Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 2. 2021,
16.42

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

4

Natisni članek

Koronavirus cepivo cepljenje BioNTech Pfizer

Torek, 9. 2. 2021, 16.42

3 leta, 2 meseca

Komu bo namenjena nova pošiljka Pfizerjevega cepiva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

4

Nova pošiljka 17.500 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech je že v Sloveniji, namenjena pa bo cepljenju starejših od 80 let in cepljenju z drugim odmerkom, so za STA pojasnili na NIJZ. Cepivo AstraZenece, ki je v Slovenijo prispelo v soboto, bodo po napovedih NIJZ po državi razdelili v sredo, in sicer po večjih zdravstvenih domovih.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na vladni novinarski konferenci pojasnila, da še kar nekaj prebivalcev, starejših od 80 let, čaka na cepljenje proti novemu koronavirusu, saj število odmerkov doslej ni zadostovalo za vse, ki bi se želeli cepiti. Tako se bo cepljenje v tej starostni skupini v prihodnjih dneh nadaljevalo, s prvimi prispelimi 9.600 odmerki cepiva AstraZeneca pa bodo cepili mlajše prebivalce.

Šolarji
Novice Slovenija v oranžnem: katere sprostitve so predvidene

Cepivo AstraZenece namreč po odločitvi strokovnjakov tako kot v večini drugih držav tudi v Sloveniji priporočajo za osebe, stare od 18 do 64 let, saj je za starejše na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva. Ga je pa posvetovalna skupina za cepljenje priporočila tudi za cepljenje nepokretnih oseb na domu, ne glede na starost, saj je v primerjavi z mRNK-cepivi bolj stabilno in omogoča transport pripravljenega cepiva. Za cepljenje kroničnih bolnikov pa za zdaj bolj priporočajo mRNK-cepiva.

Dopolnitev strategije cepljenja še ta teden

Magajnetova je v zvezi s tem navedla, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravlja dopolnitev strategije cepljenja in da bodo natančnejšo opredelitev o prednostnih skupinah za cepljenje podali v tem tednu, da pa bo ta zagotovo sledila nacionalni strategiji cepljenja.

Tadej Avčin
Novice Zapleti pri otrocih, ki so covid-19 že preboleli

Na NIJZ so medtem pojasnili, da so v skladu z nacionalno strategijo naslednja prednostna skupina za cepljenje s tem cepivom zaposleni v nujnih službah. Posvetovalna skupina za cepljenje tako priporoča, da se s tem cepivom prednostno cepijo zdravstveni delavci, ki doslej še niso bili cepljeni, zaposleni na področju vzgoje in izobraževanja, institucionalizirane osebe, ki doslej še niso bile cepljene, zaposleni in učenci šol za osebe s posebnimi potrebami ter pripadniki drugih nujnih služb, ki so pomembne za delovanje države, opredeli pa jih vlada.

Kazen za preskakovanje čakalnih vrst

Osmi protikoronski sveženj je sicer v zakon o nalezljivih boleznih vnesel novo določbo, ki opredeljuje kazen za morebitno preskakovanje vrst. Če kdo ravna v nasprotju s programi za preprečevanje, obvladovanje, odstranitev in izkoreninjenje nalezljivih bolezni, ki se nanašajo na cepljenja v obdobju razglašene epidemije nalezljive bolezni, je za posameznika predpisana globa med 400 in štiri tisoč evrov, za pravno osebo pa med štiri tisoč in 100 tisoč evrov.

Ne spreglejte