Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
5. 10. 2017,
14.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

Evropski parlament pranje denarja NKBM NLB

Četrtek, 5. 10. 2017, 14.09

6 let, 7 mesecev

O sumljivih poslih v NLB tudi na odboru Evropskega parlamenta?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

NKBM. NLB. Pranje denarja. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Informacije o sumih pranja denarja v slovenskih bankah so dosegle tudi evropske institucije. Evropska ljudska stranka (ELS), ki ji pripadajo slovenske stranke SDS, NSi in SLS, je tako vložila pobudo, da se glede sumljivih poslov v NLB opravi razprava na posebnem odboru Evropskega parlamenta. O zadevi je slovenska evroposlanka Patricija Šulin iz vrst SDS/ELS obvestila tudi Evropski urad za boj proti goljufijam OLAF.

Po ugotovitvah državnozborske komisije, ki jo vodi Anže Logar iz SDS in ki preiskuje zlorabe v slovenskih bankah, je Iranec z britanskim državljanstvom Iraj Farrokhzadeh decembra 2008 v NLB odprl več transakcijskih računov, prek katerih je iz iranske banke Export Development Bank of Iran v letih 2009 in 2010 na več tisoč računov po vsem svetu, odprtih pod lažnimi imeni, prenakazal in tako opral približno milijardo dolarjev. O aferi je včeraj poročal tudi spletni portal euractiv.com.

Pred kratkim pa je v javnosti odmevala novica o sumu, da so tuji državljani prali denar tudi v Novi KBM. Več italijanskih poslovnežev, domnevno povezanih z italijansko mafijo, je leta 2014 prek Nove KBM opravilo večje število transakcij, s katerimi so želeli prikriti, da gre za denar, ki izhaja iz kaznivih dejanj. To je po poročanju italijanskega časnika Il Sole 24 Ore ugotovila Banka Slovenije.


Preberite še:

-> Kako globoko sta v sumljive posle pogreznjeni NLB in NKBM?

-> Miti in dejstva o iranskem pranju denarja v NLB


"Vsekakor so danes tudi v Sloveniji na vrsti pristojni organi, da zadevo raziščejo. Upam, da bo epilog čim prej poznan in da bodo nejasnosti in dvomi razčiščeni," je pravi Tanja Fajon.  | Foto: STA , "Vsekakor so danes tudi v Sloveniji na vrsti pristojni organi, da zadevo raziščejo. Upam, da bo epilog čim prej poznan in da bodo nejasnosti in dvomi razčiščeni," je pravi Tanja Fajon.  Foto: STA , Fajonova: Na vrsti so pristojni organi

Sumi pranja denarja v slovenskih bankah imajo svoj odmev tudi v Evropskem parlamentu. Evropska ljudska stranka je tako vložila pobudo, da se glede omenjenih poslov v NLB opravi razprava na posebnem odboru Evropskega parlamenta, pravi evropska poslanka Tanja Fajon (SD/zavezništvo socialistov in demokratov).

"Vsekakor so danes tudi v Sloveniji na vrsti pristojni organi, da zadevo raziščejo. Upam, da bo epilog čim prej poznan in da bodo nejasnosti in dvomi račiščeni," je izpostavila. 

Šulinova: Tako kot pri NLB je tudi pri NKBM potrebno opraviti preiskavo

"Vsi skupaj pa moramo narediti vse kar je v naši moči, da do česa podobnega kot smo bili priča v NLB ter očitno tudi v NKBM ne bi nikoli več prišlo," meni Patricija Šulin. | Foto: STA , "Vsi skupaj pa moramo narediti vse kar je v naši moči, da do česa podobnega kot smo bili priča v NLB ter očitno tudi v NKBM ne bi nikoli več prišlo," meni Patricija Šulin. Foto: STA , Patricija Šulin (SDS/ Evropska ljudska stranka) je že junija o dogajanju v NLB obvestila Evropski urad za boj proti goljufijam OLAF. "Pri škandaloznem pranju denarja v NLB najbolj bode v oči dejstvo, da so vsi nadzorni mehanizmi in organi pregona odpovedali. Tako tisti, ki so direktno omogočali takšno poslovanje, kot tudi tisti, ki so za to vedeli in niso odreagirali, morajo odgovarjati," je pojasnila in dodala:

"Tako kot pri NLB je tudi pri NKBM potrebno opraviti temeljito preiskavo, kaj se je dogajalo, krivci pa morajo odgovarjati. Vsi skupaj pa moramo narediti vse, kar je v naši moči, da do česa podobnega, kot smo bili priča v NLB ter očitno tudi v NKBM, ne bi nikoli več prišlo."

"To je ena tistih slovenskih afer, ki zdaj že praviloma ostanejo neraziskane," trdi Ivo Vajgl. | Foto: Bor Slana "To je ena tistih slovenskih afer, ki zdaj že praviloma ostanejo neraziskane," trdi Ivo Vajgl. Foto: Bor Slana Vajgl: Še daleč smo od tega, da bi postali pravna država

"V pravni državi bi takšno kriminalno početje raziskali organi pregona. Politično razsežnost pa je mogoče preveriti tako, da pogledamo, kdo je imel v državi politično odgovornost v tistem času. Najbrž ni težko pogledati, kdo je vodil vlado in ministrstva, ki bi to morala vedeti, če pa niso, toliko slabše zanje. To je ena tistih slovenskih afer, ki zdaj že praviloma ostanejo neraziskane in pokazatelj, da smo še daleč od tega, da bi postali pravna država," pa pravi Ivo Vajgl (DeSUS/zavezništvo liberalcev in demokratov).

