Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
31. 5. 2016,
11.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

gorila živalski vrt ZOO

Torek, 31. 5. 2016, 11.38

6 let, 7 mesecev

Italijan zataval k risom, mladenič hotel božati žirafo

"Nekateri starši posedajo otroke na ograje živalskih ograd"

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
živalski vrt, ZOO, medved | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Usmrtitev gorile, h kateri je v živalskem vrtu v ZDA zašel štiriletnik, je sprožila jezne odzive, češ da je bila reakcija pretirana. Se je kakšen podoben primer zgodil tudi v ljubljanskem ZOO?

Usmrtitev 17-letnega gorile Haramba je sprožila burne odzive, da je bila nepotrebna, saj naj bi se skušala zgolj zaščititi. Jeza ljudi pa je bolj kot v ZOO usmerjena v starša štiriletnika, ki je zašel v prostor živali. "Kot družba hitro sodimo starše, če za trenutek svoje otroke spustijo izpred oči. Nesreče se zgodijo," je dogodek komentirala mati otroka. Objavo na Facebooku, kjer se je branila, je hitro zbrisala. Peticijo, da bi morala starša otroka kazensko odgovarjati zaradi incidenta, je do zdaj podpisalo že več kot 270 tisoč ljudi.

Obiskovalci se morajo držati navodil

"V ZOO Ljubljana je poskrbljeno za popolno varnost obiskovalcev, seveda, če se ti držijo sprehajalnih poti in če upoštevajo ograje, ki so meje med njimi in živalmi. V takem primeru se tudi nesreče ne morejo zgoditi," pravi biologinja in pedagoški vodja Irena Furlan. Dodaja, da imajo v nekaterih ogradah na ograjah "lovilce", saj se občasno dogaja, da "nekateri starši neodgovorno posedejo otroka na ograjo in bi pri tem lahko otrok po nesreči padel k živalim v ogrado".

Osebje - oskrbniki živali, veterinarji in drugi - ima protokol ukrepanja in redne vaje za primere nesreč, pobegov živali ali namernih vstopov v ograde, ki pa se razlikujejo glede na posamezno živalsko vrsto, so pojasnili v ZOO Ljubljana. "Če pa bi obiskovalci namenoma kršili pravila in namenoma plezali čez jarke ali ograje k nevarnim živalim, jim tega seveda ni mogoče preprečiti," pravi Furlanova.

Zbudil se je pri risih

Nekaj takega je pred leti prvega maja uspelo Italijanu, ki je na Rožniku vinjen zataval do ograde, v kateri so risi. Uspelo mu je preplezati dve ograji. Zjutraj je prvi oskrbnik, ki je šel v hrib, zaslišal njegove klice. Moški se je zbudil pri risih, ni vedel, kako in kaj, zraven je bil pa ris," je pred časom incident opisal eden izmed oskrbnikov.

Pod vplivom alkohola hotel pobožati žirafo

Zadnji najbolj resen incident se je zgodil septembra 2013. Mladenič je preplezal ograjo in jarek ter vstopil v ogrado, v kateri so bile štiri žirafe in dva noja. Ker so tako brce žiraf kot tudi brce nojev lahko smrtno nevarne, k njim nikoli ne vstopajo niti oskrbniki živali. Obiskovalci so opazili mladeniča in opozorili oskrbnike. Mladenič je skušal po nogi pobožati eno od žiraf. Pri tem ga je napadel eden od nojev, ki ga je brcnil in podrl na tla.

Nojeva brca je za človeka lahko tudi usodna. | Foto: Ana Kovač Nojeva brca je za človeka lahko tudi usodna. Foto: Ana Kovač

Na pomoč mladeniču je priskočil eden izmed oskrbnikov, ki je tvegal in tudi sam vstopil v ogrado. S kričanjem in mahanjem je preusmeri pozornost noja nase in tako omogočil sodelavcem, da so mladeniča rešili na varno. Mladenič je po incidentu kazal znake zmedenosti, zato so poklicali policijo. Priznal je, da je užival tako droge kot alkohol, zato je bil pridržan.

Ponavadi se konča z ogrizenimi prsti

Drugih resnejših incidentov v 67-letnem delovanju živalskega vrta v Ljubljani ni bilo. Bilo pa je nekaj primerov, ko so ljudje iskali neposreden stik z živalmi, predvsem s papigami in opicami. "Ob tem pa moč, inteligenco in sposobnosti teh živali podcenijo in napačno predvidijo njihovo reakcijo. Tovrstni primeri se kljub svarilnim napisom včasih končajo tudi z ogrizenimi ali popraskanimi prsti," pravi Furlanova in dodaja, da poseganje z rokami v območje živali, nepoznane kretnje in hrup živali razumejo kot ogrožanje in zato vsiljivce napadejo.

Ne spreglejte