Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
13.41

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

zdravnik Avstrija Slovenija

Sreda, 23. 1. 2019, 13.41

5 let, 4 mesece

Ne samo pri nas, tudi v Avstriji manjka zdravnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
zdravnik halja | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Avstriji grozi pomanjkanje zdravnikov, predvsem družinskih, je ta teden na srečanju s stroko opozorila vodja opozicijskih socialdemokratov (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner. SPÖ bo zaradi tega zahtevala izredno sejo parlamenta, saj se vlada po mnenju Rendi-Wagnerjeve tega problema ne zaveda.

Glede na podatke, ki jih navaja avstrijska tiskovna agencija APA, bo 48 odstotkov od 18.287 zdravnikov, ki imajo ordinacijo, v desetih letih doseglo upokojitveno starost. Od 7.099 zdravnikov, ki imajo pogodbo z zavarovalnicami, pa se jih bo v tem obdobju upokojilo kar 55 odstotkov.

39 odstotkov družinskih zdravnikov je starejših od 60 let, le osem odstotkov pa jih je mlajših od 45 let. Tudi pri sosedih imajo že zdaj veliko občin, kjer ni družinskega zdravnika oziroma kjer so čakalne vrste za družinskega zdravnika ali zdravnika specialista dolge.

Novice Ginekologi zavračajo pacientke. Bo 300 tisoč Slovenk ostalo brez zdravnika? #video

Vodja raziskovalnega inštituta za svobodne poklice pri dunajski ekonomski univerzi Leo Chini je ob teh podatkih izpostavil, da bo v splošni medicini zavladalo izjemno pomanjkanje, če se ne bo ukrepalo.

V naslednjem desetletju bo zdravnikov za tretjino manj

Po njegovih besedah je trenutno Avstrija s 30 tisoč polno zaposlenimi zdravniki dobro preskrbljena, a do leta 2030 jih bo zaradi vala upokojevanja izgubila od 30 do 40 odstotkov. V določenih specializacijah, kot je na primer pediatrija, ni podmladka, prebivalstvo pa medtem narašča in se stara, s čimer naraščajo tudi njegove potrebe.

Argument
Novice Zgodbe, ki pričajo o katastrofalnem stanju našega zdravstva #Argument

Florian Stigler z medicinske univerze v Gradcu je medtem opozoril na dejstvo, da že zdaj narašča število nezasedenih ordinacij družinske medicine, medtem ko je bilo še pred časom povpraševanje po njih preveliko. Nezasedenih mest družinskih zdravnikov je 87 - to sicer predstavlja le 2,3 odstotka vseh, a pomeni tudi, da je dejansko brez zdravniške oskrbe 200 tisoč ljudi.

Na zdravnika morajo občasno čakati kar na ulici

Kakšne so razmere brez družinskega zdravnika, je opisala županja mesta St. Valentin v Spodnji Avstriji Kerstin Suchan-Mayr. Zdravnik v občini, ki je prej skrbel za 2.300 pacientov, mora zdaj skrbeti za 3.200 pacientov, kar pomeni do 120 dnevno. Pri tem morajo bolniki občasno na zdravnika čakati kar na ulici, saj je njegova ordinacija premajhna za vse.

Marko Noč
Novice Marko Noč: Sledite denarju in našli boste ljudi, ki iz ozadja obvladujejo zdravstvo #intervju

Zbrani na srečanju so se strinjali, da rešitev ni le v tem, da se izobrazi več zdravnikov. Dejansko naj bi namreč pri sosedih imeli dovolj zdravnikov, trenutno skoraj 45 tisoč. A družinskih zdravnikov je manj kot štiri tisoč in njihovo število je vse od 60. let minulega stoletja ostalo skoraj enako, če se to primerja s številom vseh zdravnikov, ki je od leta 1970 naraslo za 262 odstotkov.

Poklic družinskega zdravnika bi morali narediti privlačnejši, z več prakse med študijem, več podpore pri odpiranju ambulante, razbremenitvami, na primer z negovalnim osebjem, in boljšimi delovnimi razmerami, še meni avstrijska stroka.

cepljenje, cepivo
Trendi Nasprotniki cepljenja med največjimi zdravstvenimi grožnjami na svetu
Ne spreglejte