Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2022,
13.43

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

15

Natisni članek

napad Maribor Saša Arsenovič

Četrtek, 21. 4. 2022, 13.43

2 leti

Številne izpovedi Mariborčanov o nedostojnih izpadih župana Arsenoviča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

15

Saša Arsenovič | Po besedah prič je mariborski župan Saša Arsenovič pogosto žaljiv in osoren. | Foto STA

Po besedah prič je mariborski župan Saša Arsenovič pogosto žaljiv in osoren.

Foto: STA

V javnosti se pojavljajo nova pričevanja o nasilnem vedenju mariborskega župana Saše Arsenoviča, ki je pred današnjo sejo mariborskega mestnega sveta izgubil večino v mestnem svetu. Lista kolesarjev in pešcev je namreč sporočila, da zaradi nedavnega "nasilnega ravnanja župana" izstopa iz koalicije. Župana danes ni na seji. Tik pred njenim začetkom je sporočil, da se slabo počuti, zato sejo vodi podžupan Samo Peter Medved.

Saša Arsenovič
Novice Arsenovič priznal napad na otroka

Pred današnjo sejo sveta so se zvrstili kritični odzivi politike do ravnanja župana, ki je na velikonočno nedeljo fizično obračunal z mladoletnim fantom. Lista kolesarjev in pešcev je že izstopila iz koalicije, v SD se sprašujejo, ali bo Arsenovič še lahko izvajal javno funkcijo župana, v Levici pa županu predlagajo častni odstop.

Več mestnih svetnikov je na današnji seji želelo od župana odgovore v zvezi z nedavnim incidentom, ko naj bi bil nasilen do 13-letnega fanta. Igor Jurišič iz Stranke mladih - Zeleni Evrope bi župana pozval, naj pojasni dogodek. "Da si vzame čas, prepusti vodenje kateremu od podžupanov, v miru razmisli in ko bo slika jasnejša, sprejme odločitev, ki se mu bo zdela primerna," je dejal.

"Sram me je kot mestnega svetnika. Odstop bi bil edino pravilno ravnanje," je dodal predstavnik Liste mladih. Povezujemo Matic Matjašič. Arsenoviča je pozval, naj nemudoma odstopi in opravi vsaj 200 prostovoljnih delovnih ur v kakšni mladinski organizaciji, "kjer se bo lahko srečal tudi z mladimi, ki niso iz elitnih okolij".

Primož Juhart iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) je predlagal, da župan do nadaljnjega ne vodi sej mestnega sveta. "Vidim, da je danes to že upošteval. Po statutu župan predstavlja mestni svet, a mislim, da trenutno ni v stanju, da bi nas predstavljal," je povedal.

Kritičen je bil tudi samostojni mestni svetnik Miha Recek. Arsenoviču je želel v imenu dela mestnih svetnikov vročiti spisano odstopno izjavo, "s katero boste pokazali, da stojite za svojimi dejanji". Ob tem je predlagal, da seje mestnega sveta do jesenskih rednih volitev vodi eden izmed mestnih svetnikov, a so mu v službi mestnega sveta pojasnili, da bi bilo to nezakonito. V primeru odstopa župana bi se namreč morale izvesti nadomestne volitve, saj je do rednih volitev več kot šest mesecev.

Lista kolesarjev in pešcev, ki ima v 45-članskem mestnem svetu štiri predstavnike, je zaradi incidenta izstopila iz županove koalicije. "Obsojamo nasilno ravnanje župana in njegovo samovoljno vzpostavljanje reda po ulicah Maribora. Mestna politika mora samovoljne županove redarske akcije obsoditi tudi zato, ker bi z molčanjem legitimirali tovrstno jemanje pravice v svoje roke," je povedal njihov predstavnik Josip Rotar.

Nadiranje občanov

Za 24ur.com je medtem eden od Mariborčanov povedal svojo izkušnjo z županom. "Verbalno me je napadel na Strossmayerjevi ulici, češ zakaj parkiram na zelenici," je dejal občan, ki je želel ostati anonimen, in pojasnil, da je 7. marca na omenjeni ulici v avtomobilu partnerice ostal brez goriva. Ker ni želel ovirati prometa, se je začasno ustavil na zelenici, takrat pa se je mimo na kolesu pripeljal župan in ga kljub pojasnilu, kaj se je zgodilo, nadrl. 

