Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2012,
8.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2012, 8.27

8 let

Obtožbe SDS na račun Francija Perčiča neutemeljene in žaljive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodišče na prvi stopnji je odločilo, da mora stranka SDS svetovalcu predsednika države Franciju Perčiču izplačati štiri tisoč evrov odškodnine zaradi navedb, da je sodeloval z Udbo.

Kot smo na Planet Siol.net že večkrat poročali, je Francija Perčiča razžalil predvsem zapis anonimneža z naslovom Maske padajo, ki so ga na spletni strani SDS objavili oktobra 2008. Perčič je v tožbi zahteval deset tisoč evrov odškodnine, sodnica Vera Gams Premrl pa je odločila, da bo stranka SDS zaradi neutemeljenih in žaljivih obtožb svetovalcu predsednika države za gospodarska vprašanja morala izplačati štiri tisoč evrov odškodnine, na spletni strani pa bodo morali preklicati navedbe in objaviti izrek sodbe. SDS je Perčiču v zapisu Maske padajo in rubriki Perčičmeter očitala sodelovanje z nekdanjo Službo državne varnosti oziroma Udbo, vpletenost v aferi Depala vas in Patria ter zavlačevanje v stečajnem postopku Elana.

V stranki SDS so svoje trditve, da je bil Perčič "vsaj rezervist" Udbe, opirali na mikrofilm Centralne abecedne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1987. Stranka je mikrofilm dobila od Dušana Lajovica, avtorja spletne strani Udba.net in knjige Med svobodo in rdečo zvezdo, na katero se v inkriminiranih zapisih v SDS tudi sklicujejo. Sodnica je po poročanju Dnevnika v obrazložitvi sodbe med drugim zapisala, da je provenienca tega mikrofilma problematična in da v vsakem primeru spada v Arhiv Republike Slovenije. Lajovic v knjigi navaja, da mu jo je izročila oseba, ta jo je dobila od nekega uslužbenca SDV-ja, ki je imel dostop do teh podatkov oziroma evidenc.

Pri takem načinu pridobitve gre po prepričanju sodnice za odtujitev, kaznivo dejanje: "Kdor ima v rokah takšno gradivo, za katero je jasno, da je pridobljeno s kaznivim dejanjem, naj bi to naznanil organom pregona in vrnil gradivo tja, kamor spada." Glede Perčičeve vpletenosti v aferi Depala vas in Patria je sodišče sklenilo, da stranka SDS ni navedla nobene konkretne povezave omenjenih afer s tožnikom, zato sodišče stranki ne more pritrditi, da je imela utemeljen razlog verjeti v resničnost navedb. Za enako neutemeljene so se izkazale tudi obtožbe glede stečaja Elana, še poroča Dnevnik. Sodba sicer še ni pravnomočna, stranka SDS pa se bo na odločitev sodišča zagotovo pritožila.

Ne spreglejte