujemo minus v BDP," je pojasnil. Sicer pa razume pomisleke Logarjeve in Beovićeve, saj je infektologe strah širjenja bolezni, ker je v Sloveniji premalo intenzivnih postelj in se lahko zelo hitro zapolnijo.

Minister Hojs zavrača očitke

Odbor DZ za notranje zadeve je na zahtevo Levice danes razpravljal o po njihovem mnenju "nedopustnem teptanju demokratičnih standardov, represivnem pregonu protestnikov in kriminalizaciji svobodnega političnega izražanja".

"Opažamo, da želi vlada zatreti vso svobodo političnega izražanja, tako v politiki kot s civilno družbo kot stroko," je v imenu predlagatelja menil poslanec Levice Primož Siter.

Ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu je očital nedopustne pritiske na policijo ter navodila prek Twitterja za ravnanje na protestih, ki se na kolesih odvijajo ob petkih. Protestniki po njegovih navedbah niso storili nobenega kaznivega dejanja, policija pa je nekatere identificirala in inšpektoratu predlagala, da jih oglobi. Ob tem se je poslanec vprašal o sorazmernosti pri obravnavi posameznih protestnikov. Opozoril je na usmeritve policiji, naj za identifikacijo protestnikov uporabi vsa razpoložljiva sredstva.

Opozoril pa je zlasti ministrove izjave ter tvite, s katerimi je naslovil in po njegovih navedbah tudi žalil protestnike. Kritičen je bil še do vladnega kadrovanja, s čimer naj bi minister vplival na represivne organe. Siter je pozval tudi k strokovni utemeljitvi omejitvenih ukrepov, saj je dovoljeno le zbiranje do 200 oseb.

Hojs je očitke o političnih pritiskih na policijo ponovno zavrnil in menil, da je policija na protestih ravnala visoko strokovno. Za to se je vsem zahvalil. Poudaril je, da je navodila in usmeritve policiji dal v skladu z zakonom in med drugim navedel, naj policisti stoično prenašajo dejanja protestnikov. "Sam verjetno ne bi bil zmožen tako stoičnega prenašanja vsega. Zato tudi nisem policist," je dodal in jim čestital. Opozoril pa je na po njegovih besedah primitiven odnos nekaterih protestnikov in kršenje zakonodaje z zbiranjem v epidemiji novega koronavirusa, poroča STA.

Opozicijski člani odbora obstruirali glasovanje

Opozicijski člani odbora niso bili zadovoljni s pojasnili, saj da jim pristojni niso podali nobenih dokumentov, ki bi potrjevali, da je vlada o preklicu epidemije odločila na podlagi strokovnih utemeljitev, navaja STA.

Predlagali so sklep, da odbor pozove ministrstvo za zdravje, naj jim v sedmih dneh posreduje strokovne podlage in ocene zdravniške stroke, na podlagi katerih je vlada sprejela odločitev o preklicu epidemije. Prav tako so predlagali, da bi odbor pozval ministrstvo k pripravi analize izvedenih ukrepov v epidemiji.

A ta sklep ni prejel večinske podpore članov, temveč so podprli koalicijski ugotovitveni sklep, da je sproščanje ukrepov temeljilo na podatkih in odločitvah, ki so znanstveno in strokovno utemeljene in imajo za cilj varovanje javnega zdravja.

Po mnenju poslanke SAB Maše Kociper gre za nezakonit sklep, saj teh podatkov in strokovnih utemeljitev niso prejeli na seji. "To, da sta Beovićeva in Logarjeva danes odsotni, pa govori samo zase," je dejala. Tako v SAB kot tudi LMŠ, SD in Levici so se zato pred glasovanjem odločili za obstrukcijo, še poroča STA.

Na seji izpostavili pomen javnega in dostopnega zdravstva

Sodelujoči v razpravi so sicer izpostavili tudi pomen močnega javnega zdravstvenega sistema, katerega nujnost se je pokazala tudi v času epidemije covida-19. Opozorili so na to, da je treba ohraniti obstoječo košarico pravic in za zdravstveno varstvo nameniti več sredstev, ki naj bodo razpršena.

Ne spreglejte