Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2020,
6.39

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Natisni članek

starejši ranljive družbene skupine trgovina Koronavirus nakupovanje

Četrtek, 19. 3. 2020, 6.39

4 leta

Trgovine z daljšim delovnikom, sindikat grozi s stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Trgovina, koronavirus | Od danes naprej bodo vse prodajalne z živili lahko odprte vsak dan vsaj od 8. ure in do najmanj 20. ure. | Foto Getty Images

Od danes naprej bodo vse prodajalne z živili lahko odprte vsak dan vsaj od 8. ure in do najmanj 20. ure.

Foto: Getty Images

Slovenija še naprej zaostruje ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. Pri poslovanju trgovin se uvaja del dneva, ko bodo imele prednost pri nakupih ranljive skupine. Od danes bodo prodajalne z živili lahko odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Iz Sindikata delavcev trgovine Slovenije so že sporočili, da bodo v primeru ohranitve vladnega odloka o daljšem urniku trgovin pozvali k stavki. Predsednica trgovinske zbornice pravi, da bi bila stavka v tem trenutku družbeno neodgovorna.

Za preprečevanje stikov med ljudmi in širjenja novega koronavirusa je vlada uvedla določene spremembe v delovnem času prodajaln, da bi tako zmanjšali koncentracijo kupcev v prodajalnah. Tako bodo od danes prodajalne z živili lahko odprte vsak dan vsaj od 8. ure in do najmanj 20. ure. 

Med 8. in 10. uro bodo imele prednost pri nakupu in vstopu v trgovine ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice. Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne z izjemo bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Mercator
Novice Mercator, Petrol in Pošta Slovenije spreminjajo delovni čas

Sindikat zahteva odpravo odloka, v nasprotnem primeru bodo pozvali k stavki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije od pristojnih medtem že zahteva spremembo minimalnega časa obratovanja trgovin na največ do 18. ure. Spremembo zahteva najpozneje v roku 24 ur, sicer bo svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma, so danes po poročanju STA sporočili iz omenjenega sindikata.

Sindikat pozdravlja zaprtje trgovin ob nedeljah in prednostni vstop v trgovino za ranljive skupine v določenem časovnem razponu, ostro pa nasprotuje minimalni dolžini delovnega časa od 8. do 20. ure. | Foto: Reuters Sindikat pozdravlja zaprtje trgovin ob nedeljah in prednostni vstop v trgovino za ranljive skupine v določenem časovnem razponu, ostro pa nasprotuje minimalni dolžini delovnega časa od 8. do 20. ure. Foto: Reuters

Sindikat pozdravlja zaprtje trgovin ob nedeljah in prednostni vstop v trgovino za ranljive skupine v določenem časovnem razponu, ostro pa nasprotuje minimalni dolžini delovnega časa od 8. do 20. ure, "saj to v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti covida-19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji".

Zato v sindikatu zahtevajo, da se delovni čas omeji do 18. ure oziroma se prilagodi lokalnim specifikam, češ da je lahko delovni čas na obrobnih območjih in v manjših krajih še krajši. "Ukrep naj se popravi najpozneje v roku 24 ur od prejema tega poziva, sicer bo Sindikat delavcev trgovine Slovenije svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma," so opozorili v sindikatu.

Predsednica trgovinske zbornice: Stavka bi bila družbeno neodgovorna

Stavka delavcev v trgovini bi bila v tem trenutku družbeno neodgovorna, je za STA dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Marija Lah.

"Sindikat nas s svojimi zahtevami ni seznanil, je pa zbornica po usklajevanju s trgovci ravno danes sklenila, da bodo napeli vse sile in vladni odlok uveljavili v praksi. Prosili pa smo ministrstvo, če lahko odredijo izjeme za mikro in mala podjetja," je pojasnila predsednica zbornice.

"Razmere so izredne"

Poudarila je, da sicer vsi zaposleni v trgovinah vlagajo izjemen napor v delo in ustvarjanje novih poslovnih modelov in kanalov. Strinja se, da so trgovke ogrožene zaradi epidemije širjenja novega koronavirusa, trgovine pa nimajo dovolj razkužil. "Razmere so izredne. Vendar menim, da bi bila v tem trenutku stavka družbeno neodgovorno dejanje," je dejala, piše STA.

