Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2024,
12.20

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Slovenija aplikacija Surs Slovenska turistična organizacija turizem

Petek, 15. 3. 2024, 12.20

1 mesec, 1 teden

Novost: aplikacija o dnevnem turističnem utripu v Sloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Statistični urad in Slovenska turistična organizacija (STO) sta zagnala novo aplikacijo Dnevni turistični utrip Slovenije. "Ta bo omogočala optimizacijo upravljanja destinacij in turistične infrastrukture, učinkovitejše usmerjanje turističnih tokov in trženje ter uspešnejše poslovanje panoge," je ocenila direktorica STO Maja Pak Olaj.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila v. d. generalne direktorice statističnega urada Apolonija Oblak Flander, so v njej s tridnevnim zamikom na voljo dnevno osveženi podatki o prihodih in prenočitvah turistov, in sicer po državah, iz katerih turisti prihajajo, statističnih regijah, nekaterih občinah in vrstah nastanitvenih obratov. Aplikacija je brezplačno na voljo na spletni strani statističnega urada v slovenskem in angleškem jeziku.

"Za prikaz podatkov uporabljamo vir, ki je uporabljen za pripravo mesečnih in letnih podatkov na področju nastanitvene statistike. Gre za podatke iz registra nastanitvenih obratov in e-turizma, ki obsegata zelo podrobne podatke o turističnih nastanitvah in o gostih," je povedala. Gre za dopolnitev redne mesečne objave podatkov statističnega urada in za eksperimentalno statistiko, saj se bodo podatki lahko še spremenili, a bodo razlike minimalne.

Kranjska Gora
Novice Slovenski turizem v 2023 podiral rekorde

Boljše upravljanje turističnih tokov

Prikaz bo po besedah Oblak Flanderjeve omogočal boljše načrtovanje turističnih tokov na ravni destinacij in še bolj poglobljeno spremljanje dinamike prihodov in prenočitev. "Turistični utrip predstavlja pomemben mejnik na področju turistične statistike in pomembno orodje, ki bo deležnikom v turizmu v veliko pomoč pri odločanju, načrtovanju in ukrepanju," je poudarila Maja Pak Olaj.

"Na tej podlagi bomo lahko z večanjem časovne vrste turistični obisk tudi lažje in zanesljivejše napovedovali na nacionalni ravni," je dejala in dodala, da to lahko pomembno prispeva k dvigu kakovosti, dodane vrednosti, trajnosti in zadovoljstva deležnikov v turizmu. Na ravni destinacij bodo lahko bolje prepoznavali vzorce vedenja turistov in primerjali obiske posameznih destinacij ali posameznih vrst zmogljivosti v nekem specifičnem obdobju.

Podatki, zbrani v informacijskem središču, bodo omogočali preračun razporeditve turističnega obiska na ravni tednov in mesecev, s čimer bodo lahko prepoznali najbolj obremenjena obdobja in ustrezno prilagajali aktivnosti. | Foto: Matic Prevc/STA Podatki, zbrani v informacijskem središču, bodo omogočali preračun razporeditve turističnega obiska na ravni tednov in mesecev, s čimer bodo lahko prepoznali najbolj obremenjena obdobja in ustrezno prilagajali aktivnosti. Foto: Matic Prevc/STA

Spremljanje izrednih dogodkov

Oblak Flanderjeva je opisala nekaj primerov. Na četrtek, 8. februarja 2024, se je v turističnih obratih po Sloveniji registriralo trikrat več domačih turistov kot na preostale četrtke v tem mesecu. Največ jih je bilo v občinah Piran, Kranjska Gora, Brežice in Moravske Toplice. V pustnem času, med 8. in 11. februarjem, so v občini Ptuj zabeležili tretjino vseh prihodov turistov v februarju.

Vpliv vremena je bil najočitnejši lanskega avgusta, ki sicer predstavlja vrhunec turistične sezone. Avgusta 2022 so turisti ustvarili 18 odstotkov prihodov in 19 odstotkov prenočitev leta 2022, po 4. avgustu lani, ko so državo prizadele katastrofalne poplave, pa je število prenočitev turistov drastično upadlo, zlasti v kampih. Ob zelo deževni drugi polovici meseca so prenočitve precej upadle v vseh vrstah nastanitvenih obratov, je ponazorila.

Oblak Flanderjeva nekaj turističnih statistik o letu 2023 predstavlja v naslednjem videu:

Mogoče bo prilagajanje aktivnosti

Zagon aplikacije Dnevni turistični utrip Slovenije po navedbah Pak Olajeve pomeni tudi pomembno prelomnico v nastajanju nacionalnega informacijskega središča, ki ga na STO vzpostavljajo s ciljem merjenja učinkov turizma in boljšega upravljanja turističnih tokov. Dnevni turistični utrip bo namreč močno prepleten skozi to središče, saj ga bodo uporabljali kot pomemben podatkovni vir.

O vzpostavitvi informacijskega središča je direktorica STO povedala, da so lani vzpostavili prototipno fazo, zdaj so v fazi implementacije, prihodnje leto bo sledilo pilotno obdobje. Podatki, zbrani v tem središču, bodo omogočali preračun razporeditve turističnega obiska na ravni tednov in mesecev, s čimer bodo lahko prepoznali najbolj obremenjena obdobja in ustrezno prilagajali aktivnosti.

Pridobili bodo lahko podatke o obremenjenosti s turizmom ter pripravljali napoved turističnega obiska in oblikovali turistični indeks. "S podaljševanjem časovne vrste bodo poleg podatkov o prihodih in prenočitvah v skoraj realnem času upoštevani tudi prazniki in šolske počitnice na emitivnih trgih slovenskega turizma ter vremenska napoved, kar bo turističnemu gospodarstvu pomagalo bolj ustrezno načrtovati aktivnosti in resurse," je ocenila Pak Olajeva.

Otvoritev šestsedežnice
Novice Na Veliki planini tudi uradno odprli šestsedežnico #video
Benetke potniška ladja križarka
Novice Kako se največja evropska mesta spopadajo s turistično pošastjo?
Natakar v Nemčiji
Novice Ministrstvo bi tujce zaposlilo še v gostinstvu in turizmu
Taipei, Tajska
Trendi Mednarodni turizem se bo letos vrnil na predpandemsko raven
Ne spreglejte