Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2020,
8.31

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Natisni članek

okužba Koronavirus

Petek, 27. 11. 2020, 8.31

3 leta, 5 mesecev

Epidemija terjala že skoraj 1.300 smrtnih žrtev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

V četrtek smo v Sloveniji ob 6.587 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.609 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 24,43 odstotka testiranih oziroma 158 okužb manj, kot so jih potrdili v sredo. Umrlo je 48 bolnikov s covid-19, skupaj pa že 1.293 ljudi. Število smrtnih žrtev covid-19 bo tako jutri preseglo število 1.300. "V primerjavi s prejšnjim tednom, ko je delež pozitivnih testov znašal 27,3 odstotka, so današnji podatki nekoliko bolj spodbudni," je na novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Na novinarski konferenci so sodelovali Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje z Uprave uniformirane policije GPU Alojz Sladič in direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič.

Epidemija doslej terjala skoraj 1.300 življenj

V četrtek je umrlo 48 bolnikov s covid-19, dan prej 46. V bolnišnicah je umrlo 37 bolnikov, v domovih za starejše deset, ena oseba pa je umrla v socialnovarstvenem zavodu. Od začetka epidemije je tako skupaj umrlo že 1.293 ljudi. Naša država bo mejnik 1.300 smrtnih žrtev covid-19 glede na dinamiko v zadnjih dneh presegla v soboto.

V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 1.324 oseb, od tega 206 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 98 bolnikov.

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 967.

Doslej so v Sloveniji potrdili 72.682 okužb z novim koronavirusom, trenutno je aktivno okuženih 20.268 oseb.

Skrb vzbujajoče stanje na jugovzhodu države

V Pomurju po številu okuženih izstopajo Murska Sobota 26, Ljutomer 13, Lendava 12 in Beltinci devet. Na vzhodu imajo Celje 40 okužb, Velenje 42, Žalec in Šentjur 25, Šoštanj 14, Šmarje pri Jelšah 13, Rogaška Slatina 14, Slovenj Gradec pa ima 16 novih okužb.

Precej velikih žarišč je na jugovzhodnem koncu države. Krško ima kar 59 okužb, Novo mesto 55, Sevnica 26, Kočevje 25, Šentjernej 21, Brežice 16, Črnomelj 11, Trebnje 12.

Pojavljajo se tudi večja žarišča na Primorskem. Izola ima 30 novookuženih, Koper 21, Nova Gorica 19, Piran deset in Ajdovščina devet.

V Postojni je bilo včeraj 24 novih okužb, v Ilirski Bistrici 19, v Cerknici 12. V Kranju 33 okužb, na Jesenicah 17, v Radovljici 13. V Ljubljani je bilo 141 okužb, v Kamniku 14, na Vrhniki 14, v Domžalah 12 in v Grosupljem 11. V Mariboru so imeli 81 okužb, na Ptuju 24, v Hočah ter Slivnici 14 in v Pesnici 13.

Največji porast okužb so zabeležili v naslednjih domovih za starejše: DSO Ljubljana Moste Polje (11), Dom Danice Vogrinec Maribor (12), DSO Krško (14), Dom Impoljca, Enota Brežice (13). Sicer pa je včeraj ozdravelo 126 stanovalcev in 41 zaposlenih. Na novo so okužbo zaznali pri 143 stanovalcih in 57 zaposlenih. Po Kacinovih besedah  se je na novo okužilo tudi osem uporabnikov v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih in en zaposlen, je še naštel Kacin.

V stiskah so tudi otroci, še posebej to velja za otroke s posebnimi potrebami:

 

Zdravstveni inšpektorji opravili več kot 2.200 nadzorov

Zdravstveni inšpektorat največ nadzorov opravi na javnih mestih, kjer tudi ugotovi največ kršitev ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. V minulem tednu so tako izrekli 23 prekrškovnih sankcij, najpogosteje gre za druženje več družin. Na zelene površine pa so se preselili tudi posamezniki, ki kršijo prepoved zbiranja ob gostinskih lokalih.

"Skupno število opravljenih nadzorov v obdobju od 16. do 22. novembra 2020 je bilo 2.254. Izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.800 evrov, dodatno pa še 246 opozoril po ZP-1 in 77 upravnih ukrepov," je pojasnila Deana Potza.

Zdravstveni inšpektorat je prejšnji teden beležil 88 prijav, največ v dejavnosti gostinstva, gradbeništva in trgovin. Skupno število opravljenih nadzorov je bilo 1.338. Izrečenih je bilo 27 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 14.800 evrov ter 170 opozoril in trije upravni ukrepi.

