Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
13.48

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Trgovinska zbornica Slovenije

Foto: Thinkstock
Video: Trgovinska zbornica Slovenije

Natisni članek

Moja služba advertorial trgovina prodajalec

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 13.48

2 meseca, 1 teden

Nove poslovne priložnosti tudi za prodajalce

Trgovinska zbornica Slovenije

Foto: Thinkstock
Video: Trgovinska zbornica Slovenije

prodajalka | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mojco je ravnatelj prepričal, da se je podala na svojo karierno pot, danes mu je hvaležna, saj je izbrala prav tisti poklic, ki ji najbolj ustreza.
 

Tri dekleta in fant, vsak s svojo življenjsko izkušnjo: izbrali so poklic, ki jih najbolj izpopolnjuje, saj znajo prisluhniti svojim strankam, jim z nasmehom pomagajo in prav to je tisto, kar jih najbolj osrečuje.

"Pomembno je, da nam ljudje zaupajo"

To je glavno sporočilo mladih slovenskih prodajalcev, ki v svojem poklicu vedno iščejo nove načine. Dobro se zavedajo, da biti prodajalec od posameznika zahteva ogromno različnih veščin. Pogosto morajo poznati tudi marsikatero veščino psihologov, saj morajo hitro ugotoviti, kaj njihove stranke želijo, in jim pomagati tako, kot pričakujejo.

Naloga dobrega prodajalca je, da ugotovi, kakšne so kupčeve želje, in mu nato s svojim znanjem in spretnostjo te želje izpolni. Pomembno je, da zna kupca primerno informirati in mu svetovati.

Trgovina je izredno dinamična, delovno intenzivna dejavnost, ki ustvari 11 odstotkov evropskega BDP. Kar vsaka tretja gospodarska družba v EU je trgovska in na trgu je več kot šest milijonov trgovskih družb, ki dajejo delo 33 milijonom Evropejcem. Trgovina v Sloveniji ustvari več kot 30 odstotkov vseh prihodkov gospodarskih družb ter zaposluje več kot sto tisoč oseb.

 

prodajalka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako postati prodajalec?

Izobraževanje za pridobitev poklica prodajalec je mogoče v okviru srednjega poklicnega izobraževanja. Izobraževalni program Trgovec traja tri leta in se konča z zaključnim izpitom.

V sklopu izobraževalnega programa Trgovec, ki ga za mladino izvajajo srednje šole po Sloveniji ter za odrasle udeležence organizacije za izobraževanje odraslih, kandidati pridobijo znanja za kakovostno strokovno delo ter se pripravijo za poklicno kariero v trgovini. Izobraževalni program Trgovec vključuje tudi praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu, v okviru katerega imajo dijaki priložnost spoznati konkretno delo prodajalca ter praktično izkusiti delovno okolje v trgovini.

Vpliv prodajalcev na uspešno prodajo izdelkov je dandanes pomemben, zato so dobri prodajalci na trgu dela zelo iskani.

Podpis pod fotografijo: Prodajalci se lahko zaposlijo na različnih področjih. Svoje delo lahko opravljajo v prodajalni ali zunaj nje. Na področju trgovine so odprte tudi karierne možnosti v obliki samozaposlitve.

 

študij štiudenti | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Preverite, zakaj je tako kul biti prodajalec

Preverite predstavitveni krajši film Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), kjer so zbrane vse ključne informacije o izobraževalni poti za pridobitev tega poklica, na voljo  je interaktivni pregled izobraževalnih ustanov po regijah ter predstavljene možnosti nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja, pa tudi možnosti in pogoji za zaposlitev. Več informacij na spletni strani Trgovinske zbornice Slovenije.

 

 

Ne spreglejte