Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2024,
13.20

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,00

Natisni članek

afera nakup Robert Golob sodišče Dominika Švarc Pipan

Ponedeljek, 5. 2. 2024, 13.20

2 meseca, 3 tedne

Švarc Pipanova premieru ponudila odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,00
Dominika Švarc Pipan | Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan se je popoldne sestala s premierjem Robertom Golobom in mu ponudila odstop. | Foto Bojan Puhek

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan se je popoldne sestala s premierjem Robertom Golobom in mu ponudila odstop.

Foto: Bojan Puhek

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na današnjem sestanku predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila svojo odstop. Strinjala sta se, da ministrica ostaja na položaju, dokler bo potrebno, da se "situacija resnično razčisti, predvidoma dva do tri tedne", je ministrica nocoj dejala v oddaji Marcel na Televiziji Slovenija.

Ministrica Dominika Švarc Pipan se je v zadnjih tednih znašla v središču očitkov o odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. V preteklih dneh je večkrat poudarila, da sicer sprejema objektivno odgovornost, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD, predvsem vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

V zadnjih dneh se je z namenom razčiščevanja vseh okoliščin posla tudi večkrat sestala s predsednikom vlade Robertom Golobom, nazadnje danes, ko mu je ponudila svoj odstop. Kot je Švarc Pipan dejala v oddaji Marcel, je hvaležna premierju, da ji je dal "čas in možnost, da preverim sume nepravilnosti in jih tudi razkrijem javnosti".

"Zelo mi je žal, da mi vodstvo moje lastne stranke SD ni dalo te možnosti, sprašujem se zakaj, čeprav sem jim to sama tudi predlagala," je izpostavila Švarc Pipan. Ob opazovanju napetosti tako v koaliciji kot tudi v sami stranki ter očitkih o oklepanju ministrskega stolčka, zakrivanju sledi in vpletenosti v posel, pa je sklenila, da je najustrezneje, da predsedniku vlade ponudi svoj odstop. Odločitev o njeni politični usodi je zdaj v njegovih rokah, je dejala.

K odstopu je Švarc Pipan sicer pozvala tudi njena stranka SD, premierja Goloba pa, naj predlaga njeno razrešitev.

Razmere v koaliciji so zaradi afere vse bolj napete. Golob ni sledil pozivu Socialnih demokratov, v SD pa medtem niso sledili premierjevem pozivu k dodatnim pojasnilom glede vpletenosti nekaterih vidnih članov pri nakupu sodne stavbe. 

Prav tako je napeto v stranki SD, kjer naj bi nekateri razmišljali celo o odstopu ali začasnem umiku glavnega tajnika Žiberta. Nekateri celo menijo, da bi z Žibertom morala oditi tudi predsednica stranke Tanja Fajon. Na mizi pa so bile tudi ideje o izstopu iz koalicije, saj stranka ni več enakovreden koalicijski partner.

Medtem občinske organizacije SD na torkovem sestanku z vodstvom stranke pričakujejo predvsem pojasnila Žiberta o njegovem domnevnem vmešavanju v posle ministrstev in glede nepremičnin njegove družine.

Več sogovornikov iz občinskih organizacij SD je za STA danes izpostavilo, da jih dogajanje v stranki žalosti, ob tem pa so milo rečeno slabe volje. Menijo sicer, da bi Švarc Pipanova morala posel nakupa stavbe preveriti preden podpiše pogodbo, ne da to, kaj se je dogajalo, preverja zdaj. Strinjajo se, da sta za preiskavo dogajanja pristojna policija in Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Po informacijah STA je bil za danes načrtovan sestanek ožjega vodstva SD s predsednikom vlade Golobom, ki je na srečanje povabil Fajonovo, ministre stranke in vodjo poslanske skupine Janija Prednika. A so v kabinetu predsednika vlade prejeli povratno informacijo, da se sestanka v imenu stranke lahko udeleži generalni sekretar SD Žibert. Predsednik vlade se medtem po informacijah STA naj ne bi želel sestati zgolj z Žibertom, ampak z vodstvom SD s Fajonovo na čelu, zato so sestanek prestavili na enega prihodnjih dni.

Boštjančič: Ali lahko ministrica še pomaga ali škodi?

Finančni minister Klemen Boštjančič je danes pozdravil informacije, da naj bi NPU preiskavo nakupa prostorov na Litijski cesti širil tudi na njegov resor. Meni, da je treba zadevi čim prej priti do dna in da dileme o objektivni odgovornosti ministrice ni, ključno je vprašanje, ali lahko ta pri razčiščevanju še kaj pomaga ali škodi.

