Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2020,
15.48

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

brezposelnost igralništvo turizem Nova Gorica

Sreda, 19. 8. 2020, 15.48

3 leta, 8 mesecev

Novogoriška občina v krizi na pomoč gospodarstvu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Zaradi naraščanja števila brezposelnih v luči koronske krize je novogoriška občina pripravila nekaj ukrepov za pomoč gospodarstvu. Med njimi so predvsem oprostitve plačil najemnin za prostore v lasti občine ter nadomestil za uporabo letnih vrtov, ponudba ugodnih posojil ter sofinanciranje začetnih investicij podjetij.

Do oprostitve plačila najemnin so bili za obdobje razglašene epidemije, torej do 12. marca do 31. maja, upravičeni gospodarski subjekti, ki poslujejo v ali na prostorih v lasti Mestne občine Nova Gorica ali organov v njeni sestavi (kot so krajevne skupnosti ali javni zavodi), so povedali na današnji novinarski konferenci Mestne občine Nova Gorica.

Kljub neuporabi letnih vrtov so gostinci skladno z veljavno zakonodajo sicer morali poravnati stroške uporabe javnih površin za letne vrtove. Novogoriška občina bo zdaj skladno s sprejetim občinskim odlokom stroške gostincem povrnila v celoti. Razpis bo objavljen konec tega meseca.

Nemčija rešilec
Novice V Nemčiji največ novih okužb s koronavirusom od začetka maja

Povišali razpisana sredstva za posojila

Podjetnikom so za blažitev posledic epidemije covida-19 na voljo tudi ugodna posojila Javnega sklada malega gospodarstva Goriške. Poleg brezobrestnih posojil sklad ne zaračunava podjetjem nobenih stroškov odobritev in krije tudi polovico stroškov zavarovanja odobrenih posojil.

"Povišali smo razpisana sredstva za posojila, ki običajno znašajo okoli 1,2 milijona evrov, letos pa smo se zaradi obstoječih razmer odločili, da bomo razpisali za 1,8 milijona evrov različnih posojil. Posebnega posojila za blažitev posledic epidemije so na voljo tudi mikro posojila, pa za tekoče poslovanje in razpisana posojila za investicije," je povedala direktorica Javnega sklada malega gospodarstva Goriške Iris Podobnik.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Slovenija bo uvedla karanteno za vse, ki se bodo vrnili iz Hrvaške #video

Na prvi rok za dodelitev posojil je do 17. avgusta prispelo sedem vlog, eden od prosilcev je pozneje odstopil. Višina podeljenih posojil znaša 368.750 evrov, od tega so bile tri vloge za likvidnostna sredstva v višini 142.500 evrov, za investicije pa prav tako tri vloge za 226.250 evrov, je še povedala.

Naslednja prijavna roka za dodelitev ugodnih posojil sta 31. avgust in 16. oktober. Ugodili so tudi vsem tistim, ki si sklad zaprosili za reprogramiranje dolgov.

Za sofinanciranje začetnih investicij in investicij v temeljito obnovo proizvodnih prostorov ali razširitve dejavnosti je na voljo 172.000 evrov. Sredstva bodo prednostno namenjena tistim, ki so bili v obdobju epidemije najbolj prizadeti, javni razpis pa bo objavljen v začetku septembra.

Nova Gorica | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kacin: Čas za vrnitev iz Hrvaške se bo iztekel konec tedna #video

Od razglasitve epidemije narašča brezposelnost

V Mestni občini Nova Gorica je konec lanskega leta poslovalo 1224 gospodarskih družb, ki so zaposlovale 7331 ljudi. Od razglasitve epidemije je bilo ustanovljenih 14 novih družb (lani 27), izbrisanih pa jih je bilo 25 (lani 20).

V novogoriški občini je konec 2019 poslovalo 954 samostojnih podjetnikov, ki so zaposlovali 654 ljudi. Med marcem in avgustom letos je prenehalo poslovati 160 samostojnih podjetnikov, v enakem lanskem obdobju pa 111. V enakem obdobju se je na novo registriralo 96 samostojnih podjetnikov, v enakem obdobju lani 126.

V goriški statistični regiji je naraščalo tudi število brezposelnih. Konec letošnjega julija je bilo v regiji 3643 brezposelnih. Samo v novogoriški občini je stopnja brezposelnosti znašala 7,3 odstotka, kar je za 1,3 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

V regiji je bilo v maju 1406 podjetij in 12.361 zaposlenih, ki so koristili ukrep delnega nadomestila plače za čakanje na delo. Po zadnjih podatkih za julij je bilo teh nadomestil še več - ta ukrep je koristilo 1505 poslovnih subjektov, ki zaposlujejo 17.546 ljudi.

Severina
Trendi "Pozitivni na koronavirus nismo gobavci," pravi Severina
Ne spreglejte