Bogovič: Ponavlja se stara zgodba

"Če se v bankah opere in na tisoče računov spravi milijarda dolarjev spornega denarja, zahteva to odgovornost ljudi, ki so bili takrat na odločilnih mestih," meni Franc Bogovič. | Foto: STA , "Če se v bankah opere in na tisoče računov spravi milijarda dolarjev spornega denarja, zahteva to odgovornost ljudi, ki so bili takrat na odločilnih mestih," meni Franc Bogovič. Foto: STA , Franc Bogovič (SLS/ Evropska ljudska stranka) opozarja, da bi moralo biti domnevno pranje denarja v NLB in NKBM zagotovo višje na lestvici prioritet tako v medijih kot v državnih institucijah. Po njegovih besedah se z omenjeno afero ponavlja stara slovenska zgodba, ko so kurji tatovi hitro obsojeni, velike zadeve pa ostajajo nekaznovane. 

"Če se v bankah opere in na tisoče računov spravi milijarda dolarjev spornega denarja, zahteva to odgovornost ljudi, ki so bili takrat na odločilnih mestih," je izpostavil.

Šoltes: Če ne bo sodnega epiloga, potem je dovoljeno vse

"Če v teh zadevah ne bo sodnega epiloga, potem prihodnost ni rožnata," svari Igor Šoltes. | Foto: Matej Leskovšek "Če v teh zadevah ne bo sodnega epiloga, potem prihodnost ni rožnata," svari Igor Šoltes. Foto: Matej Leskovšek "Slovenija je v določenem obdobju postala primeren prostor za transakcije, ki niso skladne s finančnimi in moralnimi standardi. Naša država je naredila napako z ukinitvijo službe družbenega knjigovosdstva, ki je bdela ne le nad javnim denarjem, ampak tudi nad transakcijami prek zasebnih računov. Brez tovrstnih institiucij se je zameglila in izgubila preglednost, potem pa so odigrale svojo vlogo tudi banke, ki so center pretakanja denarja. Če v teh zadevah ne bo sodnega epiloga, potem prihodnost ni rožnata, saj je dovoljeno praktično vse," pravi Igor Šoltes (Lista Igorja Šoltesa/ Skupina Zelenih).

Šoltes je bil sicer v preteklosti predsednik računskega sodišča, a poudarja, da organ, ki ga je vodil, ni imel pravih pristojnosti za preiskovanje tovrstnih zadev.

"Če bomo vse te afere, ki jemljejo denar iz žepov davkoplačevalcev, pospravili pod mizo, se bo izčrpavanje Slovenije nadaljevalo," trdi Lojze Peterle. | Foto: Matej Leskovšek "Če bomo vse te afere, ki jemljejo denar iz žepov davkoplačevalcev, pospravili pod mizo, se bo izčrpavanje Slovenije nadaljevalo," trdi Lojze Peterle. Foto: Matej Leskovšek Peterle: Vemo, kakšna je vloga vlade pri NLB

Lojze Peterle (SLS/ Evropska ljudska stranka) poudarja, da ne gre za prvi primer, ko tisti, ki so imeli ključne odgovornosti, ne vedo nič in so ob tovrstnih dejanjih gledali stran.

"Nekdanji premier in sedanji predsednik države Borut Pahor v zvezi s Teš 6 ni čutil odgovornosti, da bi se osebno angažiral. Glede te zgodbe imam vtis, da ima podobno stališče. Vemo, kakšna je vloga vlade pri NLB. Nekdo mora biti odgovoren. Če bomo vse te afere, ki jemljejo denar iz žepov davkoplačevalcev, pospravili pod mizo, se bo izčrpavanje Slovenije nadaljevalo," je izpostavil. 

"Aktualna slovenska vlada je dejala, da ne bo držala zavez o prodaji NLB, ki jih je dala Bruslju. Verjetno je bil v ozadju tudi strah, da se ne odkrije ta afera," meni Milan Zver. | Foto: Ana Kovač "Aktualna slovenska vlada je dejala, da ne bo držala zavez o prodaji NLB, ki jih je dala Bruslju. Verjetno je bil v ozadju tudi strah, da se ne odkrije ta afera," meni Milan Zver. Foto: Ana Kovač Zver: Druga Janševa vlada je padla tudi zaradi NLB

"Slovenska mafija je vselej dobro nadzirala finančno industijo. Zadeva Depala vas se je začela, ko je SDS ugotovil nepravilnosti  pri kupovanju jugoslovanskih dolgov na trgih. Takrat so se odločili, da je treba Janeza Janšo kot obrambnega ministra umakniti od resursov moči in tudi od informacij," pa pravi Milan Zver (SDS/ Evropska ljudska stranka) in dodaja:

"V začetku leta 2013, ko je padla druga Janševa vlada, se je zgodilo podobno. Ker bi NLB počasi dobila novo upravo, bi se zadeve lahko odkrile. Mislim, da je bil tudi to, kdo bo kontroliral NLB in finančne transakcije, razlog, da se je vlada takrat zamenjala. Aktualna slovenska vlada pa je dejala, da ne bo držala zavez o prodaji NLB, ki jih je dala Bruslju. Verjetno je bil v ozadju tudi strah, da se ne odkrije ta afera."

Ne spreglejte