Novice Župan Arsenovič napadel 13-letnika? Oče: Zgrabil ga je za vrat in začel daviti.

Redarja spraševal, "kaj lahko naredimo" glede kazni

Drugi primer: leta 2019 naj bi Arsenovič napačno parkiral skuter pred občinsko stavbo, kar je opazil redar, ki mu je zaradi parkiranja na mestu, ki je rezervirano za vozila z dovolilnicami, na skuter nalepil obvestilo o prekršku. Kot je poročal Večer, naj bi nato redarja poklical vodja redarjev in zahteval, da se vrne pred občino. Tam naj bi se Arsenovič pozanimal, "kaj lahko v tem primeru naredimo". Redar naj bi vztrajal pri kazni. Arsenovič je takrat potrdil, da je prejel kazen, in dodal, da jo je tudi plačal. Pojasnil je, da je od redarja želel samo pojasnilo, saj je sam menil, da je parkiral pravilno. Ocenil je, da je redar zavzeto opravil svoje delo. 

Še eno nadiranje občanov

Po poročanju Večera je bil neki drugi občan priča dogodku, ko je župan skupino mladih zalotil, kako so v Mestnem parku sedeli na klopi, a na naslonjalu, noge pa so imeli na sedalu. Po poročanju časnika je župan mlade "zelo grobo nadrl in od njih zahteval osebne dokumente, da jim bo lahko domov poslal račun za sanacijo škode, ki so jo naredili". 

"Bil je žaljiv in osoren"

Mitja Žnidarič, ki je bil pri enem od tekov po mariborskih ulicah v začetku Arsenovičevega mandata vodja varovanja, pa pravi, da je eden od varnostnikov doma pozabil službeno jakno. Pripeljalo mu jo je dekle, ki pa je avtomobil ustavilo na območju, zaprtem za promet, saj bi mu samo izročilo jakno in se odpeljalo. Takrat pa naj bi se na skuterju mimo pripeljal župan in se začel razburjati. "Bil je žaljiv, osoren, zmerjal jo je, da ne pozna cestnoprometnih predpisov. Vsekakor se je vedel nedostojno, sploh za človeka z javno funkcijo. In to pred številnimi pričami," je povedal.

Pred več kot 20 leti naj bi natakarju odgriznil del prsta

Arsenovič je bil tudi v preteklosti že deležen očitkov o nasilju. Pred volitvami leta 2018 se je moral braniti obtožb, da je pred 20 leti odgriznil del prsta natakarju, lani jeseni pa naj bi zgrabil za roko in vzel ključe mladeniču, ki se je s skuterjem vozil po peš coni.

Oče: Arsenovič je davil mojega sina
Arsenovič je včeraj izrazil obžalovanje zaradi svojega odziva na ravnanje mladoletnika pri teniških igriščih. Opravičil se je vsem vpletenim in javnosti ter dodal, da je fanta samo prijel za roko, da bi ga ustavil. "Nisem ga ne udaril ne davil, za roko pa sem ga prijel," je dejal.

Dogodek naj bi se zgodil na velikonočno nedeljo, ko naj bi župan v bližini teniških igrišč Branik napadel 13-letnega fanta in ga ob tem lažje poškodoval.

Župan trdi, da se je odzval, ker so najstniki poškodovali zabojnik za rabljene žogice. Najstnike naj bi opozoril, ti pa naj bi ga zasuli z žaljivkami in zmerjanjem. Enega od fantov naj bi poskušal ustaviti, s tem da ga je prijel za roko, kar je tega še bolj razburilo. Nato je fant po telefonu poklical očeta, župan pa je, kot sam pravi, prek zvočnika tudi očetu povedal, kaj so fantje storili.

Oče 13-letnika trdi, da je župan napadel fanta, potem ko je ta s prijatelji iz koša za smeti vzel nekaj rabljenih teniških žogic, ker naj bi jim trenerji to dovolili. Župan naj bi jih začel zmerjati in ko je 13-letnik uporabil neprimerne besede, naj bi se z vso silo zagnal proti njim in s kolesom trčil v nogo fanta, ga zgrabil za vrat in ga začel daviti. Ko je fant dejal, da bo poklical očeta, naj bi mu župan poskušal odvzeti telefon. Ko je oče prispel na kraj dogajanja, župana ni bilo več tam. STA

Ne spreglejte