Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2011,
13.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Durs NPU

Četrtek, 9. 6. 2011, 13.49

7 let, 12 mesecev

Niansa KK ali kako se stavba NPU primerja z Dursovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Modri kvadrat, v katerem domuje Durs, je vendarle cenejši od zloglasne stavbe na Dimičevi.

Ko je v intervjuju za SiOL notranja ministrica Katarina Kresal odgovarjala na očitke o domnevno negospodarnem najemu stavbe za nacionalni preiskovalni urad in kriminalistično policijo, je opozorila, da je prejšnja vlada najela stavbo davčne uprave za višjo ceno, kot jo plačuje MNZ za stavbo na Dimičevi. Kresalova: Niansa KK je zelo pomembna "Tako kot je ministrstvo za notranje zadeve stavbo na Dimičevi najelo za nedoločen čas, tako je prejšnja vlada najela stavbo davčne uprave. Novo stavbo, stekleno stavbo v centru Ljubljane. Mi plačujemo okoli 135 tisoč evrov na mesec, prejšnja vlada se je zavezala za 190 tisoč evrov na mesec in jo še vedno plačujejo. Pri meni so želeli najti neke osebne povezave, potegnili so jih dobesedno iz petnih žil … Če bi šli gledat, kdo je sklepal posel v prejšnji vladi, bi zagotovo našli kakšne povezave. Kje je razlika? Zakaj tisti posel, ki je čisto enak – pravzaprav je na kvadratni meter za pol evra več kot za našo stavbo –, ni problematičen, pa je SDS glavni, ki me napada? Pri meni pa je problem. Odgovor je na dlani, očitno sem jaz problem, princip je isti, ampak niansa KK je zelo pomembna," je dejala Kresalova.

Če upoštevamo podatke, ki nam jih je posredovalo ministrstvo za javno upravo, stavba NPU stane 13, stavba Dursa pa 13,5 evra na kvadratni meter na mesec. Vendar sta stavbi različni.

Stavba NPU Ministrstvo za notranje zadeve je stavbo na Dimičevi za nedoločen čas najelo od podjetja Ram invest Igorja Pogačarja, ki je znanec oziroma prijatelj Katarine Kresal. Notranje ministrstvo mu za 10.451 kvadratnih metrov na mesec plača 136.177,88 evra najemnine, kar je 13 evrov na kvadratni meter.

Od skupne kvadrature garažni prostori obsegajo 3.603,77 kvadratnega metra. V garažnih prostorih je sicer 135 parkirnih mest. Del pogodbe je tudi 17 zunanjih parkirnih mest, ki se ne štejejo v skupno kvadraturo. S stavbo ima MNZ 14.027,54 evra dodatnih stroškov mesečno.

Stavba Dursa V stavbi Modri kvadrat na križišču Šmartinske in Davčne v Ljubljani sta dva davčna urada: Davčni urad Ljubljana jih najema od NLB Leasinga, del generalnega davčnega urada pa od Save IP. Skupaj zasedata 13.790,29 kvadratnega metra poslovnih prostorov, 811,19 kvadratnega metra glavnega arhiva in 1.214 kvadratnih metrov notranjih parkirišč (95 parkirnih mest).

Za poslovne prostore plačujejo 14, za arhive 5 evrov, za parkirišča pa 7,5 evra na kvadratni meter. Podatki MJU niso povsem natančni, saj Durs za prostore v Modrem kvadratu plačuje skupno 206.240 evrov za 15.815,58 kvadratnega metra ali natanko 13 evrov na kvadratni meter na mesec. Mesečno imajo še 65 tisoč evrov stroškov.

Durs je moral sam kupiti opremo Za izračun primerljive cene smo poskušali upoštevati prav vse, kar vpliva na ceno. Ker imata stavbi različne deleže poslovnih prostorov in garaž, smo izračunali, koliko stane kvadratni meter poslovnega prostora ob upoštevanju drugih stroškov.

Stavbi NPU v dobro govori, da so mesečni stroški mnogo manjši ter da je vstopil v opremljene prostore, medtem ko je moral Durs kupiti za 1.829.825,36 evra opreme.

Stavbi Dursa v dobro govori, da navedena površina ne obsega hodnikov in skupnih prostorov, medtem ko so ti v površino NPU-jeve stavbe že všteti, ter da se parkirišča obračunavajo po drugačni ceni kot preostali prostori.

Glavni Pogačarjev uspeh Strokovnjaki za nepremičninski trg namreč opozarjajo, da je glavni Pogačarjev pogajalski uspeh pri pogodbi za stavbo NPU to, da je dosegel enotno ceno za vse prostore. Parkirišča se namreč običajno plačujejo posebej in ne skupaj s pisarniškimi prostori po enotni ceni.

Ker si ne predstavljamo, da bi bila parkirišča pod NPU-jevo stavbo mnogo boljša od tistih pod Dursovo, smo računali, da je njihova cena pravzaprav 7,5 evra in da je cena pisarniških prostorov ustrezno višja od 13 evrov na kvadratni meter na mesec.

Pod črto Ob upoštevanju vseh podatkov, ki smo jih uspeli pridobiti, smo izračunali, da kvadratni meter poslovnih prostorov na Dimičevi na mesec stane 16,5 evra na kvadratni meter, na Davčni pa 16,1 evra na kvadratni meter.

Vendar v Modrem kvadratu dela okoli 600 oseb, v stavbi na Dimičevi pa 294, kar morda opravičuje Dursove višje stroške. Če dodatnih mesečnih stroškov ne upoštevamo, stanejo poslovni prostori v Dursovi stavbi 12,3, v NPU-jevi pa 15,1 evra na kvadratni meter na mesec.

Durs: Niso nam pustili kupiti stavbe Durs je v odgovorih posebej poudaril, da so stavbo v trenutku, ko se je ponudila ta možnost, hoteli odkupiti, a jim vlada tega ni odobrila. "Odkup poslovnih prostorov v stavbi Modri kvadrat za Davčni urad v Ljubljani bi stal 28.045.443,00 evrov. DURS je predlagal odkup, vendar ni bil odobren. Obenem smo predlagali, da bi nam dovolili lizing, ker smo lahko izračunali, da bi mesečni obrok za lizing znašal približno enako, kot je zdaj najemnina, če bi lizing pogodbo podaljšali za okoli pet let. Torej bi objekt po preteku lizing pogodbe postal last davčne uprave oziroma države. Dovoljenja za tako spremembo od pristojnih organov nismo dobili," so na Dursu kar malo jezni na vlado. Zakaj odkupa niso dovolili, nam z vlade preprosto niso odgovorili.

S tem, kako sta se stavbi najemali, se tu nismo ukvarjali, je pa del prostorov v Modrem kvadratu Durs najel v času te vlade in po enaki ceni kot Janševa vlada.

Ne spreglejte