Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
6.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 6.36

8 let

Nekdanji poslanci do konca leta ob približno 640.000 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novela zakona o poslancih, ki skrajšuje čas prejemanja poslanskega nadomestila po koncu mandata in znižuje njegovo višino, začne veljati danes.

To pomeni, da bo 21 nekdanjih poslancev še ta mesec izgubilo pravico do nadomestila.

Novelo zakona o poslancih je DZ sprejel sredi junija, z njo pa se skrajšuje dolžina prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ več zaporednih mandatov. Poslanec z dvema mandatoma bi tako nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.

"Ker natančno in končno število upravičencev in njihovi dokončni pogoji trenutno še niso znani, je iz naslova nadomestil nekdanjih poslank in poslancev mogoča le groba ocena prihrankov do konca tega leta, ki znaša približno 640.000 evrov," pa so sporočili iz DZ.

Poslanci s pogoji za upokojitev Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot šest mesecev, do nadomestila ne bodo upravičeni. Enako bo veljalo za poslance, ki jim pogodba o zaposlitvi miruje in imajo možnost, da se vrnejo na staro delovno mesto. Mogoče bo tudi podaljšanje prejemanja nadomestila za šest mesecev do upokojitve, pri čemer poslanec nadomestila ne bo mogel prejemati, če bo že izpolnil pogoje za upokojitev.

Pravica do nadomestila bo prenehala 21 poslancem Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah že prejemajo, pa bo ta pravica veljala osem mesecev, torej do 21. avgusta. Tako bo s tem datumom pravica do nadomestila prenehala 21 nekdanjim poslancem, ki ga še prejemajo in so bili v DZ le en mandat. Nadomestilo sicer prejema še 14 poslancev, ki pa so to funkcijo opravljali dva ali več zaporednih mandatov, tako da imajo pravico do prejemanja nadomestila devet mesecev oziroma eno leto.

Zakon je v ustavni presoji Ravno zaradi omejitve prejemanja nadomestila nekdanjim poslancem je zakon tudi v ustavni presoji. Ustavno sodišče je sicer že zavrglo pobudi nekdanjih poslancev Franca Jurija in Francija Keka, saj je presodilo, da pobudnika ne izkazujeta pravnega interesa za oceno ustavnosti. Juri je ustavnemu sodišču že poslala dopolnjeno pobudo, zakon pa izpodbijajo tudi poslanci Pozitivne Slovenije.

V Pozitivni Sloveniji so namreč enotno glasovali proti zakonu, pred kratkim so zbrali 30 podpisov za ustavno presojo novele zakona. Poleg poslancev Pozitivne Slovenije sta podpisa za ustavno presojo prispevala Srečko Meh (SD) in nepovezani poslanec Ivan Vogrin.

Ne spreglejte