Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 10. 2023,
7.43

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

Natisni članek

poplave vreme neurje

Sobota, 28. 10. 2023, 7.43

6 mesecev, 1 teden

Če bi plaz Struge zgrmel v Savinjo, bi udarni val segel do Ljubnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69
toča na Bovškem | Foto Neurje.si/Sonja Anzur

Foto: Neurje.si/Sonja Anzur

Ponoči je Slovenijo prešla močna nevihtna celica, zaradi katere je v številnih krajih klestila toča. Najhuje je bilo na Koroškem. Pretoki rek sicer danes upadajo, a problem zaradi razmočenega terena ostajajo številni plazovi, predvsem na Severnem Primorskem in Kamniškem. Več cest je zaradi plazov zaprtih. Plaz v Strugah, katerega del je v četrtek zgrmel v reko Savinjo, se je začel enakomerno in kontrolirano plaziti. Če bi plaz v celoti zgrmel v rečno strugo, bi nastalo jezero z veliko količino vode in bi se potem precej visok udarni val razlil vse do Ljubnega ob Savinji.

Po besedah župana Luč Klavdija Strmčnika bi ob zgrmenju plazu v Savinjo najprej nastradale že poškodovane hiše v Strugah. Ker se plaz za zdaj enakomerno premika, reka Savinja sproti odnaša ves material, pravi Strmčnik, ki je tudi izpostavil, da se zadeve v Lučah kljub dežju umirjajo.

Tudi predstavnik prizadetih družin iz Strug Paul Orešnik je danes zatrdil, da Savinja sproti odnaša ves material, ki zdrsi s plazu.

Župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik je za dejal, da so do naselja Rastke, ki ga je v petek poplavil pritok Savinje Ljubnica, vzpostavili začasno prevoznost ceste. Trenutno se ukvarjajo z razporejanjem težke mehanizacije, ker so dobili še 12 dodatnih bagerjev. Ta mehanizacija je v strugi Ljubnice, potem pa jo bodo prestavili na območje priprave nasipa na reki Savinjo nad Ljubnim.

V Kamniku pripravljajo alarmni sistem na plazu Blate

Civilna zaščita bo na plazu Blate na Kamniškem do ponedeljka vzpostavila alarmni sistem, ki bo prebivalce opozarjal na morebitno plazenje in omogočil pravočasno evakuacijo ljudi. Kot je danes ob robu obiska Baške grape dejal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, bosta vzpostavljeni dve mobilni sireni, opazovanja pa bodo izvajali gasilci.

Po Šestanovih besedah mobilni sireni na plazu Blate predstavljata začasno rešitev, s katero bodo opozarjali na morebiten zdrs tega velikega plazu, ki trenutno ogroža okoli 60 hiš, in tako pripomogli k večji varnosti prebivalcev tega območja. "Trenutno bodo opazovanja izvajali gasilci," je dejal. Pri vzpostavitvi trajne rešitve za spremljanje gibanje plaza pa bodo po njegovih besedah morali sodelovati tudi strokovnjaki.

V petek čez dan so sicer prebivalce vasi Klemenčevo in Bistričica zaradi domnevne aktivnosti plazu Blate preventivno evakuirali, po pregledu plazu pa ugotovili, da ta ni spreminjal svoje oblike, tako da so se evakuirani lahko vrnili domov. Težave bi sicer lahko prineslo deževje v prihodnjih dneh. Meteorologi več dežja znova napovedujejo za torek in konec prihodnjega tedna.

Vsako novo deževje po Šestanovih besedah pomeni dodatno obremenitev za območja, ki jih je prizadela petkova ujma. Na vseh teh območjih zdaj poteka čiščenje.

