Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
23. 5. 2017,
15.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Telekom Slovenije

Torek, 23. 5. 2017, 15.28

6 let, 6 mesecev

Nov aparat v ljubljanski porodnišnici za večjo varnost dvojčkov

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
CTG- aparat | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V Porodnišnici Ljubljana imajo na voljo nov CTG-aparat, s katerim lahko v času nosečnosti in poroda spremljajo delovanje plodovega srca in aktivnosti mišic maternične stene. Med porodom nadzorujejo porodnice in plod, ob hkratnem porodu dveh ali več otrok pa je potrebna še večja pozornost.

V 30 letih obstoja se je v Porodnišnici Ljubljana rodilo že več kot 180 tisoč novorojenčkov, od tega je vsako leto tudi 400 porodov dvojčkov.

"Število večplodnih nosečnosti v svetu narašča, prav tako tudi v Sloveniji. Pred tridesetimi leti se je rodil en par dvojčkov na 100 porodov, danes pa se pri nas rodita skoraj dva para dvojčkov na 100 porodov. Pri nosečnostih z dvojčki je veliko več zapletov kot pri enojčkih, zato potrebujemo za varno in strokovno vodenje nosečnosti sodobne naprave, ki niso poceni," je povedala Nataša Tul Mandić, predstojnica KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Potrebovali bi jih še več

CTG-aparat je ljubljanski porodnišnici predal prvi mož Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. | Foto: Bojan Puhek CTG-aparat je ljubljanski porodnišnici predal prvi mož Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. Foto: Bojan Puhek V vsej porodnišnici imajo po besedah Tul-Mandićeve na voljo okoli 20 takšnih aparatur, kot jih je podaril Telekom Slovenije, vendar jih je še zdaj premalo.

"Vsaka nosečnica ima posnet vsaj 20- ali 30-minutni zapis, prav tako pa prek takšnega aparata spremljamo ves porod," Mandićeva razlaga, za kaj se uporablja CTG-aparat. Ta je bil še pol ure pred uradno otvoritvijo že v pogonu.

"Rojstvo otroka je resnično čudovit dogodek, če pa ob tem prideta na svet hkrati dva ali celo več malih čudežev, pa je odgovornost medicine toliko večja. Zato je prav, da za zdrav razvoj in varen porod pomagamo tudi tako, da je zdravnikom na voljo najsodobnejša medicinska oprema," je ob predaji dejal Rudolf Skobe, predsednik uprave Telekoma Slovenije.

Nova pridobitev ljubljanske porodnišnice je tudi mini operacijska luč, ki omogoča boljo vidljivost.

"V porodni sobi imamo 11 porodnih luči, ki so že vse stare 30 let, zdaj pa smo tri zamenjali. Nove luči imajo hladno svetlobo in ne ogrevajo prostora," je še dejala Tul-Mandićeva.

Ne spreglejte