"Upam, da se preiskava širi in da bodo ustrezni organi preiskali vse, kar se tiče tega postopka. Vse dokumente, ki jih imamo, jih bomo dali. Nadejam se, da bodo to naredili tudi povsod drugod, ker je seveda marsikaj v tem primeru šlo narobe," je v današnji izjavi za medije dejal finančni minister in podpredsednik vlade Boštjančič.

V medijih so namreč zaokrožile neuradne informacije, da preiskavo domnevnih nepravilnosti nakupa prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani v višini 7,7 milijona evrov NPU širi tudi na ministrstvo za finance.

Po Boštjančičevih besedah sicer preiskovalci še niso stopili v stik z njegovim resorjem, a upa, da do tega pride čim prej. "Verjamem, da je čas pomemben, da se določene stvari čim prej razčistijo, ne da bodo minili tedni in meseci in bomo potem za nazaj ugotavljali," je ocenil minister. Meni, da bi moralo biti v fokusu tudi dogajanje v zadnjih tednih, ker je pri tem precej "stvari nenavadnih".

Kot je še pojasnil, sicer vloga ministrstva za finance pri omenjenem poslu ni bila drugačna kot v drugih primerih financiranja projektov drugih ministrstev. Vsebinska presoja ustreznosti posameznih projektov je tako na posameznih resorjih oziroma njihovih vodjih, v konkretnem primeru pa je šlo za težavo, na katero je pravosodno ministrstvo opozarjalo že dalj časa, in sicer prostorska stiska pravosodnih organov, je navedel Boštjančič. Po njegovih besedah je tako ministrica Švarc Pipan opozorila, da je projekt sodne stavbe več kot 10 let oddaljen v prihodnost, na ministrstvu teče investicija novega moškega zapora, zato so iskali rešitve za reševanje prostorske stiske predvsem ljubljanskih sodišč.

"Pristojnost ministrstva za finance je izključno v tem, da zagotovi sredstva, če sredstva so. Princip porabe proračuna je po tako imenovanem denarnem toku in do konca leta v resnici ne moremo dejansko vedeti, ali in koliko sredstev bo ostalo. Tako je bilo tudi v tem primeru," je zatrdil finančni minister.

V drugi polovici decembra so tako po njegovih besedah z ministrstvom za pravosodje komunicirali, da sredstva so, a opozorili, da je časa za izpeljavo posla zelo malo. "Na ministrstvu so zagotovili, da je vse v redu, da dejansko potrebe so, da bodo s tem rešili problem več sodišč v Ljubljani in da so sposobni ta projekt izpeljati še v letu 2023," je dejal Boštjančič. Slednje kaže na to, da je torej za projekt v veliki meri morala biti zbrana in pripravljena ustrezna dokumentacija, sicer ga ne bi bilo mogoče izpeljati, meni minister. "Kar seveda izkazuje, da je v tem procesu marsikaj šlo narobe," je ocenil.

Obenem je zanikal, da bi o tem ali kateremkoli drugem projektu govoril z generalnim sekretarjem SD Žibertom. Ministrica Švarc Pipan je namreč v preteklih dneh očitke o domnevnih nepravilnostih poslov usmerila tudi v nekatere člane SD, predvsem vpletanje Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Boštjančič si tako želi, da bi se razčistilo predvsem, kaj se je dejansko dogajalo in kakšno vlogo so imeli pri poslu izpostavljeni posamezniki. S tega vidika tudi podpira Švarc Pipanovo, ki ima kot "predstojnik resorja dostop do tega". Deli tudi stališče premierja, da je treba zadevi priti do dna, saj da so se v preteklosti podobne zadeve velikokrat pometle pod preprogo. "Verjamem, da je to edini način, da se v Sloveniji očistimo nekih praks, ki jih v resnici ne bi smelo biti," je sklenil Boštjančič.

Janša: Čas je za interpelacijo cele vlade

O aferi bodo spregovorili tudi v državnem zboru, kjer bo o tej temi razpravljala parlamentarna komisija za nadzor financ. 

V SDS medtem razmišljajo o interpelaciji vlade, je na omrežju X zapisal predsednik stranke Janez Janša. Ali in kdaj naj bi to storili, Janša ni razkril. 

 
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Če bo Golob vztrajal, se bomo morali pogovoriti o zaupanju
Tanja Fajon
Novice SD poslala odziv Golobu, ta naj ne bi bil zadovoljen z njim
Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova: Čeprav bom morala oditi, bom šla mirno
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Afera nakupa sodne stavbe dobiva krute razsežnosti
Dominika Švarc Pipan, Tanja Fajon
Novice Golob o srečanju med Fajonovo in Švarc Pipanovo: Bilo je kar zoprno #video

Ne spreglejte