Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 12. 2012,
11.17

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 26. 12. 2012, 11.17

8 let, 1 mesec

O plebiscitu so leta 1990 govorili in pisali …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preberite, kaj so pred 22 leti v dneh okoli sestanka Demosa v Poljčah in ob izvedbi plebiscita govorili in pisali politiki ter druge znane osebnosti.

9. novembra 1990 so člani koalicije Demokratične opozicije Slovenije (Demos) v Poljčah na Gorenjskem sprejeli odločitev o razpisu plebiscita, ki je bil izveden 23. decembra in na katerem smo se Slovenke in Slovenci izrekali o tem, ali želimo imeti svojo državo.

"Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?" se je glasilo plebiscitno vprašanje. 88,5 odstotka volivcev je odgovorilo z DA. 26. decembra so bili slovesno razglašeni rezultati te zgodovinske odločitve in na ta dan Slovenci praznujemo Dan samostojnosti in enotnosti.

Na Planetu Siol.net smo ob tej priložnosti zbrali zapise in izjave vidnih politikov in drugih znanih osebnosti, ki so bile podane v dneh okoli sestanka Demosa v Poljčah in ob izvedbi plebiscita.

Ciril Ribičič, Dnevnik, 7. 11. 1990 (Pismo Jožetu Pučniku)

"Po zaslugi Demosa, njegovega poslanskega kluba in Vas osebno se parlament spreminja v bojišče medstrankarskih spopadov in strasti, kar bo onemogočilo njegovo ustvarjalno delo nasploh in še posebej glede vprašanj, ki terjajo široko soglasje parlamentarnih strank in državljanov (nova ustava ipd.)."

Jože Pučnik, Dnevnik, 7. 11. 1990 (Odgovor na pismo Cirila Ribičiča)

"Ne drži Vaša ugotovitev, da se parlament zaradi Demosa (in mene osebno) 'spreminja v bojišče medstrankarskih spopadov in strasti'. Res je prav nasprotno: splošni vtis je, da se je delo v parlamentu umirilo, postalo bolj stvarno in predvsem bolj kooperativno. Če je za Vas dejstvo, da prihaja v parlamentu do preglasovanja, že znak 'spopadov in strasti', potem v vaši stranki še vedno prevladuje neprimerno razumevanje parlamentarne demokracije in večstrankarskega sistema."

Janez Drnovšek, Dnevnik 10. 11. 1990

"V tujini želijo, da Jugoslavija ostane skupna država vseh jugoslovanskih narodov. Notranje oblike, notranji odnosi jih ne zanimajo. Tujina tudi izredno nasprotuje uporabi sile in želi demokratičen dogovor v Jugoslaviji. Razpada ali odcepitve nihče izrecno ne podpira. Bojijo se, da bil to vzorec za dogajanje drugje, predvsem v Sovjetski zvezi."

Janez Janša, Dnevnik, 12. 11. 1990

"Zapisati v ustavo državo brez vojske, če nisi samostojen, je le papir. Demilitarizacija je lahko naš cilj. Zavzemam se za poloboroženo nevtralnost, za prehodno obdobje po osamosvojitvi. Tudi to ne bo poceni, bo pa zagotovo cenejše, vsaj za 30 odstotkov, kot prispevati za JLA. Imeli bi manjše število poklicnih vojakov, vojaško obveznost, ki bi lahko mobilizirala okoli 10 odstotkov Slovencev. Služenje vojske v Sloveniji naj bi trajalo šest mesecev. Če bo konfederacija, kar pa ni realno, bi imeli tudi del skupne obrambe."

Mile Šetinc, Dnevnik 12. 11. 1990

"Suverenost Slovenije nas zanima le toliko, kolikor omogoča udobno, spodobno in mirno življenje vsakdanjih ljudi, tudi tistih, ki niso ali nočejo biti Slovenci. Zgolj zaradi časti, ponosa ali svetosti se nam ne da jesti trave, tudi če je ta izključno slovenska. K požrtvovalnosti in bog ne daj, herojstvu bomo strmeli le takrat, ko ne bomo imeli več svobodne izbire. Po stari politični klasifikaciji smo torej sredinska stranka."

Viktor Žakelj, Delo, 13. 11. 1990

"Ravnanje Demosa mi kaže, da nimajo jasnega koncepta in so se za ta korak odločili, ker iz javnomnenjskih raziskav vidijo, da jim primanjkuje vetra. Ponudbe o plebiscitu sem sicer vesel, presenečen pa sem, ker so jo še pred kratkim odklanjali."

