Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 5. 2021,
17.34

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

4

Natisni članek

goljufija spletna prevara

Torek, 18. 5. 2021, 17.34

2 leti, 11 mesecev

Nova spletna goljufija: 600 evrov za psa, ki ga nikoli ni dobila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

4

oglas za pse | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Mlado dekle, ki je nedavno želelo kupiti psa prek strani Bolha.com, je na koncu ostalo brez denarja in brez psa.

Na nas se je obrnila mlada bralka, ki je bila nedavno žrtev spletne goljufije. Prek spletnega oglasa na portalu Bolha.com se je dogovorila za nakup mladiča pasme maltipoo, kombinacije maltežana in kodra. Oglas je navajal, da je prodajalec psa s Hrvaške, bralka ga je kontaktirala in se prek elektronske pošte v slovenščini dogovorila za nakup. Cena psa je znašala 600 evrov.

Prodajalec se je zdel zaupanja vreden

Prodajalec psa naj bi spadal pod mednarodno podjetje Tom Kings Kennel, ki se ukvarja z vzrejo in prodajo psov. Dekle je spraševal, ali ima doma ustrezno okolje in ali bo zanj primerno skrbela, pritrdilno je odgovoril tudi na vprašanje, ali bi lahko prišla psa pred nakupom pogledat. Nato so ji poslali še dodatne fotografije mladiča v družbi njegove mame, zato se je bralka odločila, da bo prodajalcu zaupala, saj je prehod meje trenutno otežen.

Pes, ki naj bi ga prejela bralka. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Pes, ki naj bi ga prejela bralka. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Poslali so ji pogodbo na dveh straneh, prva stran je navajala podatke o psu, njegovi oskrbi, veterinarju, druga stran pa je bila pogodba z dostavljalcem s podjetja PETS for PETS, ki naj bi psa pripeljalo v Slovenijo, prevoz pa je bil vštet v ceno.

Prodajalci so celo zagotovili, da bodo dostavljalci v Sloveniji počakali na izvide opravljenega veterinarskega pregleda, kamor naj bi kupec peljal psa takoj, ko ga dobi. Zatrdili so, da je pes zavarovan za vrednost v višini 500 evrov. Dekle opisuje, da v pogodbi ni videlo nič spornega, zato se je odločilo, da pogodbo podpiše.

Prodajalec je dekletu poslal fotografije mladiča v družbi njegove mame. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Prodajalec je dekletu poslal fotografije mladiča v družbi njegove mame. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Vztrajali so, da kupnino nakaže

Bralka je prosila, ali lahko znesek poravna v gotovini po prejetju psa, s čimer se prodajalci niso strinjali, saj naj bi imeli s tovrstnim plačevanjem slabe izkušnje. Nato je znesek poravnala v obliki bančnega nakazila na irski bančni račun. "Podjetje je dejansko bilo z Irske, zato se mi to takrat še ni zdelo čudno," je pojasnila.

Po prejetem plačilu naj bi pes prispel v roku dveh dni. Kmalu zatem pa ji je dostavljalec sporočil, da je na meji in da ne more preko, ker pes nima urejenega zavarovanja. Bralka mu je odgovorila, da je to njegova dolžnost, ki bi jo morali urediti, še preden se je odpravil na pot, kontaktirala pa je tudi prodajalca. Prodajalec ji je na elektronsko sporočilo odgovoril: "Kaj bomo pa zdaj?"

Psa niso nikoli dostavili.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Psa niso nikoli dostavili. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Za prehod meje zahtevali še dodatnih 500 evrov

Dostavljalec je nato od nje zahteval 500 evrov za zavarovanje psa, ker da sicer meje ne bo mogel prečkati. Ko se ni strinjala, je znesek celo znižal na 300 evrov, a tudi na to ni pristala. Prodajalcu in dostavljalcu je sporočila, da je svoje dolžnosti poravnala in da naj ji psa nemudoma pripeljejo, saj bo v nasprotnem primeru obvestila policijo. Prodajalec je takrat odgovoril, da bo kril polovico zavarovanja, dostavljalec pa ji je na sporočilo odgovoril: "Pripeljite vašo policijo na mejo."

"Njega sploh ni bilo na meji. Ko sem ga prosila, da mi pošlje sliko psa v avtu, sem prejela fotografijo psa z interneta, saj je bila očitno posneta v studiu."

Dostavljalec je dekletu poslal sliko z interneta. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Dostavljalec je dekletu poslal sliko z interneta. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Dostavljalec je bralki nato celo grozil, da jo bo tožil, saj ni poravnala svojih obveznosti. Naslednji dan je prejela še sporočilo prodajalca z vprašanjem, ali je psička že prispela, medtem ko je pričakovala mladiča moškega spola.

Komunikacijo s prodajalcem in dostavljalcem je nato prekinila. Kot je dejala, goljufije ni prijavila policiji, ker je dobila informacije, da s tem ne bo ničesar dosegla, češ da nima dovolj dokazov in podatkov o goljufih.

spletna prevara | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Kaj storiti v takem primeru? Policija svetuje:

S policije so sporočili, da so tovrstni primeri goljufije na spletu v porastu, v letošnjem letu so do konca aprila obravnavali že 196 kaznivih dejanj s skupnim oškodovanjem več kot 3,7 milijona evrov.

Po številu kaznivih dejanj je največ takih, kjer so oškodovanci na spletu naročili in plačali določene artikle, v nadaljevanju pa jih niso prejeli oziroma niso bili nikoli dostavljeni.

Ljudem, ki sumijo, da so žrtev goljufije, predlagajo, da zberejo vso dokumentacijo v zvezi z zadevo (podatke o nakazilih, korespondenco elektronskih sporočil, morebitne IP naslove, telefonske številke ali druge kontakte) in zadevo prijavijo na najbližji policijski enoti ali na spletnem mestu eUPRAVE.

Natančno preverite, od koga kupujete

Na tržnem inšpektoratu pa so ob tem opozorili, da je pri nakupovanju prek spleta verjetnost goljufije večja. Potrošnikom zato svetujejo, da pred odločitvijo za nakup natančno preverijo podatke o ponudniku.

Dobre in zanesljive spletne trgovine na svojem spletnem mestu pregledno objavijo popolne kontaktne podatke o podjetju, o postopku nakupa in splošne pogoje, so poudarili.

Preverite tudi:

Mali oglasi
Novice Nova spletna prevara, tokrat so tarče prodajalci
prevara na internetu
Novice Novo: v želji po hitrem zaslužku ne nasedajte goljufom
Ne spreglejte