Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 10. 2020,
9.47

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

42

Natisni članek

epidemija okužba Slovenija Koronavirus

Petek, 23. 10. 2020, 9.47

3 leta, 6 mesecev

UKC Ljubljana za 14 dni zaustavlja elektivno dejavnost

V četrtek okužbo potrdili pri 1.656 ljudeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

42

V Sloveniji smo v četrtek ob 6.745 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.656 ljudeh. To pomeni, da je bilo od vseh testiranih pozitivnih kar 24,6 odstotka ljudi. Število okuženih je le nekaj manjše kot dan prej, ko smo dosegli nove rekordne številke. UKC Ljubljana medtem za 14 dni zaustavlja nenujne dejavnosti.

Janez Janša
Novice Novi ukrepi: zapirajo se saloni, vrtci, večina trgovin v trgovskih središčih ... #video

Okužbo z novim koronavirusom so od marca letos do danes potrdili pri 19.307 ljudeh, število okuženih na 100 tisoč prebivalcev pa se je v zadnjih 14 dneh povzpelo na 546. Trenutno je v državi aktivno okuženih 11.434 ljudi, je razvidno iz podatkov covid-19 sledilnika. V bolnišnicah se zdravi 394 ljudi, od tega 67 na intenzivni negi. Pet oseb s covid-19 je umrlo, skupno od začetka epidemije že 214. 25 oseb je bilo iz bolnišnične oskrbe odpuščenih. 

 

Število okužb se povečuje po vsem svetu

Kot je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal uradni vladni govorec Jelko Kacin, se število potrjenih primerov povečuje v praktično vseh evropskih državah kot tudi drugod po svetu. Kacin je nato z grafičnim prikazom v nadaljevanju predstavil epidemiološko sliko v tujini. 

Fotogalerija
1 / 8

Nenujna potovanja preložite na kasnejši čas

Kot je povedal Kacin, se virus v Sloveniji širi praktično povsod. Po številu okuženih močno izstopajo Domžale, kjer so včeraj potrdili 89 primerov okužb. Sledijo Kranj (68), Velenje (59), Škofja Loka (56), Jesenice (41), Koper (38) Žalec (34), Novo mesto (31), Gornja vas - Poljane (26) in Ptuj (23) ter Murska Sobota z 21 potrjenimi primeri okužb.

Vladni govorec je nato pozval vse državljane, da nenujna potovanja v tujino preložijo na kasnejši datum. "Svojih meja Slovenija sicer ni zaprla, utegnejo pa meje morda zapreti druge države, zato je ključno natančno spremljati stanje na mejnih prehodih," je dejal. Prehod meje je, po besedah Kacina, mogoč z enajstimi izjemami, ki veljajo za prehajanje med rdečimi regijami. "Na pot bodisi iz regije v regijo, bodisi iz države, se odpravite le, če je to resnično nujno potrebno. Vsaka pot prinese srečevanje, druženje, kar lahko poveča možnosti za prenos okužb," je med drugim dejal. 

Kacin je na današnji novinarski konferenci tudi izkoristil priložnost in se zahvalil državljanom, ki spoštujejo in izvajajo ukrepe, ki lahko preprečijo 'ta divji ples virusa, ki se še vedno širi'. "Zahvalo izrekam tudi zdravstvenemu osebju, epidemiologom, zaposlenim v domovih za starejše in varstveno-delovnim centrom ter številnim drugim," je še poudaril. 

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Nemčija Sloveniji ponuja pomoč, Slovenija upa, da ta ne bo potrebna

Napovedi niso dobre

Napovedi za prihodnje tedne niso dobre. Kot je pred dnevi povedala vodja vladne skupine za boj proti bolezni covid-19 Bojana Beović, lahko v drugem tednu novembra, tudi če bodo že sprejeti ukrepi res učinkoviti, v bolnišnicah pričakujemo od 480 do 680 bolnikov, od tega od 80 do celo 190 na intenzivnih oddelkih. Če že veljavni ukrepi ne bodo učinkoviti, pa bodo te številke še veliko višje. 

Nenujne dejavnosti se začasno zapirajo

Da bi zajezili naraščanje okužb, vlada v soboto za en teden ugaša večino nenujnih dejavnosti v državi. Zapirajo se: večina trgovin v trgovskih središčih, hoteli, gostinski obrati ter frizerski in kozmetični saloni. S ponedeljkom se prav tako zapirajo vrtci. Prihodnji četrtek bo vlada presojala, ali je treba ukrepe podaljšati ali ne.

UKC Ljubljana za 14 dni zaustavlja elektivno dejavnost

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je soglasno sprejel sklep, da za 14 dni zaustavijo elektivno dejavnost največje slovenske bolnišnice. Še naprej bodo izvajali urgentne, nujne in zelo hitre obravnave, brez omejitev pa bodo obravnavali onkološke bolnike, nosečnice in porodnice, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Na pediatrični kliniki bodo dejavnost omejili "po presoji stroke", so še sporočili iz UKC Ljubljana. Omejitve so začasne, veljajo torej 14 dni, potem pa bo strokovni svet ponovno presojal o izvajanju elektivnega progama, torej za nenujne posege. STA

Preberite še:

83383
Novice Poglejte, v katerih občinah je iz dneva v dan več okužb #video
Ne spreglejte