Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2017,
14.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

2

Natisni članek

Park Tivoli Ljubljana Predlagaj županu

Torek, 25. 4. 2017, 14.04

6 let, 6 mesecev

Predlagaj županu

Nevaren ostanek stebrička v ljubljanskem mestnem parku #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

2

Ljubljana park Tivoli Predlagaj županu | Foto Bralec Miha

Foto: Bralec Miha

Najlepše mesto na svetu je lahko tudi nevarno. Na poti ob teniških igriščih v ljubljanskem mestnem parku obiskovalce pričakata razpokana asfaltirana pot in ostanek stebrička na tleh, ki kar kliče po nesreči. 

Na nas se je v rubriki Predlagaj županu obrnil bralec Miha iz Ljubljane. Za Mestno občino Ljubljana, ki jo vodi župan Zoran Janković, je nanizal nekaj svojih opažanj, ki kazijo mestni park Tivoli ter so nevarna za sprehajalce in druge udeležence, in občini predlagal nekaj rešitev.

Miho so zmotile naslednje stvari:

  • Smeti, ki jih v parku razmečejo srake. Občini predlaga, da obstoječe smetnjake zamenja s takšnimi, ki lahko to preprečijo.
  • Zmotili so ga sprehajalci psov oziroma njihovi štirinožni prijatelji, ki niso na vrvici. Županu predlaga, naj pod sankališčem v Tivoliju postavi ograjeno igrišče za pse.
  • Miho je zmotila razbita pot ob teniškem igrišču, kjer se lahko kdo spotakne ali zatakne. Ob tem stoji tudi star odrezan jeklen stebriček, ki je lahko nevaren za sprehajalce in kolesarje.

Pišite nam

Če imate tudi vi podobno težavo oziroma želite župana ali županjo opozoriti na pomanjkljivosti v svoji občini, nam pišite na predlagajzupanu@tsmedia.si

Z njegovimi predlogi in opažanji smo se obrnili na Mestno občino Ljubljana.

Smeti in smetnjaki

Na občini opažajo, da ptice in druge živali v koših iščejo hrano in zato smeti razmečejo, a dodajajo, da na to nimajo vpliva, razen če bi zamenjali koše za odpadke, kot to predlaga občan. "Pri tem pa velja omejitev v parku Tivoli, saj so koši zaradi posebnega statusa parka (spomeniško varstvo, zavarovana območja, naravna vrednota) tipski in ponekod niso zamenljivi s katerimikoli drugimi oblikami košev. Zamenjava obstoječih košev za letos sicer ni predvidena, bomo pa proučili možnosti za namestitev tistih s pokrovi (ki preprečujejo dostop živalim), kjer je to mogoče," odgovarjajo.

Kot so zapisali, je za čiščenje javnih površin v parku odgovorno podjetje ljubljanska Snaga. "Vsak obiskovalec parka pa je sam odgovoren za svoje vedenje in spoštljivo ravnanje do okolja, zato javnost pogosto opozarjamo, naj po uporabi javne površine to za seboj pospravijo in embalažo, ki jo polno prinesejo s seboj, po zaužitju vsebine tudi odnesejo (vsaj do najbližjega koša za odpadke). Ob povečanem obisku se sicer poveča tudi količina odpadkov, ki je morda prevelika za prostornino enega koša, vendar ocenjujemo, da so na javnih površinah koši za odpadke nameščeni dovolj na gosto, da bi lahko povzročitelj odpadkov te odnesel do naslednjega koša," so zapisali na občini. Na razbiti poti ob teniškem igrišču v ljubljanskem Tivoliju se lahko kdo spotakne ali zatakne. Ob tem stoji tudi star odrezan jeklen stebriček, ki je lahko nevaren sprehajalcem in kolesarjem, opozarja bralec Miha. | Foto: Bralec Miha Na razbiti poti ob teniškem igrišču v ljubljanskem Tivoliju se lahko kdo spotakne ali zatakne. Ob tem stoji tudi star odrezan jeklen stebriček, ki je lahko nevaren sprehajalcem in kolesarjem, opozarja bralec Miha. Foto: Bralec Miha

Igrišče za pse

Na občini odgovarjajo, da gradnje igrišča za pse v parku ne načrtujejo, saj pasje igrišče naj ne bi spadalo v krajinski park. Kot dodajajo, so na območju mestne občine trije pasji parki, in sicer ob Vilharjevi, ob Pesarski in v Kosezah ob Ulici bratov Učakar.

Glede lastnikov in njihovih štirinožnih prijateljev pa pravijo, da je z zakonom določeno, da mora skrbnik psa na javnem mestu (torej tudi v javnem parku) zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Poudarjajo pa, da so lastniki psov odgovorni zanje in za njihovo vedenje, zato morajo poskrbeti tako za varnost (povodec, nagobčnik …) kot za čistočo (npr. počistiti iztrebke za psom).

Uničena pot in ostanek stebrička

Na občini si bodo ogledali navedene lokacije in proučili potrebe po sanaciji posameznih območij ali delov opreme. Na naše vprašanje, ali načrtujejo tudi kakšne druge prenove v parku, pa so odgovorili, da večje ureditve niso predvidene.


Preberite tudi:

Ljubljanski kraj, kjer so se nekoč vozili s čolni, ribarili in se družili

Grad Tivoli: najstarejša zgradba v ljubljanskem parku, ki jo varujejo prav posebni psi

Kraj, po katerem so ime dobili vsi Tivoliji po svetu – tudi ljubljanski


 

Ne spreglejte