Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
12.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

1

Natisni članek

elektronska pošta facebook Dejan Ornig Policija

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 12.03

6 let, 7 mesecev

Kdo vse je sodeloval pri nezakonitih vdorih v elektronsko pošto in profile na Facebooku?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

1

Policija je po objavi korespondence med dvema kriminalistoma in policijskim informatorjem, ki naj bi nezakonito vdiral v zasebno komunikacijo posameznikov, o tem obvestila oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili specializiranega državnega tožilstva.

Posebni oddelek specializiranega tožilstva je namreč pristojen za obravnavo sumov kaznivih dejanj uradnih oseb policije. "Preiskava posebnega oddelka bo morala potrditi ali ovreči pristnost korespondence in razloge, da so bila storjena morebitna kazniva dejanja konkretne osebe in kriminalistov," so navedli na policiji.

Pred nekaj več kot mesecem dni se je pravnik Boris Karlovšek razgovoril o tem, kako je policiji pomagal kot tajni sodelavec in zanjo opravljal nekatere najbolj občutljive naloge.

Policijo smo povprašali, ali so posameznike, za katere obstaja sum, da jim je Ornig po dogovoru s kriminalisti nezakonito vdrl v zasebno komunikacijo, o tem že obvestili. Pojasnili so nam, da tega niso storili, saj mora tožilstvo najprej "potrditi ali ovreči pristnost korespondence in razloge, da so bila storjena morebitna kazniva dejanja konkretne osebe in kriminalistov".

Po dogovoru s kriminalisti vdiral v zasebne komunikacije

Spletni portal podcrto.si je namreč objavil, da je informator policije Dejan Ornig, sicer v javnosti bolj znan kot tisti, ki je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra, med decembrom 2012 in majem 2015 v dogovoru z dvema kriminalistoma vdiral v elektronsko pošto, profile na Facebooku, zasebne forume, zgodovino spletnega iskanja in drugo spletno komunikacijo več kot 300 ljudi, ki so se njemu ali policiji zdeli sumljivi. To je mogoče razbrati tudi iz korespondence med Ornigom in kriminalistoma.

Na policiji so danes pojasnili, da je v tej zadevi na policiji že potekal nadzor, ki pa ni potrdil, da bi kriminalist dajal navodila o vdorih, pokazal pa je neprimernost komuniciranja kriminalista s Orningom prek elektronske pošte.

Zoper Orniga poteka kazenski postopek

Nadzor je pokazal še, da ga je kriminalist večkrat opozoril na prepoved izvrševanja kaznivih dejanj. Ko je ugotovil, da je Orning vpleten v druga domnevno nezakonita dejanja, pa je bilo sodelovanje z njim prekinjeno. Zoper njega trenutno poteka kazenski postopek na sodišču, so zapisali na spletni strani policije. Ljubljansko okrajno sodišče je Orniga pred tedni namreč obsodilo na leto in tri mesece pogojne kazni, vendar sodba ni pravnomočna.

V strokovnem nadzoru pa policija ni razpolagala z vsebino korespondence med kriminalistoma in Orningom, "saj lahko policija pridobi vsebino komuniciranja po elektronski pošti le na podlagi sodne odredbe, in to samo če gre za utemeljene razloge za sum storitve kaznivega dejanja drugih, ne uradnih oseb", navajajo na policiji.

"Če se bo policija distancirala, da to ni sistemski problem, potem je to le pesek v oči, če pa dejansko nameravajo preveriti, kaj je bilo sistemsko narobe, pa gre zadeva v pravi smeri," pravi Ornigov odvetnik Janez Stušek in dodaja: "Če obsodimo otroka, ki je rekel, da je cesar nag, je cesar še vedno nag." 

"Govoriti, da je to zgodba dveh posameznikov, kot pravi policija, je po moje sprenevedanje. Kolikor sem videl e-pošte in korespondenc in glede na naravo zadev, gre zagotovo za več kot dva posameznika. Ornig je delal na več različnih področjih kriminalitete in dvomim, da sta dva kriminalista delala na celotnem kazenskem zakoniku," je še izpostavil Stušek

Ne spreglejte