Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2016,
14.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

11

Natisni članek

migranti

Četrtek, 1. 9. 2016, 14.08

6 let, 6 mesecev

Policija išče dodatne policiste za zavarovanje meje

Notranja ministrica: Če se migracijska pot odpre, bomo sprejeli skrajne ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

11

Foto: STA

Položaj na področju migracij je trenutno miren, a se notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar boji, da je "to zatišje le navidezno". Če se bo migracijska pot znova odprla, bo Slovenija prisiljena sprejeti skrajne ukrepe, je dejala ministrica in napovedala spremembe zakonodaje, ki bodo omogočile lažje vračanje migrantov v sosednje države.

V tem trenutku nihče ne more napovedati, kaj se bo na področju migracij dogajalo v prihodnje, je na novinarski konferenci dejala ministrica za notranje zadeve. Če se bo migracijska balkanska pot znova odprla, so lahko posledice velikih razsežnosti. Po zaprtju balkanske se povečujejo klasične migracije, a je policija pri njenem odkrivanju zelo uspešna, je poudarila.

Preberite še:
Kako pripravljena je Slovenija na množičen prihod migrantov

"V Evropi ni hitrih in učinkovitih rešitev"

Tako izvajajo ukrepe na meji s Hrvaško in v notranjosti države, prav tako na meji ostajajo začasne tehnične ovire, saj še niso podani pogoji za njihovo odstranitev.

Posledic morebitnega ponovnega odprtja balkanske poti se po njenih besedah zaveda celotna Evropa, a je skrb vzbujajoče, da nima hitrih in učinkovitih rešitev ter jasne vizije, kako se spopadati z migracijami. Slovenija pa v vseh mednarodnih participacijah po njenih besedah jasno podaja stališče, da prehod beguncev skozi državo, kot se je dogajalo v času drugega begunskega vala, zanjo ni več sprejemljiv.

Migrantska kriza je Slovenijo letos stala 23,6 milijona evrov oziroma več kot sto tisoč evrov na dan, pojasnjujejo na vladnem uradu za komuniciranje.

Okoliščine so namreč tokrat bistveno drugačne, saj druge evropske države uvajajo močne omejevalne ukrepe, bistveno zaostrujejo azilno zakonodajo in pogoje vstopa.

"Dolžni smo poskrbeti, da ne postanemo žep"

Zaradi odsotnosti skupnih evropskih rešitev se na nove ukrepe pripravlja tudi Slovenija, je pojasnila Györkös Žnidarjeva. Po njenih besedah gre za skrajne ukrepe v primeru grožnje varnosti. Slovenija bi tako kot suverena država določila pogoje za vstop v državo. Na ministrstvu zato pripravljajo spremembe zakona o tujcih, s katerimi bi omogočili lažje vračanje migrantov, ki ne izpolnjujejo pogojev ali so nezakonito prestopili mejo.

Po besedah ministrice je treba omogočiti učinkovitejše vračanja tujcev v sosednje države in pri tem upoštevati nepredvidljiva ravnanja sosednjih držav. "Dolžni smo poskrbeti, da ne postanemo žep," je poudarila Györkös Žnidarjeva. 

Policija išče nove policiste za varovanje schengenske meje

Policija medtem vabi k sodelovanju večje število kandidatov za policiste, ki bodo po uspešno zaključenem usposabljanju opravljali naloge varovanja schengenske meje. Kandidati se lahko prijavijo do 15. septembra.
Ne spreglejte