Jože Pučnik, Dnevnik, 14. 11. 1990

"Demos je prišel do sklepa, da ne smemo več čakati, kajti razpadanje te federacije je dokaj naglo, iz nje pa se ne bomo tako kmalu ločili zaradi različnih razlogov. Imamo tukaj 20 tisoč vojakov, ki jim poveljujejo v tujem jeziku … Zato se odločno zavzemam za to, da se še decembra izvede plebiscit, videli pa bomo, kaj bodo o tem sklenili stranke in parlament."

Rajko Pirnat, Dnevnik, 23. 11. 1990

"Položaj je podoben, kot če bi bili na potapljajoči ladji in se odločali za vstop v vodo, da odplavamo od uničujočega vrtinca, pri tem pa bi zahtevali še dodatne analize o tem, ali je voda mrzla ali ne. Trdim, da bomo v vsakem primeru prišli v vodo, kar pomeni, da nam bo v vsakem primeru slabše. Gre samo za to, sli nas bo uničujoči vrtinec na Balkanu potegnil vase ali pa se mu bomo nekako izognili."

Milan Kučan, Delo, 21. 11. 1990

"Jugoslovanska kriza je dosegla vrhunec. Zato je zdaj nujen razplet, vendar ga je treba doseči po mirni poti. Vsakršna uporaba sile na jugoslovanskem ozemlju bi namreč ogrozila tudi mir na Balkanu in v vsem jugovzhodnem delu Evrope."

Jože Pučnik, Dnevnik, 23. 11. 1990

"Plebiscit je za nas, Slovence, usodnega pomena, zato se ga moramo polnoštevilno udeležiti. Je celo pomembnejši od prvih demokratičnih volitev letos aprila."

France Bučar, Delo, 14. 11. 1990

"Takšna jugoslovanska država, kakršna je, ne more več delovati, razmere v njej pa narekujejo takojšnje ukrepanje slovenskega političnega vodstva."

Spomenka Hribar, Delo, 23. 11. 1990

"Do odločitve Demosa v Poljčah je prišlo zaradi stiske in nemoči, ne pa iz prestižnih razlogov." "Zahteva, da vprašamo sosede, ali bodo spoštovali našo odločitev, je čudno mazohistična in kaže naš hlapčevski odnos do nas samih. Slovenija bo postala sirotišnica v Evropi, če bo ostala v SFRJ."

Milan Kučan, Delo, 24. 12. 1990

"Odziv na plebiscitu ne kaže le demokratičnosti, ampak tudi avtoriteto, ki jo bomo potrebovali, ko bomo kot samostojen narod stopali v povezave z drugimi narodi. Odločitev je bila oprta na pravico do samoodločbe vsakega naroda, ne da bi škodovala kateremukoli drugemu narodu v Jugoslaviji in ne da bi ogrožali mir evropskih držav."

France Bučar, Delo, 24. 12. 1990

"To je pravzaprav izziv Evropi, kajti odločili smo se za tisto pot, ki to tudi pomeni, namreč za Evropo velikih in majhnih narodov. Z današnjim dejanjem smo Slovenci postali narod, ki bo zahteval svoj prostor v Evropi, ki ji bomo prispevali svoje sposobnosti, te pa zagotovo imamo."

Lojze Peterle, na vprašanje, kaj po 23. decembru (Delo, 24. 12. 1990)

"Pri odgovoru na to vprašanje bom zelo oseben. Najprej bom dal izjavo za radio Cleveland in še za nekatere osrednje radijske hiše po svetu, tako da bodo z našo odločitvijo seznanjeni vsi Slovenci po svetu. Po tem pa bom šel v posteljo. Prvi ukrep, ki se bo zgodil jutri, pa bo znižanje cene bencina. Toda to ne bo posledica plebiscitne odločitve, ampak posledica znižanja cen goriva po vseh Jugoslaviji."

France Bučar, Dnevnik, 27. 12.

"Jugoslavija, kot enovita država, tudi če se formalno imenuje federativna, navadna ali moderna, je za življenje nesposobna tvorba. Sama po sebi terja prisilo, antidemokratičnost, s tem pa tudi tako družbeno ureditev, ki zatiranje in antidemokratičnost potrebuje kot svojo temeljno povezovalno silo."

Ne spreglejte