Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 8. 2015,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZPS otroci stopnice

Četrtek, 6. 8. 2015, 15.31

8 let

Niso vse varnostne zapore za malčke varne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vse varnostne zapore za malčke, s katerimi se jim pogosto omeji dostop do stopnic, niso varne. Test mehanskih sil so po navedbah ZPS prestale vse, nimajo pa vse učinkovitih zapiral.

Kot so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), pri izdelkih, ki se uvrščajo med varnostno opremo za otroke, niso pričakovali varnostnih pomanjkljivosti, a so rezultati nekoliko razočarali. Glede na namen izdelkov bi morali izpolnjevati vse zahteve varnostnih standardov, a jih vsi ne.

Potrošniške organizacije so po njihovih navedbah pred časom pod drobnogled vzele varnostne zapore za stopnice. Testirali so najbolje prodajane modele in ugotavljali, kako praktični so za namestitev pri uporabi in kako zanesljivi v funkciji zapore. Preverjali so, ali so zapore izdelane tako, da jih otrok s silo, ki jo premore, ne more odpreti. Prav tako so ugotavljali, ali jih lahko prepleza, se splazi pod njimi, se zrine skozi ograjico ali zagozdi med njenimi palicami. Preverjali so tudi, kako varno je njihovo zaklepanje in kako čvrsta je pritrditev.

Višino zapor bi bilo treba prilagoditi danes višjim otrokom Kot so navedli na ZPS, je za varnost zelo pomembna višina zapore, ki mora biti po evropskem standardu vsaj 65 centimetrov za otroke, ki niso višji od 85 centimetrov. Tej zahtevi so po njihovih navedbah ustrezali vsi testirani vzorci. Opozarjajo pa, da so danes številni otroci višji, zaradi česar bi se morale meje v standardih zvišati. Prav tako po njihovih navedbah oblika zapore včasih omogoča, da otrok stopi na spodnji rob zapore in se dvigne nad tla. V teh primerih je za varnost pomembna razdalja med spodnjim in zgornjim robom zapore, so poudarili.

Vse zapore pa so, kot navajajo na ZPS, dobro prestale test mehanskih sil, kot so tresenje, potiskanje in vlečenje, kar je prav tako ključnega pomena za varnost, saj se otroci na ograjo radi obešajo in se med igro vanjo zaletavajo. Po standardih mora zapora brez poškodb prestati deset tisoč sunkov, ki simulirajo obremenitve zaradi potiskanja in vlečenja.

Preverjali so tudi, kako težko je z otrokom v roki odpirati in zapirati zapore, ter ugotovili, da izvedbe zapiral in njihov položaj v nekaterih primerih predstavljajo težave, če ima potrošnik na razpolago le eno roko.

Ne spreglejte