Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
28. 12. 2016,
13.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Natisni članek

Zveza srbske diaspore Slovenije Saša Gajić Srbija

Sreda, 28. 12. 2016, 13.45

6 let, 6 mesecev

Nova politična stranka bi združevala Srbe v Sloveniji

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Volitve. Glas. Volilna skrinjica. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovenija je v začetku decembra dobila novo politično stranko, Socialno stranko Srbov Slovenije (SSSS). Predsednik Saša Gajić pravi, da bodo nagovarjali pripadnike srbske manjšine, ki jih je po njegovi oceni v Sloveniji okrog 200 tisoč.

Predsednik nove stranke Saša Gajić je v Sloveniji že zastopnik Zveze srbske diaspore Slovenije, ki združuje več društev in ima po njegovih besedah okrog pet tisoč članov. Društvo, ki se po njegovih besedah pretežno financira iz članarin, nekaj pa tudi iz donacij, je imelo lani po podatkih Gvina 19 tisoč evrov prihodkov.

V začetku decembra so registrirali novo politično stranko, Socialno stranko Srbov Slovenije (SSSS), za kar so morali po zakonu zbrati 200 overjenih podpisov. Ob ustanavljanju nove stranke naj bi po Gajićevih besedah že zbrali okrog šest tisoč podpisov.

Sogovornik pa meni, da ima stranka precej večji potencial, saj da v Sloveniji živi okrog 200 tisoč Srbov. Dodajmo, da se je ob popisu prebivalstva iz leta 2002 39 tisoč prebivalcev opredelilo, da so srbske narodnosti. Gajić pravi, da te številke ne držijo in vztraja pri svoji oceni. 

"Prepričani smo, da bo vlada padla," meni predsednik novoustanovljene Socialne stranke Srbov Slovenije Saša Gajić (fotografija je bila posneta ob avgustovskem protestu Zveze srbske diaspore Slovenije zaradi domnevne diskriminacije pri potegovanju za denar kulturnega ministrstva). | Foto: STA , "Prepričani smo, da bo vlada padla," meni predsednik novoustanovljene Socialne stranke Srbov Slovenije Saša Gajić (fotografija je bila posneta ob avgustovskem protestu Zveze srbske diaspore Slovenije zaradi domnevne diskriminacije pri potegovanju za denar kulturnega ministrstva). Foto: STA ,

Priznanje srbske manjšine

Program stranke je precej ohlapen, navaja pa, da se bo stranka med drugim zavzemala za "varno in zdravo bivalno, delovno in življenjsko okolje", socialno varnost, posebne ugodnosti za (najboljše) dijake in študente. Borili se bodo proti zniževanju pokojnin, korupciji, sivi ekonomiji, diskriminaciji. 

Stranka se bo po besedah Gajića zavzemala tudi za ohranjanje jezika in kulturno-verske identitete Srbov v Sloveniji ter za socialni položaj vseh Slovencev. "Slovenija nima prave socialne stranke. Že nekaj časa so ljudje k nam prihajali s pozivi, da se strankarsko organiziramo. Nekateri so se včlanili, še preden smo dejansko ustanovili stranko," pravi Gajić, ki kot problematična področja našteva korupcijo v sodstvu in zdravstvu.

Ena temeljnih nalog stranke pa naj bi bil tudi boj za priznanje srbske manjšine.

Na naslednje volitve

Zakaj so se prav zdaj odločili za ustanovitev stranke? "Prepričani smo, da bo ta vlada padla. Analizirali smo rezultate preteklih volitev in ugotovili, da je zdaj pravi čas, da poskusimo," pojasnjuje sogovornik. 

Kako do svoje stranke?

Zakon o političnih strankah v 4. členu določa, da lahko stranko ustanovi najmanj 200 polnoletnih državljanov in državljank Republike Slovenije, ki podpišejo izjavo o ustanovitvi stranke, ustanovitelj stranke pa ne sme biti oseba, ki ji je vzeta poslovna sposobnost.

Šteje se, da je politična stranka ustanovljena, ko je podpisana in overjena dvestota ustanovna izjava. Šele takrat se lahko skliče ustanovni kongres stranke, na katerem se izvolijo organi stranke (predvsem izvršilni organ stranke in funkcionar, ki predstavlja in zastopa stranko v pravnem prometu) ter potrdita statut in program stranke.

Po izvedenem ustanovnem kongresu pa zastopnik politične stranke lahko vloži vlogo za registracijo politične stranke pri ministrstvu za notranje zadeve.

Ne spreglejte