Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2011,
17.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška Slovenija arbitraža

Petek, 15. 7. 2011, 17.22

8 let

Objavljen razpis za slovenskega člana arbitražnega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V uradnem listu je objavljen razpis za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo dokončno razsodilo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Z objavo je začel teči 30-dnevni rok za vložitev prijav.

Pisne prijave z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju zahtevanih pogojev sprejema ministrstvo za pravosodje. Prijavi mora biti priložen tudi opis strokovne dejavnosti po zadnjem pridobljenem strokovnem oziroma znanstvenem naslovu. Kdo se lahko poteguje za mesto sodnika? Zakon o predlaganju kandidatov iz Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč določa, da za sodnika mednarodnega sodišča ali člana mednarodne arbitraže lahko kandidira univerzitetni diplomirani pravnik, ki izpolnjuje pogoje za izvolitev za sodnika vrhovnega ali ustavnega sodišča. Obvezno je tudi aktivno znanje angleškega jezika. "V Sloveniji imamo dovolj usposobljenih kandidatov" Vlada je sprva omenjala možnost spremembe zakona, s katero bi kandidiranje omogočila tudi tujcem, a zakona ni spremenila. Pravosodni minister Aleš Zalar je po poročanju Radia Slovenija pojasnil, da je obstajalo tveganje, da postopek spremembe zakona ne bi bil končan pravočasno do rokov, določenih v arbitražnem sporazum. Poleg tega imamo po Zalarjevih besedah v Sloveniji dovolj usposobljenih in uglednih kandidatov za položaj arbitra.

Kandidata izbere predsednik, potrdi pa DZ Kandidata za arbitra med prijavljenimi izbere predsednik države po pridobitvi mnenja vlade ali sodnega sveta, nato ga mora potrditi državni zbor z večino glasov poslancev. Predsednik republike lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je zahtevano. Če v tem primeru nihče od predlaganih kandidatov ne dobi zadostne večine, DZ ponovi glasovanje med kandidati z največ glasovi.

Arbitra bi lahko dobili že septembra Minister Zalar po poročanju Radia Slovenija ne izključuje možnosti, da bi bil postopek imenovanja slovenskega člana sodišča končan že septembra.

Na Hrvaškem še izbirajo Na Hrvaškem pogovori in posvetovanja glede izbire hrvaškega člana arbitražnega sodišča še vedno potekajo, pa je povedal v. d. tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva Berislav Živković. Dodal je, da bodo na Hrvaškem pravočasno končali celoten postopek izbire člana sodišča.

Arbitražno sodišče bo štelo pet članov V skladu z arbitražnim sporazumom bo arbitražno sodišče štelo pet članov. Slovenija in Hrvaška po 2. členu sporazuma imenujeta vsaka enega nacionalnega člana sodišča, tri - predsednika in dva člana - pa sporazumno izbereta s seznama mednarodnopravnih strokovnjakov, ki ga določi Evropska komisija.

Postopki bodo stekli po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU Sodišče bi lahko z delom začelo približno leto dni po začetku postopkov, predvidenih v arbitražnem sporazumu. Ti bodo stekli šele po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU, ki ga je pričakovati do konca leta. Člani sodišča bodo imenovani v enem mesecu po podpisu pristopne pogodbe.

Na razsodbo arbitražnega sodišča, ki bo določilo potek meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem ter režim za uporabo ustreznih morskih območij, bo najverjetneje treba počakati najmanj dve leti po tem, ko bo začelo z delom.

Ne spreglejte