Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2020,
10.06

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

143

Natisni članek

Stranka modernega centra poslanci SMC

Petek, 15. 5. 2020, 10.06

3 leta, 11 mesecev

Jani Möderndorfer zapušča SMC in gre v LMŠ #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

143

Poslanec Jani Möderndorfer izstopa iz poslanske skupine in stranke SMC. Pridružil se bo poslanski skupini stranke LMŠ. Kot enega izmed razlogov za odhod iz SMC je poslanec navedel, da je bil proti vstopu stranke v aktualno vlado Janeza Janše. Iz stranke SMC pa so sporočili, da je njegova odločitev za odhod legitimna in da ga še vedno cenijo kot izvrstnega poslanca. 

Miro Cerar
Novice Cerar ne bo poslanec, v parlamentu ostaja Möderndorfer

Poslanec Jani Möderndorfer je danes izstopil iz stranke SMC in njene poslanske skupine. Svojo politično pot bo nadaljeval v poslanski skupini LMŠ. Möderndorfer je povedal, da ga je v svoje vrste sicer povabilo več strank.

V svoje vrste ga je povabilo več strank

"Vsaj iz dveh političnih strank oziroma poslanskih skupin sem dobil povabilo. Po dolgem in tehtnem razmisleku ter presoji, kje bom najlažje uveljavil tisto, kar je tudi poslanstvo v mojem mandatu, sem se odločil za LMŠ," je pojasnil Möderndorfer.

Möderndorfer bo svoj poslanski mandat nadaljeval v LMŠ. | Foto: STA , Möderndorfer bo svoj poslanski mandat nadaljeval v LMŠ. Foto: STA ,

Vse podrobnosti glede njegovega prestopa bo v prihodnje sporočila poslanska skupina LMŠ. "O vstopu v članstvo stranke pa se bomo še pogovorili," je glede vstopa v Šarčevo stranko poudaril Möderndorfer.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič je izrazil zadovoljstvo s poslančevim prestopom. Möderndorferja je ocenil kot izkušenega poslanca, ki zagovarja liberalno-socialne vrednote, ter kot nekoga, ki ve, kaj je parlamentarna demokracija, je svobodomiseln in je vseskozi deloval v levosredinskem bloku. 

Borut Pahor Janez Janša
Novice Janša v "basni o žabah, skuhanih v mlačni vodi", o vojni z mediji #video

V SMC njegovo odločitev obžalujejo

V poslanski skupini SMC in prvak stranke Zdravko Počivalšek obžalujejo Möderndorferjev izstop. Počivalšek je na Facebooku navedel, da je osredotočen na dobro delo SMC v koaliciji in izzive, pred katerimi je Slovenija. Podpora SMC prizadevanjem koalicije ostaja taka, kot je bila ob njenem nastanku, zagotavlja.

"Obžalujem, da je poslanec Jani Möderndorfer izstopil iz stranke, v kateri smo ga vedno cenili kot izvrstnega poslanca in sogovornika, od katerega si lahko vselej pričakoval poglobljena in politično osmišljena stališča," je na Facebook strani SMC navedel njen predsednik Počivalšek. Odločitve o nadaljevanju Möderndorferjeve poslanske poti v drugi poslanski skupini ne komentira.

V poslanski skupini SMC so dodali, da je Möderndorferjeva odločitev o prestopu v drugo poslansko skupino legitimna. Tudi oni so napovedali, da ostajajo osredotočeni na delo poslanske skupine v koaliciji.

Predsednik DZ Igor Zorčič je v izjavi za javnost ob mednarodnem dnevu družin prestop ocenil kot pričakovan. "Mislim da smo to vsi pričakovali," je dodal. Drugih prestopov poslancev v stranki po njegovih besedah zaenkrat ne pričakujejo.

V SDS Möderndorferjev korak pozdravljajo

Na Twitterju so svoje stališče izrazili tudi v stranki SDS. Kot so zapisali, Möderndorferjev odhod iz stranke SMC pozdravljajo. "Že nekaj časa smo navijali zanj. Seznam uničenih strank, ki se Janija Möderndorferja niso pravočasno znebile, je daljši od števila let obstoja stranke LMŠ," so zapisali v tvitu.

Janez Janša. Marjan Šarec.
Novice Šarec kritiziral preklic epidemije. To mu je odgovoril Janša.

Motijo ga dejanja vlade

Kot je poslanec pojasnil v izjavi za medije, je bilo razlogov za njegov izstop iz poslanske skupine in stranke SMC več. "Nesporno dejstvo je, da sem od samega začetka nasprotoval vstopu v to koalicijo in opozarjal stranko in svoje kolege, da je ta poteza v resnici pogubna, ne samo za stranko in politiko, ki jo zagovarja SMC, ampak tudi za celo državo," je dejal Möderndorfer.

Vladna koalicija je z Möderndorferjevim prestopom izgubila en poslanski glas.  | Foto: STA , Vladna koalicija je z Möderndorferjevim prestopom izgubila en poslanski glas. Foto: STA ,

"Dejanj, ki jih sporoča vlada v zadnjem času s svojimi zelo zanimivimi nastopi, in to v času epidemije, ne bom zagovarjal," je povedal in dodal, da kot politik zagovarja svoboščine in človekove pravice ter vladavino prava, ki jih imamo zapisane v ustavi.

"Od vsega tega se je stranka SMC zelo močno oddaljila, zato se moja pot in pot stranke na tej točki razideta," je poudaril Möderndorfer.

Stranka SMC ima zdaj namesto desetih poslancev enega manj, torej devet, LMŠ pa enega več - namesto 13 jih imajo 14. Vladna koalicija pa ima z Möderndorferjevim prestopom v opozicijsko stranko en glas manj. Namesto 48 jih ima zdaj 47. 

Jurij Toplak
Novice Volitve po pošti, če bi jih Šarec dosegel, ne bi bile poštene

Rekorder med prestopniki

Danes 54-letni Jani Möderndorfer je leta 2006 iz LDS prestopil v Listo Zorana Jankovića, katere član je bil do leta 2011. Istega leta je bil na državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca Jankovićeve Pozitivne Slovenije (PS). S potrditvijo poslanskega mandata mu je samodejno prenehala funkcija podžupana Ljubljane, ki jo je opravljal od leta 2006.

 Möderndorfer je v svoji politični karieri zamenjal pet strank. | Foto: Bor Slana/STA Möderndorfer je v svoji politični karieri zamenjal pet strank. Foto: Bor Slana/STA

Leta 2014 je po kongresu stranke Pozitivna Slovenija, na katerem se je Jankovićeva stranka razdelila na dva dela, postal soustanovitelj stranke Zavezništvo Alenke Bratušek. Kot predstavnik omenjene stranke je bil na volitvah leta 2014 izvoljen tudi v državni zbor.

Potem ko je leta 2015 zapustil poslansko skupino in stranko Bratuškove, se je pridružil SMC, kjer je ostal do danes. Njegov izstop iz poslanske skupine Zavezništva Alenke Bratušek je imel pomembno posledico: poslanske skupine ni bilo več, saj so pogoj za to najmanj trije poslanci.

Že pred Möderndorferjem je iz omenjene poslanske skupine namreč izstopil tudi Peter Vilfan. S kariero v kar šestih različnih strankah Möderndorfer velja za rekorderja med vidnejšimi slovenskimi politiki.

Janša
Novice Janša: S smrtjo grozijo meni in 220 tisoč volivcem #video
Ne spreglejte