Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
18.20

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

Janez Potočnik dizel

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 18.20

7 let, 7 mesecev

Nekdanji komisar Janez Potočnik: Nisem vedel za manipulacije pri izpušnih plinih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Janez Potočnik | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik zagotavlja, da ni vedel za goljufanje na testih izpušnih plinov proizvajalcev avtomobilov. Za kršitve je izvedel šele ob izbruhu škandala v povezavi s Volkswagnom, je zatrdil med današnjim zaslišanjem pred odborom Evropskega parlamenta za meritve emisij v avtomobilskem sektorju.

Potočnik je v svojem nastopu pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta v Bruslju danes dejal, da ni bil seznanjen s konkretnimi primeri, da bi katerokoli podjetje goljufalo na testih izpušnih plinov in za to uporabljalo posebno programsko opremo, niti za to ni vedela Evropska komisija.

"Nisem vedel, da je katerikoli proizvajalec avtomobilov goljufal z manipuliranjem programske opreme," je dejal Potočnik, ki je pojasnil, da je bil kot komisar za okolje pristojen za kakovost zraka in ne za standarde na področju izpustov avtomobilov.

Potočnik ni vedel za manipulacije vse do izbruha škandala, v katerega je bil vpleten Volkswagen. "Nisem mogel verjeti, da bi bil Volkswagen tako neodgovoren in neumen," je dejal.

Lahko bi bolje in odločneje ukrepal

Kot je povedal Potočnik, se je sicer zavedal, da dizelski avtomobili v praksi povzročajo več izpustov kot med testiranji. Pomisleki glede neustreznosti testov za merjenje izpustov dušikovih oksidov so se pojavili na začetku njegovega mandata, ko se je med drugim seznanil tudi z ugotovitvami raziskave Skupnega raziskovalnega centra (JRC) v Ispri.

Nekdanji komisar iz Slovenije, ki je funkcijo komisarja za okolje opravljal med letoma 2010 in 2014, je ob tem priznal, da bi lahko pri tem bolje in odločneje ukrepali. A odgovornost po Potočnikovem ni samo na strani Evropske komisije, pač pa svoj del odgovornosti nosijo tudi članice EU. Podvomil je namreč, da bi bile kršitve mogoče brez vedenja pristojnih nacionalnih organov.

Novica, da je Volkswagen goljufal na testih z izpušnimi plini, je v javnosti odjeknila lanskega septembra, v afero pa je bilo vpletenih kar 11 milijonov dizelskih vozil po vsem svetu, od tega okoli 8,5 milijona v Evropi.

Ne spreglejte