Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
20. 12. 2019,
10.20

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

52

Natisni članek

Andrej Šiško Štajerska varda policija

Petek, 20. 12. 2019, 10.20

4 leta, 4 mesece

Nov Šiškov incident na meji

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

52

Andrej Šiško | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Vodja Štajerske varde Andrej Šiško, ki bi se že moral vrniti v zapor, je na spletu objavil nov posnetek, na katerem domnevno policist v nekoga meri s pištolo, vendar ni razvidno, v koga. Na Policijski upravi Maribor pa medtem pojasnjujejo, da strelno orožje ni bilo uperjeno proti osebi. Ko sta policista ocenila, da obravnavana situacija ni nevarna, sta strelno orožje takoj pospravila. 

Posnetek naj bi nastal v Središču ob Dravi, v njem pa je v enem od kadrov policist, ki meri v avtomobil. V ozadju je mogoče slišati tudi helikopter.

Samooklicani vodja Štajerske varde Andrej Šiško, ki bi moral že biti v zaporu, da do konca odsluži zaporno kazen, je zapisal, da so bili ob meji s Hrvaško, kjer naj bi jih snemala ekipa nemške televizije ZDF.

Policista ravnala v skladu s pravili stroke

Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, je bilo na omenjenem območju načrtovano opazovanje državne meje s helikopterjem. Med opazovanjem meje zunaj naselja Središče ob Dravi so policisti iz helikopterja, severno od mednarodnega mejnega prehoda Središče ob Dravi, na makadamski cesti ob gozdu opazili dve svetlejši vozili in pet oseb, od katerih sta bili dve oblečeni v maskirane uniforme.

slovenska policija | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Ko so osebe opazile policijski helikopter, so sedle v vozili in se odpeljale po makadamski cesti v smeri Središča ob Dravi oziroma v notranjost države," še pojasnjujejo na upravi in dodajajo, da je bila na kraj dogodka napotena patrulja Policijske postaje Ormož.

Pri zaustavljanju vozil tujih registrskih številk sta policista v vozilih zaznala več oseb. Ker sta policista postopek ocenila kot nevaren, sta zato zaradi lastne varnosti postopek začela izvajati s policijskim orožjem, pri čemer to ni bilo usmerjeno v ljudi. Ko sta ugotovila, da osebe niso nevarne, sta orožje vrnila v tok in nadaljevala nadaljnji postopek. 

"Glede na zdaj ugotovljene okoliščine menimo, da sta policista, če upoštevamo vidik varnosti, postopek izvedla v skladu s pravili stroke," so nam še pojasnili na policijski upravi Maribor. 

Obsojen na osem mesecev zapora

Mariborsko okrožno sodišče je marca letos Šiška spoznalo za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, oktobra pa je sodbo potrdilo še višje sodišče. Zaradi navedenih dejanj je bil Šiško obsojen na osem mesecev zapora. Večino kazni je sicer odslužil že s priporom.

Skupaj z njim je bil obsojen tudi Matej Lesjak, nekdanji član podmladka SDS, ki je prejel pogojni zapor treh mesecev.

O Šišku so pred dnevi poročali tudi na Planetu. V torek so poročali, da bi se moral v zapor vrniti takoj, sicer ga bodo tja privedli prisilno:

Andrej Šiško
Novice Šiško za praznike ne želi v zapor #video

ZDF o dogodku ni poročal

Šiško je zapisal, da so se policisti z orožjem spravili nad nemške policiste, vendar na spletni strani ZDF ni mogoče najti nobenega članka, povezanega z incidentom. Kot je zapisal Šiško, naj bi prispevek o Štajerski vardi Nemci objavili 27. decembra.

Uporaba orožja s strani policije je opredeljena v Zakonu o nalogah in pooblastilih policije.

96. člen
(uporaba strelnega orožja)

Pri opravljanju policijskih nalog smejo policisti uporabiti strelno orožje samo, če ne morejo drugače:
- odvrniti od sebe ali koga drugega sočasnega protipravnega napada, s katerim je ogroženo življenje, ali
- preprečiti, da bi oseba, ki ima v okoliščinah, ki kažejo na storitev kaznivega dejanja, za uporabo pripravljeno strelno orožje, eksplozivna sredstva ali druge nevarne predmete ali snovi, z njimi ogrozila življenje ene ali več oseb.

(2) Za napad na policista ali drugo osebo iz prve alineje prejšnjega odstavka se šteje tudi, če oseba seže po orožju, drugem nevarnem predmetu ali snovi, jih potegne ali poskusi potegniti ali drži v položaju, v katerem lahko v trenutku pride do napada.
(3) Preden policist uporabi strelno orožje, mora, če okoliščine glede na varnost policista ali drugih oseb to dopuščajo, osebo, zoper katero naj bi uporabil strelno orožje, opozoriti s klicem: »Stoj, policija, streljal bom!« ter z opozorilnim strelom v varno smer.

97. člen
(posebni pogoji za uporabo strelnega orožja)
(1) Če oseba, zoper katero policisti smejo uporabiti strelno orožje, beži ali se umika proti skupini oseb ali se v njej nahaja, smejo policisti streljati le, če oseba neposredno ogroža življenje oseb.
(2) Če se oseba, zoper katero smejo policisti uporabiti strelno orožje, nahaja v bližini državne meje ali se ji približuje, morajo policisti streljati tako, da izstrelek ne preleti državne meje.
Andrej Šiško
Novice Šiško mora takoj v zapor, sodišče zavrglo prošnjo za odlog
Ne spreglejte