Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 7. 2015,
11.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

2

Natisni članek

SDS

Sobota, 11. 7. 2015, 11.21

8 let

Novakova o Hojsu v Janševi ekipi: Očitno SDS nima dovolj kadrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

2

Izvršilni odbor Slovenske demokratske stranke je na svoji zadnji seji imenoval nov strokovni svet SDS. Svet bo deloval do prihodnjih državnozborskih volitev. Na listi je tudi Aleš Hojs iz NSi.

"Očitno SDS nima dovolj svojih kadrov in zato potrebuje člane NSi." To je prvi komentar predsednice NSi Ljudmile Novak na novico, da je vidni član NSi Aleš Hojs postal član vlade v senci Janševe SDS.

Hojs je bil protikandidat Novakove na novembrskem kongresu Nove Slovenije in z dobrimi 27 odstotki izgubil volitve za položaj predsednika NSi. Novakova nam je povedala, da je Hojsa pred meseci povabila, da bi vodil odbor za infrastrukturo NSi, a je zavrnil sodelovanje, češ da se pol leta ne bo ukvarjal s politiko, potem pa se odločil, kako naprej. Predsednica krščanskih demokratov pravi, da tako ne drži, kar je pozneje prebrala v medijih, da je Hojs sodelovanje pogojeval s tem, da bi vodil odbor za obrambo NSi. Le vprašal je, kdo bo ta odbor vodil, pravi Novakova.

Novakova: Normalna pot bi bila, da bi Hojs prej izstopil iz NSi "Sodelovanje v strokovnem svetu SDS je pač njegova odločitev. Ob njegovem prejšnjem delovanju se je samo potrdilo, da je očitno bližje SDS. To je njegova svobodna odločitev," še pravi Novakova in dodaja, da do zdaj ni dobila obvestila o Hojsovem izstopu iz stranke. "To, da bi najprej izstopil, potem pa postal član strokovnega sveta druge stranke, bi bila normalna pot."

Hojs je za letos plačal članarino "Za letos sem še plačal članarino, za zdaj ostajam v NSi, kako bo naprej, pa bomo videli," nam je povedal Hojs, ki se je za sodelovanje v strokovnem svetu SDS odločil, ker je dobil povabilo. "Vzel sem si čas za premislek in se odločil, da sem položaj pripravljen prevzeti."

Hojs je spomnil še na besede staroste slovenske desnice Ivana Omana, ki je pred meseci pozval člane SLS, naj prestopijo v NSi. Prestopi tudi na desnici očitno niso več težava, pomenljivo pravi Hojs.

Po statutu obeh strank sodelovanje v strokovnem svetu ni pogojeno s članstvom v stranki, dodaja Hojs. Opozoril je, da je bilo takšnih sodelovanj v preteklosti že nekaj, omenil je Lovra Šturma. S političnega vidika je odločitev logična, saj zagovarja tesnejše sodelovanje obeh strank, pravi Hojs, ki je bil obrambni minister v drugi vladi Janeza Janše.

Sedenje na dveh stolih? Tako je sodelovanje v strokovnem svetu SDS udejanjanje omenjenega stališča, še posebej po tem, ko je NSi zavrnila ponudbo SDS, da bi stranki oblikovali skupno vlado v senci.

Ali ne gre za sedenje na dveh stolih, saj je član ene stranke, sedi pa v vladi v senci druge? Hojs pravi, da ne, saj ga Novakova ni povabila k vodenju odbora za obrambo, čeprav je dobro vodil obrambno ministrstvo, pravi Hojs.

"Stranka me očitno ne ceni" Na besede Novakove, da mu je ponudila odbor za infrastrukturo, odgovarja, da ga stranka očitno ne ceni, če ni dobil resorja, ki ga je vodil kot minister.

Hojs še pravi, da je po kongresu 29. novembra dejal, da se bo v pol leta odločil, kako naprej in da ne bo ustanavljal nove stranke. Zdaj je ta čas minil in ena od odločitev je tudi sodelovanje v strokovnem svetu SDS.

Naj spomnimo, da je Hojs sicer tudi v upravnem odboru nove televizije Nova 24TV.SI, ki naj bi sledila vrednotam evropske desnice.

Kako sta na vprašanja o Alešu Hojsu v intervjujih za Planet Siol.net maja letos in novembra lani odgovarjala Ljudmila Novak in Matej Tonin, si lahko pogledate na spodnjih povezavah.

Ne spreglejte