Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
18.58

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

koncesija

Torek, 15. 10. 2013, 18.58

5 let, 7 mesecev

Ob koncesijo tudi Fakulteta za medije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Fakulteto za medije v Ljubljani je doletela podobna usoda kot Univerzo v Novi Gorici - upravno sodišče ji je odpravilo koncesijo, ki ji je ga podelila prejšnja vlada.

Upravno sodišče je odločilo, da je objava razpisa za podelitev koncesij in izdaja odločb v času, ko je prejšnja vlada zaradi izglasovane konstruktivne nezaupnice lahko opravljala le tekoče posle, v nasprotju z določbo 116. člena ustave ter zato neustavna in nezakonita.

Kršitev načela enakosti pred zakonom Kot diskriminatoren je označilo tudi kriterij, ki je predvideval, da se bo koncesija za to področje dodelila visokošolskemu zavodu, ki še nima podeljene nobene koncesije. Takšen kriterij je namreč izločal morebitne druge prijavitelje ter tako pomeni kršitev načela enakosti pred zakonom (14. člen ustave), je menilo sodišče.

Janševa vlada v času opravljanja tekočih poslov dodelila tri koncesije Prejšnja vlada je v času izvajanja tekočih poslov 13. marca letos na podlagi razpisa za dodelitev koncesij v visokem šolstvu za izvajanje študijskih programov prve in druge stopnje izdala tri odločbe o dodelitvi koncesij za izvajanje javne službe v visokem šolstvu. Koncesije so bile podeljene Fakulteti za medije iz Ljubljane, Visoki gospodarski šoli iz Celja in Univerzi v Novi Gorici.

Zdajšnja vlada pa je 11. aprila sprejela sklep, da je bil zaradi izdanih odločb kršen zakon v škodo javnega interesa, in je od pravobranilstva zahtevala, naj na upravno sodišče vloži tožbe za odpravo teh odločb, so v sporočilu za javnost še spomnili na ministrstvu za izobraževanje.

Dekan Tomšič: Program bo potekal tudi brez koncesije Dekan Fakultete za medije iz Ljubljane Matevž Tomšič je sicer že pred dnevi pojasnil, da bo dodiplomski in podiplomski študijski program Mediji in novinarstvo tudi brez koncesije potekal naprej. Program bo plačljiv, kot je bil že zadnjih pet let, je pojasnil. Ukinili ne bodo nobenega študijskega programa, a v primeru koncesije bi študentje lahko na omenjenih študijskih programih študirali brez šolnine, je še dodal.

Kot je še pojasnil takrat, bodo sodbo najprej preučili, nato pa ocenili, kakšne možnosti sploh imajo za nadaljnje korake.

Ne spreglejte