Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 11. 2019,
7.19

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

3

Natisni članek

Piran Koper morje poplave

Sreda, 13. 11. 2019, 7.19

4 leta, 5 mesecev

Obala pod vodo, včeraj druga najvišja plima v zadnjih 50 letih #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

3

Slovensko morje je v torek zvečer prestopilo obalno črto ter poplavilo Koper, Izolo in Piran. Plimovanje morja je bilo zelo povišano, poplavljeni pa so bili vsi izpostavljeni deli obale, tudi Strunjan in Sečoveljske soline. Neuradno naj bi šlo za drugo najvišjo plimo v zadnjih več kot 50 letih. Po izrednem plimovanju se razmere na Obali zdaj umirjajo.

Visoko plimovanje morja, ki je že ponoči zajelo Obalo, je najhuje prizadelo Izolo in Piran. Gasilci so opravili okoli 60 intervencij, je ocenil vodja koprske izpostave uprave za zaščito in reševanje Rok Kamenšek. Razmere se zdaj umirjajo, glede na to, da je v petek spet napovedano slabo vreme, pa so prebivalcem danes brezplačno delili protipoplavne vreče.

Fotogalerija
1 / 9

Stanje v Kopru danes dopoldne. Foto: bralka.


Novice Huda ura na Hrvaškem: barke prineslo v prostore gostinskih lokalov #video

Naraslo morje najhuje prizadelo Izolo in Piran

Visoko plimovanje morja je najhuje prizadelo Izolo in Piran, kjer je voda segala skoraj do pasu, je povedal Kamenšek. "V Kopru razen nekaj poplavljenih stanovanj oziroma kletnih prostorov večjih težav niso imeli, je pa poplavilo koprsko promenado in staro Semedelsko cesto ter carinski pomol pred upravo za pomorstvo," je pojasnil Kamenšek in dodal, da so gasilci koprske gasilske brigade ponoči opravili več intervencij.

Morje je poplavilo Tartinijev trg v Piranu.


"Gasilci še vedno prečrpavajo vodo, ker je marsikdo prišel v službo, kjer so vidne posledice noči," je dejal Kamenšek. Ob tem je pozval prebivalce k samozaščitnemu ravnanju s protipoplavnimi vrečami ali na kakršenkoli drug način, da bi preprečili vodi, da vdre v objekte. V Piranu in Izoli so vse jutro delili protipoplavne vreče prebivalcem, ki so jih postavljali na najbolj ogrožene dele hiš.

Benetke pod vodo
Novice Naraslo morje poplavilo tudi Benetke, umrli dve osebi #foto #video

V Kopru večjih intervencij ni bilo

V Kopru po informacijah občine večjih intervencij zaradi visokega plimovanja in deževja ni bilo. Dežurna služba Marjetice Koper ter občinska služba za zaščito in reševanje sta bili v pripravljenosti in sta v večernih urah na terenu spremljali stanje, vendar z izjemo zalivanja nižjih predelov obale na Semedelski cesti, mandraču in Ukmarjevem trgu niso zaznali večjih posebnosti.

Pričakovano je zalilo tudi podhod pod hitro cesto v Semedeli in manjši podhod ob semedelskem mandraču, ki sta v depresiji. Služba Marjetice Koper je danes na terenu in čisti jaške meteorne kanalizacije ter obcestne jarke. 

Narasla voda je poplavila obalo. Video: Sanja Varljen.


Kot so še poudarili na koprski občini, se pri njih ob povečanem deževju in visokem plimovanju praviloma ne pojavljajo večje težave, saj so na občini že ob obnovi obalnega dela z dvigom za v povprečju okoli 60 centimetrov poskrbeli za poplavno varnost. Prav tako občina redno čisti, obnavlja in vzdržuje vodotoke, kanale in hudournike, s tem pa onemogoča, da bi meteorna in druga voda prelivala brežine in poplavljala nižje ležeča območja.

Fotogalerija
1 / 6

Poplave v Piranu. Foto: Alenka Suto Deu.


Dežurni meteorolog: Visoke plime niso pogoste, se pa dogajajo

Visoke plime, kakršnim smo bili priča tudi ob slovenski obali, niso pogoste, se pa dogajajo, je pojasnil dežurni meteorolog z agencije za okolje Andrej Velkavrh. Kot je pojasnil, takšne plime nastanejo, če sovpade več dejavnikov. Visoke plime so po njegovih besedah vezane na astronomsko plimo, ciklon z nizkim zračnim tlakom in jugo, ki je porival vodo proti severu. Tako ekstremnih pojavov Velkavrh ne bi pripisal podnebnim spremembam, bi pa zaradi njih takšni pojavi lahko postali pogostejši.

