Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 9. 2017,
10.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Ljubljanica vreme sneg poplave

Sobota, 16. 9. 2017, 10.00

6 let, 7 mesecev

Narasle vode zalivajo kleti, reke poplavljajo, najhujše pa šele prihaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
deževje | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V noči na soboto je po podatkih agencije za okolje v nekaterih delih države padlo tudi do sto litrov dežja na kvadratni meter. Zaradi velike količine padavin so reke ponekod po Sloveniji že prestopile bregove. Na Ljubljanskem barju že poplavlja Ljubljanica s pritoki, gasilci pa imajo že od jutra veliko dela z zalitimi kletmi, podrtim drevjem in zemeljskimi plazovi.

Ste bili priča hudi nevihti? Sta vam obilno deževje in narasle vode povzročila težave oziroma škodo? Pošljite nam svoje fotografije na siolfoto@tsmedia.si

Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je Ljubljanica s pritoki na Ljubljanskem barju že prestopila bregove, poplavljajo pa tudi reke na območju Grosuplja, Radenskega polja in Zasavja.

V srednjem in spodnjem toku se bo po napovedih hidrologov razlivala tudi Krka. Na izpostavljenih območjih se lahko reka razlije v širšem obsegu, opozarjajo hidrologi, ki dodajajo, da se bodo kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem ojezerila.

Vodotoki bodo naraščali v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji, razlile se bodo tudi posamezne reke.

V noči na soboto padlo tudi do sto litrov dežja na kvadratni meter

Od petka zvečer do sobote zjutraj je po podatkih Arsa v nekaterih delih države padlo tudi do okoli sto litrov dežja na kvadratni meter. Do nedelje popoldne bomo v južni in osrednji Sloveniji zabeležili tudi do 70 litrov dežja na kvadratni meter.

Zaradi obilnih padavin imajo gasilci že od jutra precej dela zaradi zamašenih meteornih jaškov in poplavljenih kleti. 

Pri Gradu Otočec so naplavine ogrožale lesena mostova, zato so morali novomeški gasilci odstraniti debla in vejevje, ki so se ob visokem vodostaju reke Krke zagozdili ob stebrih.

Narasle vode med drugim ogrožajo objekte v Ljubljani, na Dobrni, v Moravčah, Dolu pri Ljubljani, Braslovčah, Lukovici in Polzeli.

Težave z meteornimi vodami imajo medtem tudi na drugem koncu Slovenije, med drugim v Črnomlju, Sodražici, Rogaški Slatini in Žužemberku.

V naselju Zahomce v občini Vransko na Štajerskem se je po poročanju uprave za zaščito in reševanje sprožil zemeljski plaz.

Narasle vode zalivajo kleti, ponekod poplavljene tudi ceste

Okoli 15.30 je v Studencah v občini Žalec hudournik poplavil stanovanjsko hišo. Gasilci so izčrpali vodo iz objekta in namestili protipoplavne vreče s peskom.

Na Zaloški cesti v Ljubljani je meteorna voda okoli 14.45 zalila podvoz pod železniško progo, zato so delavci cestnega podjetja poskrbeli za zaporo prometa, dežurni delavci komunalnega podjetja pa za čiščenje zamašenih vodnih prepustov.

Okoli desete ure je na Murnikovi ulici v Ljubljani meteorna voda poplavila klet stanovanjske hiše. Gasilci so zato iz jaška pred stanovanjsko hišo, skozi katerega je voda zamakala v objekt, izčrpali okoli štiri kubične metre vode. Voda iz poplavljene kleti je nato začela odtekati nazaj v omenjeni jašek.

Dežurna ekipa podjetja VO-KA Ljubljana je v jašek namestila svoje potopne črpalke, ki bodo črpale vodo iz jaška, dokler ne odpravijo napake v kanalizacijskem omrežju in omogočijo nemoteno odtekanje meteornih voda.

Meteorne vode ponekod že ogrožajo objekte.
 | Foto: Thinkstock Meteorne vode ponekod že ogrožajo objekte. Foto: Thinkstock

Meteorna voda je okoli pol devetih zjutraj poplavila tudi dvorišče stanovanjske hiše v naselju Brdo v občini Domžale. Gasilci so objekt zaščitili s protipoplavnimi vrečami in s poplavljenega dvorišča prečrpali okoli deset kubičnih metrov meteorne vode.

Obilne padavine povzročajo težave tudi v prometu. Glavna cesta Arja vas–Velenje je zaradi poplavljenega cestišča zaprta pri Veliki Pirešici. Na prometno-informacijskem centru priporočajo obvoz prek Šempetra in Polzele ali pa prek Celja in Dobrne proti Velenju. Zaradi narasle vode je pri Drtiji zaprta cesta Moravče–Izlake. Obvoz je mogoč po štajerski avtocesti za vozila z vinjetami ali po glavni cesti Ljubljana–Litija. Promet na zadnji cesti je na več odsekih zaradi vode sicer oviran.

Dež bo ponehal šele v sredo

Vremenoslovci za nedeljo napovedujejo krajevne nevihte. Popoldne bo dež v večjem delu Slovenije ponehal, delno se bo zjasnilo.

V ponedeljek bodo padavine od zahoda spet zajele vso Slovenijo in ponehale šele v noči na sredo. Ocena količine padavin za obdobje od ponedeljka zjutraj do noči na sredo za zdaj znaša od dodatnih 40 do 80 litrov na kvadratni meter.

V torek bo zelo hladno za ta čas, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1.500 metrov. Na Primorskem bo zapihala burja.

Ne spreglejte