Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2016,
15.16

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

mobing stavka Damjan Damjanovič Uroš Lajovic

Sreda, 14. 12. 2016, 15.16

3 mesece, 1 teden

Novoletni koncert je zaradi stavke filharmonikov pod vprašajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Stavka Slovenska Filharmonija | Foto Bobo

Foto: Bobo

Zaposleni v orkestru Slovenske filharmonije (SF) so danes tudi uradno sporočili, da bodo 1. januarja stavkali. O tem so obvestili direktorja SF Damjana Damjanoviča, predsednika sveta SF Otmarja Zorna, vlado in ministrstvo za kulturo ter sindikate.

Po opozorilni stavki, ki so jo izvedli prejšnji ponedeljek v času večerne vaje, nameravajo na četrtkovi novinarski konferenci javnost seznaniti z rezultati novega opredeljevanja zaposlenih o zaostritvi stavke. Ob vnovičnem glasovanju pred tednom dni je po trditvah stavkovnega odbora podpora stavki narasla.

Kot so zapisali v vabilu na novinarsko konferenco, bodo pojasnili, zakaj so se odločili za stavko 1. januarja, ko imajo na sporedu novoletni koncert. Natančneje bodo predstavili stavkovne zahteve in se "odzvali tudi na številne neresnične izjave preostalih vpletenih v problematiko, ki so se te dni pojavljale v medijih oziroma javnosti".

Glasbeniki napovedujejo, da bodo stavkali v Cankarjevem domu v času generalke in tam predvidenega koncerta. Med stavko bodo izvajali protestne aktivnosti, je zapisal stavkovni odbor, ki ga vodi predsednica Marina Kopše.

Filharmoniki za takojšnjo zagotovitev spoštljivega delovnega okolja

Člani orkestra zahtevajo odstop direktorja Damjana Damjanoviča in štirih članov sveta SF, ki jih je na to funkcijo imenovala vlada, ter prekinitev sodelovanja z dirigentom Urošem Lajovicem, vse "zaradi nepravilnega ravnanja, ki je v škodo ekonomsko-socialnemu položaju zaposlenih".

Za filharmonike je pri dirigentu Urošu Lajovicu nesprejemljiv "izjemen cinizem, sarkazem, podcenjevanje in poniževanje" na vajah orkestra, obračunavanje s posamezniki, pa tudi "siceršnja neprimerna raven komunikacije". | Foto: STA , Za filharmonike je pri dirigentu Urošu Lajovicu nesprejemljiv "izjemen cinizem, sarkazem, podcenjevanje in poniževanje" na vajah orkestra, obračunavanje s posamezniki, pa tudi "siceršnja neprimerna raven komunikacije". Foto: STA ,

Zahtevajo tudi "ugodno rešitev vseh aktualnih postopkov razporejanja zaposlenih na delovna mesta priznanih ustvarjalcev, kjer so zaposleni pogoje izpolnili, takojšnjo dokončno opredelitev do kriterijev ter ažurno izvajanje teh postopkov".

V peti točki pa zahtevajo "takojšnjo zagotovitev spoštljivega delovnega okolja, zakonitosti, transparentnosti in strokovnosti poslovodenja ter upravljanja SF, kar bo zagotavljalo uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic delavcev in možnost uveljavljanja takih interesov iz dela".

Damjanovič naj bi sistematično grozil z odpovedmi, šikaniral in diskriminiral zaposlene

Odstop direktorja med drugim zahtevajo zaradi blatenja in neresnic v medijih, sistematičnih nezakonitih groženj z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, šikaniranja in groženj predstavnikom zaposlenih, diskriminacije zaposlenih, netransparentnosti in nezakonitosti vodenja postopkov zasedanja delovnih mest priznanih ustvarjalcev ter zaposlovanja za določen čas v nasprotju s predpisi. Če Damjanovič ne odstopi, predlagajo, da ga iz istih razlogov razreši minister za kulturo.

Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič naj bi po trditvah zaposlenih sistematično grozil z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, šikaniral in grozil predstavnikom zaposlenih, diskriminiral zaposlene, netransparentno in nezakonito vodil postopke zasedanja delovnih mest priznanih ustvarjalcev ter zaposloval za določen čas v nasprotju s predpisi. | Foto: Ana Kovač Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič naj bi po trditvah zaposlenih sistematično grozil z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, šikaniral in grozil predstavnikom zaposlenih, diskriminiral zaposlene, netransparentno in nezakonito vodil postopke zasedanja delovnih mest priznanih ustvarjalcev ter zaposloval za določen čas v nasprotju s predpisi. Foto: Ana Kovač

V zahtevi po odstopu članov sveta zavoda so med drugim navedli onemogočanje sodelovanja predstavnikom sindikatov na sejah, ignoriranje predstavnika zaposlenih v njem ter nezakonito ravnanje v postopku pritožb v zvezi z zasedanjem delovnih mest priznanih ustvarjalcev kljub opozorilu na nepravilnosti. Iz teh razlogov naj jih vlada povabi k odstopu oziroma razreši, so zapisali v obrazložitvi zahteve.

Cinizem, sarkazem, podcenjevanje in poniževanje

Pri dirigentu Lajovicu pa se jim zdi nesprejemljiv "izjemen cinizem, sarkazem, podcenjevanje in poniževanje" na vajah orkestra, obračunavanje s posamezniki, pa tudi "siceršnja neprimerna raven komunikacije". Njegov mandat je sicer po besedah Kopšetove vezan na mandat direktorja Damjanoviča.

Filharmoniki pričakujejo spremembe ustanovitvenega akta, ki bo ločil funkcijo poslovodenja in umetniškega
vodenja zavoda, ter večjo zastopanost zaposlenih v svetu.

Podporo glasbenikom je izrazila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. V pismu, ki ga je podpisal predsednik Dušan Semolič, je pristojne pozvala, naj jim prisluhnejo, zagotovijo dialog ter poskrbijo za ureditev razmer. S stavko so seznanili tudi sindikata Sviz in Glosa.

Ne spreglejte