Pod vodo tudi Tartinijev trg v Piranu

Poveljnik piranske civilne zaščite Egon Štibilj je medtem pojasnil, da se stanje v Piranu umirja. Voda upada s poplavljenih območij, čeprav je velik del Pirana zjutraj še enkrat poplavilo. Pod vodo je bilo tudi širše območje Tartinijevega trga, vendar pa voda tokrat ni bila tako visoka kot ponoči.

Štibilj je ob tem dejal, da se bodo morali tudi krajani sami bolje zaščititi. Kot je spomnil, so v Piranu nekoč vse hiše ob obali imele na vhodnih vratih deske, za katerimi so bile vreče peska, s čimer so se zaščitili pred poplavami: "Danes bi morali to spet delati. Ko enkrat voda pride v notranjost, ni več kaj narediti."

Fotogalerija
1 / 4

Obala pod vodo. Foto: Sanja Varljen.


Točne ocene o številu zalitih objektov še ni, vendar pa Štibilj ocenjuje, da so bili gasilci ponoči na več kot 30 intervencijah. "Najbrž je voda poplavila kakšnih sto objektov," je dejal poveljnik piranske civilne zaščite. Ob tem je opozoril, da je v petek spet napovedano poslabšanje vremena z obilnim deževjem in južnim vetrom. Vsem prebivalcem so zato na voljo brezplačne protipoplavne vreče.

Izola pod vodo. Vir: Neurje.si


V Izoli je v torek morje začelo prestopati bregove okoli 20.30, najhuje pa je bilo okoli 22. ure, je povedala Martina Miklavčič Šumanski z izolske občine. Poplavilo je Sončno nabrežje, Veliki trg in Ljubljansko ulico ter tudi carinski pomol v celoti. "Ponekod je bila voda visoka tudi meter," je dodala.

Na terenu je bilo med 25 in 30 gasilcev iz koprske poklicne brigade ter gasilskih društev iz Izole in Kort, pomagalo pa je še okoli deset delavcev Komunale Izola kot tudi nekateri zaposleni v občinski upravi na čelu z županom. Po 23. uri je voda upadla in se je začelo črpanje vode iz objektov, pri čemer so pristojni dobili okoli 30 klicev občanov. Danes dopoldne je za kratek čas spet poplavilo del Sončnega nabrežja in Manziolijevega trga, a se je voda do poldneva že umaknila.

Kot je poudarila Miklavčič Šumanskijeva, so občane že v torek opozorili, naj umaknejo avtomobile z najbolj ogroženih območij. Sicer pa so ponoči in danes čez dan pripeljali več pošiljk protipoplavnih vreč. Izolane so pri tem pozvali, naj si postavijo lesene pregrade in jih obložijo z vrečami. Večjo količino vreč so prebivalcem delili že ob zadnjem večjem neurju, po potrebi pa prebivalci lahko vreče dobijo tudi na komunali.

Po podatkih agencije za okolje je bila torkova najvišja zabeležena višina morja na merilni postaji v Kopru 373 centimetrov in s tem druga najvišja od leta 1961 dalje. Najvišja višina v tem obdobju je bila novembra 1969, in sicer 394 centimetrov.

Na severozahodu države sneg pobelil tudi nižine

Sneg v Ratečah. Vir: Neurje.si.


Deževno vreme se medtem nadaljuje. Predvsem v Gornjesavski dolini je zjutraj dež prešel v sneg. Meja sneženja se je spustila do 800 metrov nadmorske višine, pobelilo je tudi Rateče. Popoldne bo oblačno, padavine bodo od juga počasi slabele in do večera ponekod že ponehale. Predvsem na Primorskem bo pihal veter spremenljive smeri. Temperature bodo od 6 do 13, ob morju do 15, v nekaterih alpskih dolinah malo nad 0 stopinj Celzija.

Sneg v Ratečah. Vir: Neurje.si


Nova pošiljka padavin prihaja v petek

V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno. Popoldne bo ponekod na jugu znova začelo rahlo deževati. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 5, ob morju okoli 9, v nekaterih alpskih dolinah malo pod 0, najvišje dnevne od 3 do 9, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

Vremenska napoved. Video: Planet.


V petek bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji oblačno in deževno. Drugod bo spremenljivo oblačno in večinoma suho. Ob morju bo pihal zmeren, občasno okrepljen jugo, ponekod drugod jugovzhodni veter. Malo topleje bo. V noči na soboto se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo. V soboto bo oblačno z občasnim dežjem.

Ne spreglejte