Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2017,
20.05

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

Natisni članek

vojni veteran deložacija Branko Šalamun stanovanje policija

Sreda, 22. 11. 2017, 20.05

6 let, 4 mesece

Nekoč junak vojne za osamosvojitev, danes pred deložacijo iz službenega stanovanja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

Junaku osamosvojitvene vojne in vojnemu veteranu Branku Šalamunu grozi deložacija. Ministrstvo za notranje zadeve mu namreč ni hotelo podaljšati najemne pogodbe za službeno stanovanje v prestolnici, v katerem živi s 23-letnim sinom. Namesto tega so mu v najem ponudili podstrešno stanovanje v Logatcu, ki pa ga zaradi svojega zdravstvenega stanja ne more sprejeti.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Nekdanjega pripadnika specialnih policijskih enot Branka Šalamuna ministrstvo za notranje zadeve skupaj z njegovim 23-letnim sinom meče iz stanovanja v Ljubljani, potem ko se mu je 31. avgusta 2016 iztekla najemna pogodba za službeno stanovanje policije, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

"Stvari so prišle tako daleč, da smo že na tožbi za deložacijo"

Omenjene pogodbe Šalamunu kot nekdanjemu delavcu policije na ministrstvu za notranje zadeve niso podaljšali, ker so za najem tega službenega stanovanja zainteresirani uslužbenci policije iz Ljubljane. Šalamunu, ki je stoodstotno invalidsko upokojen, so po izteku pogodbe ponudili vseljivo službeno stanovanje v Logatcu, za katero se ni zanimal nihče od zaposlenih, a za Šalamuna tudi zaradi njegovega zdravstvenega stanja stanovanje ni sprejemljivo.

"Stvari so prišle tako daleč, da smo že na tožbi za deložacijo," pripoveduje Šalamun. Njegov sin Rok Šalamun dodaja, da ima občutek, da postopek na ministrstvu za notranje zadeve ni bil voden korektno: "Ne moremo nikogar direktno obtožiti, ampak človek dobi občutek, da nekdo namensko ovira, da nekdo deluje v ozadju s svojimi zasebnimi interesi ali pa ščiti nekoga drugega."

Nekdanjega junaka osamosvojitvene vojne pestijo zdravstvene težave

Oče in sin stanovanjsko bitko po lastnih zagotovilih bijeta že skoraj štiri leta. "Odkar sem šel v pokoj, se vleče ta saga," pripoveduje Šalamun, ki priznava, da ponoči velikokrat ne more spati. "Večkrat ne morem spati. Saj zato je tudi moje zdravstveno stanje takšno, kakršno je. Kvečjemu slabo, ne pa da bi šlo na boljše," priznava vojni veteran, ki ima resne zdravstvene težave.

Šalamun je namreč sladkorni bolnik, poškodovano ima hrbtenico, doživel je možgansko kap, ledvice pa so mu začele popuščati. "Takrat so se potem začeli problemi s stanovanjem, pomagali nista niti pritožba in akcija policijskega sindikata," pripoveduje Šalamun. 

Oče in sin upata, da bo kalvarija kmalu končana

57 kvadratov veliko stanovanje je vse, kar imata oče in sin. To je njun dom in Šalamun je prepričan, da si ga po toliko letih služenja državi še vedno zasluži. "Drugega nimava, to sva dokazala večkrat. Nimava finančnih sredstev, nimava stricev iz ozadja, nimava davčne oaze. Vse, kar imava, se je vlagalo v sprotno življenje," razlaga Šalamun, ki ni edini, ki se je znašel v nezavidljivem položaju.

V takšnem položaju so se znašli tudi drugi upokojeni policisti, na ministrstvu za notranje zadeve pa so naleteli na gluha ušesa, so še poročali v oddaji Planet Danes. Vse, kar si želi Šalamun, je, da bi se ta kalvarija končno končala.

Ne spreglejte