Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 7. 2023,
14.48

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

Natisni članek

vlada nakup orožje Ministrstvo za obrambo Levica

Četrtek, 20. 7. 2023, 14.48

9 mesecev, 3 tedne

Po odstopu od nakupa boxerjev ministrstvo načrtuje rekordni nakup orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50
Slovenska vojska | Foto STA

Foto: STA

Vlada je v načrt razvojnih programov 2023−2026 na področju Slovenske vojske uvrstila tri nove projekte, med drugim nakup 106 bojnih osemkolesnikov namesto nakupa boxerjev, s čimer bodo po besedah ministra Marjana Šarca prihranili skoraj pol milijarde evrov. V program so uvrstili še nakup kopenskega sistema zračne obrambe in novih helikopterjev.

Na konferenci po redni tedenski seji vlade je minister za obrambo Marjan Šarec pojasnil, da je vlada odstopila od projekta Boxer, ki zajema 136 vozil in ne 45, kot jih je bilo sprva naročenih. Pojasnil je, da so celotno število vozil zmanjšali iz 136 na 106, pri čemer računajo na prihranek: "Izhodiščna vrednost projekta znaša 695 milijonov evrov, kar pomeni, da bomo v primerjavi s projektom Boxer prihranili 109 milijonov evrov. Prihranek pri zmanjšanju 30 vozil (s 136 na 106) pa bo 217 milijonov evrov, kar je skupno 281 milijonov evrov prihranka. Za celotno bojno bataljonsko skupino, ko jo bomo ustanovili, bomo prihranili 498 milijonov evrov, kar je bil tudi sklep vlade."

Dodal je, da bodo za enak denar, ki bi ga porabili za projekt Boxer, tako kupili še kopenski sistem zračne obrambe, helikopterje in dodatno transportno letalo Spartan. "Za enak denar bomo dobili bistveno več. Sredstva pa so razporejena na štiri leta. S tem zasledujemo resolucijo o dolgoročnem opremljanju slovenske vojske do leta 2040 in srednjeročnem programu opremljanja, kar pomeni, da moramo vsaj 20 odstotkov celotnega obrambnega proračuna nameniti za nakup vojaške opreme,” je pojasnil. 

Oster odziv Levice

Nakupu orožja pa ostro nasprotujejo v Levici. "Iz predhodnih izjav predstavnikov ministrstva za obrambo in vrha Slovenske vojske je jasno, da lahko pričakujemo še dodatne nakupe in da bodo na koncu stroški še znatno višji, zato v Levici močno nasprotujemo nakupom omenjenega orožja in dodatnemu oboroževanju," so v sporočilu za javnost zapisali v Levici. 

Dodali so, da se vse to dogaja ob ponovnem uvajanju fiskalnega pravila in pritiskih na vsa ostala ministrstva k zmanjševanju porabe javnih financ, vključno z razmislekom o zakonodajnih spremembah, s katerimi bi se zmanjšale zakonske obveznosti države upravičencem s področja sociale.

Na njihovo pobudo je bil danes izglasovan tudi sklep, da mora Mors v svoj proračun vključiti sredstva za mednarodno razvojno pomoč, ki morajo do leta 2030 doseči 0,33 odstotka.

Tanja Fajon
Novice Vox populi: število poslanskih sedežev bi povečali SD in Levica
Volitve za predsednika Levica, Miha Kordiš
Novice Levica bo vodstvo stranke izbrala šele jeseni
Danijel Bešič Loredan
Novice Kaj o odstopu Bešiča Loredana pravijo v strankah?
Ne spreglejte