Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2016,
14.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Natisni članek

posojilo NLB Simona Dimic

Petek, 11. 11. 2016, 14.01

6 let, 6 mesecev

Obnova hiše Simone Dimic: Tovšakova, Košič in Horvat oproščeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Hiša Simone Dimic

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, Matej Košič in Roman Horvat niso krivi zlorabe položaja oz. napeljevanja k temu dejanju pri obnovi hiše Simone Dimic, je odločilo okrožno sodišče v Ljubljani.

Sodba še ni pravnomočna, tožilec pa je že napovedal pritožbo, poročajo Finance.

Tožilstvo je zaradi suma kaznivega ravnanja ob prenovi hiše vodje kabineta takratnega premierja Boruta Pahorja leta 2009 obtožilo partnerja Dimičeve Romana Horvata, takratno predsednico uprave Vegrada Hildo Tovšak in njeno desno roko Mateja Košiča.

Tožilstvo: za obnovo ni bilo ustrezne pogodbe

Po mnenju tožilstva sta Tovšakova in Košič v dogovoru s Horvatom poskrbela, da je Vegrad začel obnavljati hišo Dimičeve, čeprav sta vedela, da za obnovo ni ustrezne pogodbe, da zanjo ne bo izdan noben račun in da dela ne bodo nikoli plačana.

Tovšakova in Košič sta zato obtožena zlorabe položaja, Horvat pa napeljevanja h kaznivemu dejanju. Tovšakova in Košič naj bi Horvatu omogočila tudi protipravno premoženjsko korist v višini 96.000 evrov. Vsi trije krivdo zanikajo.

Oproščeni tudi bankirji

Ljubljansko okrožno sodišče je junija letos tri nekdanje vodilne v NLB - nekdanjega predsednika uprava Draška Veselinoviča in nekdanja člana uprave Mateja Narata in Mirana Vičiča - oprostilo očitanih kaznivih dejanj zlorabe položaja v primeru financiranja nakupa hiše Simone Dimic. 

Dimičeva je s partnerjem leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Dimičeva in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela kredit, vsak po 335.000 evrov. Tožilec je prepričan, da so nekdanji vodilni v NLB sodelovali pri zlorabi položaja, ko so odobrili kredit, da bi Dimičevi in njenemu očetu pridobili za 335.000 evrov premoženjske koristi v obliki nižjih obresti.

Ne spreglejte