"V gostinstvu je bilo opravljenih 198 nadzorov. Izrečene so bile tri prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 6.400 evrov in izdani dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti. V trgovinah je bilo opravljenih 197 nadzorov, izrečena pa ena sankcija v vrednosti 400 evrov," je poudarila Potza.

Dodala je še, da so bile druge storitvene dejavnosti, kot so frizerski in kozmetični saloni ter cvetličarne, 240-krat predmet nadzora, neskladnosti pa ni bilo ugotovljenih. Na zunanjih javnih površinah so opravili 571 nadzorov in izrekli 23 prekrškovnih sankcij v vrednosti osem tisoč evrov.

Če opozorilo kršiteljem nima učinka, policisti izrečejo globo

Alojz Sladič z Generalne policijske uprave je glede policijskih ukrepov izpostavil, da je namen policije, da z najmilejšimi sredstvi in ukrepi doseže zakonito zasledovani cilj, pri čemer policija vedno izhaja iz načela sorazmernosti.

"Policisti ob zaznanih kršitvah v večji meri kršitelje opozarjajo. Če ocenijo, da opozorilo ne bo imelo učinka, pa izvedejo tudi represivne ukrepe s ciljem spoštovanja ukrepov. V največ primerih represivnih ukrepov gre za izrek globe z izdajo plačilnega naloga," je pojasnil.

Sladič je navedel tudi konkreten primer, ko je gostinec izven Ljubljane družbi omogočil praznovanje - domnevno 25 osebam, ob prihodu policistov pa jih je bilo tam le še devet. "Policisti so naleteli na polne mize. Seveda je policija poslala prekrškovne predloge tudi na davčni in tržni inšpektorat," je navedel.

Komentiral je tudi ponedeljkov incident, v katerem sta Zlatan Čordić in še ena oseba nadlegovala in snemala direktorja NIJZ Milana Kreka. Pojasnil je, da obstajajo razlogi za sum kaznivega dejanja. Ker eden od kršiteljev ni uporabljal maske, policisti zoper njega vodijo postopek ter preverjajo obstoj elementov prekrška nasilnega in drznega vedenja.

Za konec tedna poostren nadzor policistov

Policisti so samo v novembru izrekli 3.647 opozoril in izdali 2.663 plačilnih nalogov oziroma hitrih postopkov o prekršku. V 109 primerih so o kršitvi obvestili zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za ostale kršitve izven njihovih pristojnosti. Največ kršitev je obravnavanih med petkom in nedeljo.

Napovedal je še, da bo policija ta konec tedna na območju celotne države na avtocestah in hitrih cestah vzpostavila nadzorne točke, na katerih se bo izvajal celovit nadzor cestnega prometa, na vseh področjih policijskega dela. "Preverjali bomo tudi namen potovanja udeležencev," je opozoril.

Hude obremenitve za trboveljsko bolnišnico

Direktorica trboveljske splošne bolnišnice Romana Martinčič je na novinarski konferenci povedala, da so vzpostavili dva covidna oddelka s 34 posteljami, kar predstavlja 26 odstotkov vseh bolnišničnih kapacitet. Od razglašene epidemije so obravnavali skupaj 115 covidnih bolnikov, 28 jih je umrlo. "To so za nas hude obremenitve," je dejala. Po njenih besedah so tako navadne kot intenzivne postelje po večini ves čas v celoti zasedene. Poleg tega so že imeli vdor virusa v belo cono, trenutno koronavirus preboleva 32 zaposlenih, kar je približno devet odstotkov vseh zaposlenih v bolnišnici.

V bolnišnici pri testiranju zaposlenih uporabljajo tako hitre kot PCR-teste, saj se jim je že zgodilo, da je bil hitri test pri testiranju zaposlenega negativen, PCR pa pozitiven, je pojasnila. Ob tem se je zahvalila vsem zaposlenim, ki po njeni oceni nosijo največje breme trenutne zdravstvene krize, pa tudi vsem prostovoljcem, ki jih je označila za srčne ljudi, brez katerih na covidnih oddelkih ne bi zmogli opraviti tako delo.

Vlada znova podaljšala ukrepe

Zaradi trenutne epidemiološke slike in razmer v bolnišnicah, ki še ne omogočajo sproščanja ukrepov, se je vlada včeraj odločila, da za sedem oziroma 14 dni podaljša ukrepe za zajezitev širjenja covid-19.

šolanje doma
Novice Ukrepi se podaljšujejo, tudi šolanje od doma #video

Med drugim se za sedem dni podaljšajo zaprtje neživilskih trgovin in prepoved zbiranja ter gibanja po državi. Tudi šole bodo najmanj naslednjih sedem dni še naprej zaprte.

Za 14 dni pa je vlada podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask, zaustavitev javnega prometa in omejitve izvajanja športnih dejavnosti.

Ne spreglejte