Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
17.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 17.37

7 let, 12 mesecev

Noben organ Društva Slovenija-Rusija ni sodeloval pri oblikovanju peticije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Društva Slovenija-Rusija Saša Geržina poudarja, da niti upravni odbor društva, ne predsednik, ne kateri drugi organ ni sodeloval pri oblikovanju peticije, ki so jo sprožili nekateri člani.

Kot navaja Geržina, je peticijo sestavila sociologinja in članica društva Neda Pagon in jo "svobodno podpisuje, kdor želi". "Kljub zapletom, ki so nastali ob oblikovanju programa na slovesnosti pri Ruski kapelici 29. julija, se Društvo Slovenija - Rusija čuti dolžno pojasniti civilno iniciativo, ki so jo sprožili nekateri člani našega društva," so v društvu zapisali v sporočilu za javnost, ki sta ga podpisala predsednik društva Saša Geržina in Primož Sark kot odgovorni za stike z javnostjo v društvu.

"Vsako pobudo cenimo" "Izjavljamo, da cenimo vsako pobudo, ki steče s strani našega članstva, če ni v nasprotju s statutom in pravili društva. Iniciativa, ki so jo nekateri člani društva sprožili v zvezi s podporo akad. prof. dr. Jožetu Pirjevcu, nikakor ni v nasprotju z omenjenimi dokumenti in demokratičnimi načeli, javnost bi radi le obvestili, da ne upravni odbor društva ne predsednik društva ne kateri drugi organ ni sodeloval pri oblikovanju te peticije," sta poudarila.

"Neprijetno presenečenje" Člani in simpatizerji Društva Slovenija-Rusija, ki je bilo eden od organizatorjev nedeljske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, so zaradi zapletov glede govornikov na proslavi začeli zbirati podpise. Kot so zapisali v besedilu na spletni strani www.ruskakapelica.si, ki ga je podpisala Pagonova, so bili ob letošnji slovesnosti neprijetno presenečeni, ker so "bili na zahtevo nekega vladnega urada prikrajšani za napovedani govor Jožeta Pirjevca ob tem slovesnem dogodku".

Spomnimo: Uvodni nagovor na nedeljski slovesnosti v spomin ruskim vojnim ujetnikom, ki jih je med prvo svetovno vojno zasul snežni plaz, je imel predsednik Društva Slovenija-Rusija Sašo Geržina, čeprav naj bi ga po prvotnih načrtih moral imeti zgodovinar Pirjevec. Ta je nato za spletni portal MMC dejal, da je iz kabineta predsednika vlade "prišel ukaz, da naj pri Ruski kapelici v imenu Društva Slovenija-Rusija govori ali gospod Geržina, ki je pač predsednik društva, ali nihče drug". Zahtevo naj bi pogojevali z udeležbo vojakov na slovesnosti.

V uradu vlade za komuniciranje so poudarili, da iz kabineta predsednika vlade niso bile postavljene zahteve glede govorcev, temveč so želeli skupaj z organizatorji pripraviti koncept prireditve, ki je bil skladen z naravo in protokolom letošnje pomembne obletnice.

Ne spreglejte