Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2016,
15.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

Natisni članek

bomba Jožica Boljte Brus Matevž Zajc

Sreda, 28. 9. 2016, 15.42

6 let, 6 mesecev

Obtoženemu zaradi bombe na tožilkinem dvorišču dobra štiri leta zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

Matevž Zajc | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Matevža Zajca, ki je na dvorišče nekdanje tožilke Jožice Boljte Brus odvrgel bombo, danes zaradi povzročitve splošne nevarnosti obsodil na štiri leta in dva meseca zapora.

H kazni je sodišče prištelo še pol leta zapora zaradi prometa z orožjem, Zajc pa bo skupno za zapahi štiri leta in sedem mesecev.

Tožilka je za obtoženega sicer predlagala šest let in pet mesecev zaporne kazni, kar pa je bila po mnenju senata pretirana kazen. Kot olajševalno okoliščino so pri izreku dolžine kazni upoštevali, da zaradi eksplozije vojaške ročne bombe ni bil nihče poškodovan, in obtoženčeve težke družinske razmere.

Tri dni prej je prišel iz zapora

Napad se je zgodil 15. septembra 2014, le tri dni zatem, ko je Zajc prišel iz zapora. Na dvorišču nekdanje tožilke je odjeknila eksplozija vojaške ročne bombe, ki je poškodovala tožilkino hišo in tam parkirano vozilo, hujših posledic pa ni bilo. Boljte Brusova je bila v času napada v vetrolovu pred vhodnimi vrati, bomba je eksplodirala 8,6 metra stran od vetrolova.

Jožica Boljte Brus je bila v času napada v vetrolovu pred vhodnimi vrati, bomba je eksplodirala 8,6 metra stran od vetrolova. | Foto: Bor Slana Jožica Boljte Brus je bila v času napada v vetrolovu pred vhodnimi vrati, bomba je eksplodirala 8,6 metra stran od vetrolova. Foto: Bor Slana

S tem, da je čez ograjo na dvorišče vrgel bombo, kar naj bi Zajcu naročil neki Mile, je po mnenju senata ogrožal tako varnost Jožice Boljte Brus kot tudi varnost ostalih družinskih članov, ki so takrat bili v hiši. Sodnica je v današnjem izreku sodbe izpostavila, da je Zajc pristal na to, da bo zaradi vržene bombe nekdo poškodovan in da bo nastala premoženjska škoda.

Poleg tega pred dejanjem ni mogel izključiti, da ravno v tistem trenutku ne bo nihče šel v garažo, v vratih katere so našli delčke eksplodirane bombe.

Se ne bodo pritožili

Zajc je bombo vrgel le tri dni po prihodu iz zapora. Ob koncu izreka sodbe je sodnica zato izrazila upanje, da bo obsojeni ob ponovnem prihodu na prostost pred svojimi dejanji pomislil, kaj lahko ta povzročijo drugim.

Obsojenčev odvetnik Luka Zajc se za zdaj nagiba k temu, da sodbe ne bo spodbijal s pritožbo.

Ne spreglejte