Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2017,
10.23

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

6

Natisni članek

Janko Jamnik Borut Pahor Milko Novič Kemijski inštitut

Torek, 21. 11. 2017, 10.23

6 let, 4 mesece

Nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu osumljen napeljevanja k umoru #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

6

Policija | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Kemijski inštitut se je po skoraj treh letih od umora nekdanjega direktorja ponovno znašel v središču pozornosti zaradi novega domnevnega kaznivega dejanja. Nekdanji zaposleni je namreč osumljen napeljevanja k umoru nekdanjega kolega.

54-letni libanonski kemik Michael Stephan, ki je nekaj let sodeloval s Kemijskim inštitutom, je osumljen kaznivega dejanja napeljevanja k umoru enega izmed vodilnih uslužbencev inštituta, piše Večer.

Video: Planet TV

20. oktobra odredili pripor

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili, da so za osumljenega 20. oktobra odredili pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in morebitnega vplivanja na priče oziroma uničenja dokazov. Po pojasnilih sodišča je zadeva trenutno v sodni preiskavi, in sicer zaradi kaznivega dejanja napeljevanja k umoru, poroča Dnevnik.

Tožilstvo je namreč po zaslišanju osumljenca zahtevo za sodno preiskavo vložilo zaradi suma napeljevanja k umoru, po členu, ki govori o umoru iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Zagrožena zaporna kazen za umor je od 15 do 30 let.

Milko Novič (na sliki) je nepravnomočno obsojen zaradi umora Janka Jamnika. | Foto: Bojan Puhek Milko Novič (na sliki) je nepravnomočno obsojen zaradi umora Janka Jamnika. Foto: Bojan Puhek

Osumljen je bil tudi umora Janka Jamnika

Michael Stephan je bil tudi eden izmed osumljencev umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika pred skoraj tremi leti, a mu je alibi zagotovila ena od sodelavk, je poročala Nova24TV. Za ta umor so sicer še nepravnomočno obsodili nekdanjega zaposlenega na inštitutu Milka Noviča, ki se je na obtožbo pritožil in še čaka na odločitev višjega sodišča.

"Na Kemijskem inštitutu smo bili konec oktobra 2017 s strani sodelavca seznanjeni, da je bivši zaposleni pripravljal nanj napad, ki pa ga je policija preprečila. Nad načrtovanim dejanjem bivšega zaposlenega smo globoko pretreseni. Sodelavcu, ki naj bi bil tarča napada, smo ponudili vso strokovno pomoč. Vzroka za to sprevrženo dejanje ne poznamo, saj oseba, ki je načrtovala napad, od leta 2010, ko ji je potekla pogodba o zaposlitvi, ni več zaposlena na inštitutu," so nam sporočili iz Kemijskega inštituta.

Pahor: Posamezni sodni postopki trajajo nesorazmerno dolgo

Predsednik Republike Borut Pahor je danes na njeno prošnjo sprejel Marjano Novič, soprogo Milka Noviča.

"Predsednik republike se doslej ni in se tudi poslej ne bo vmešaval v delo sodne veje oblasti. V prepričanju, da polno spoštuje neodvisnost ustanov pravne države, si dovoli opozoriti, da posamezni sodni postopki trajajo nesorazmerno dolgo. To je še posebej zaskrbljujoče v kazenskih postopkih in v primerih,  ko se obdolženi nahaja v priporu in mu je tako prostost odvzeta, ne da bi bil s strani pristojnega sodišča že pravnomočno obsojen," so sporočili iz Pahorjevega urada in dodali:"

"Odvzem osebne svobode je namreč kršitev ene od najpomembnejših, temeljnih človekovih pravic, zapisanih v Ustavi Republike Slovenije, zato je to pravico dovoljeno s priporom omejiti le pod izredno strogimi pogoji in le za najkrajši možni čas."    

Ne spreglejte