Šestan in Golob na prizadeta območja

Prizadeta območja sta danes obiskala predsednik vlade Robert Golob, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in državni sekretar Boštjan Šefic, ki sta si ogledala razmere v Baški grapi. Golob je po ogledu poudaril potrebo po čimprejšnji vzpostavitvi sistemskih podlag za odzivanje na naravne nesreče. Pri tem bo morala imeti stroka glavno besedo, vlada pa se bo zavzemala, da bo strokovne odločitve tudi implementirala. Za sistemske rešitve se je zavzel tudi tolminski župan Alen Červ.

"Žal se vedno bolj pogosto soočamo z ekstremnimi vremenskimi pojavi in Slovenija kot gorata dežela je očitno temu toliko bolj izpostavljena. Zaradi tega je toliko bolj pomembno, da se vzpostavijo sistemske podlage in to naša vlada dela," je poudaril Golob.

Sistemske podlage vzpostavljajo z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč ter zakonom o obnovi in razvoju. "Verjamem, da bomo na ta način lahko ljudem in občinam, ki so bile prizadete, najbolj ustrezno pomagali," je Golob dejal v izjavi za medije.

Osnutek zakona o obnovi in razvoju je zdaj v široki javni razpravi, Golob pa načrtuje, da bo do konca novembra poslan v parlamentarni postopek in tam potrjen. "Na ta način bomo lahko za prihodnje vsaj petletno obdobje načrtovali, kako se postaviti na noge po vseh teh uničujočih naravnih katastrofah," je še povedal.

Evidentirali več kot 10 tisoč plazov

Največjo težavo trenutno predstavljajo zemeljski plazovi, zaradi česar pristojni lastnike opozarjajo, naj bodo pozorni na njihovo premikanje in se ob nevarnosti umaknejo na varno ter obvestijo civilno zaščito. Na geološkem inštitutu so evidentirali kar deset tisoč plazov. Največ jih je na Severnem Primorskem, v Baški Grapi okrog kanala Tolmina. Ker ogrožajo človeška življenja, je bilo več ljudi evakuiranih.

Kako dramatične so bile zaradi obilnih padavin tokrat razmere na Severnem Primorskem, zgovorno pričajo posnetki narasle Soče.

Uprava za zaščito in reševanje danes poroča o nevšečnostih na območjih Celja, Kranja, Ljubljane, Nove Gorice, Maribora, Postojne in Trbovelj. Zaradi poplavljanja in proženja zemeljskih plazov so zabeležili 27 dogodkov. Za odpravo posledic je bilo aktiviranih 15 gasilskih enot.

Reka Sora je ponoči poplavila regionalno cesto Škofja Loka-Železniki, promet je potekal po enem pasu.

Prekinjenih več prometnih povezav

Po državi je zaradi plazov, podrtih dreves in poplavljenega cestišča zaprtih več cest. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste so zaprte ceste Železniki - Most na Soči na več odsekih, Davča - Zali Log, Laško - Šentjur, podvoz v Laškem, Polhov Gradec - Dobrova, Luče - Solčava, Stahovica - Kamniška Bistrica, Fara - Kot - Grgelj in Hrastnik - Zidani most.

Na cesti Litija - Zagorje je promet močno oviran zaradi vode na cestišču in nanosov listja.

V Piranu je Regijski center za obveščanje Koper zaradi visokega plimovanja morja ob 6.35 sprožil sireno alarmiranja oz. opozorilo na nevarnost, v Izoli so sireno sprožili ob 7.50, so sporočili iz regijskega centra.

Petkovo močno deževje je sicer največ težav povzročilo na območju Bohinja in Železnikov ter na območju Baške grape v občini Tolmin. V Baški grapi si bo razmere danes ogledal premier Robert Golob skupaj z državnim sekretarjem Boštjanom Šeficem, poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom in tolminskim županom Alenom Červom.

Nurje
Novice Ni še konec: na Koroškem in v Velenju klestila toča, nastajajo nove nevihte
Nevihta
Novice Sredi dneva in popoldne se obetajo krajevne plohe in nevihte
Španija, poplave
Novice Španijo so prizadele hude nevihte in poplave #video #foto
Ne spreglejte