Generalni sindikat: Vladni odlok tisti, ki je neodgovoren

"Zaradi pomanjkanja zdravih zaposlenih danes v trgovinah delujejo večinoma v eni izmeni. Delodajalci kadre intenzivno iščejo prek najrazličnejših kanalov, tudi kadrovskih agencij. Če izgubimo zaposlene, ki danes junaško opravljajo svoje delo, se tako mi kot delodajalci bojimo sesutja trgovinskega sistema, v skrajnem primeru celo zaprtja. V tem oziru je vladni odlok tisti, ki je neodgovoren," je, kot so dodatno sporočili iz sindikata, dejal generalni sekretar sindikata Ladi Rožič, piše STA.

"Situacija je urgentna in se mora nemudoma urediti, zato smo postavili rok 24 ur za popravek ukrepa in grožnja s stavko ostaja realna možnost v skrajni sili," je zatrdil.

trgovine | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kot je povedal, so danes z njimi v stik stopili tudi predstavniki delodajalcev, med njimi vodje na najvišjih ravneh, ki pojasnjujejo, da se soočajo s številnimi bolniškimi odsotnostmi, da nimajo dvojnih izmen in da je posel ob obstoječi vladni zahtevi po enotnem urniku za vso državo nemogoče organizirati, piše STA.

Zato v sindikatu predlagajo, da se odpiralni čas določi ločeno po krajih, skladno z gostoto prebivalstva v določenem kraju v Sloveniji. "Povsem nesmiselno je, da bi bila denimo trgovina v Dolenji vasi, ki v seštevku nima niti 400 prebivalcev, odprta po minimalno določenem odpiralnem času od 8. ure do 20. ure. Zahtevamo logične ukrepe, ki bodo v dobrobit širše populacije in ne bodo pisani samo za večja mesta," je dejal in dodal, da naj jim odločevalci v nasprotnem primeru pojasnijo in argumentirajo, zakaj bi trgovina, ki je imela v nekriznih razmerah krajši odpiralni čas, danes morala podaljšati odpiralni čas. "Ukrep bo v teh primerih prinesel samo nadure in dodatni stres za zaposlene v takšnih trgovinah," še piše STA.

Koronavirus
Novice V Sloveniji že več kot 300 okuženih, sedem bolnikov v kritičnem stanju #video

Uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin je po koncu seje vlade novinarjem na vprašanje, ali bo vlada sledila pozivu sindikatom, odgovoril, da bodo "v tem trenutku reševali človeška življenja, vse drugo je trenutno manj pomembno". Glede vprašanja delovnega časa trgovin je vlada sicer po njegovem prepričanju dovolj odzivna, da bodo trgovci zadovoljni.

Tudi v Sindikatu trgovine Slovenije pri KS 90 od vlade zahtevajo, da spremenjeni odlok umakne oz. ga spremeni tako, da se delovni čas omeji do 18. ure, v manjših krajih pa dovoli, da je določitev glede tega v pristojnosti delodajalca, vendar največ do 18. ure. Tudi v tem sindikatu opozarjajo na izčrpanost delavcev: "Ali se vprašate, kaj se bo zgodilo čez en teden ali deset dni, ko kadra več ne bo in bodo trgovine dejansko zaprte?"

Hojs: V tem trenutku ne grozimo s stavkami

Notranji minister Aleš Hojs pa je v izjavi za TV Slovenija pozval, "da v tem trenutku ne grozimo s stavkami, da ne grozimo z drugimi ukrepi, ampak da skušamo čim bolje zavarovati svoje zdravje". Izrazil je sicer prepričanje, da bo minister Počivalšek ponovno preveril veljavno uredbo in "če bi se izkazalo, da je smiselno delovni čas skrajšati, bo to tudi storil", piše STA.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so STA povedali, da je minister danes z vodstvom Trgovinske zbornice Slovenije govoril o delovnem času trgovin ter da pričakujejo, da bo v petek prišlo do dogovora.

Manjše število odprtih mejnih prehodov

S polnočjo se je še zmanjšalo število mejnih prehodov, kjer bo mogoče prečkati slovensko-italijansko mejo. Od danes bodo na cestnih povezavah z Italijo delovale le še štiri kontrolne točke, in sicer na mejnih prehodih Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok. Kontrolne točke Vrtojba, Fernetiči in Škofije bodo odprte ves čas, kontrolna točka Krvavi potok pa od 5. do 23. ure.

Čopova ulica
Novice Opolnoči prepoved zbiranja: na javno površino sami in le po nujnih opravkih #video

 

 

 

Ne spreglejte