Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
15.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 15.21

8 let

Ne le pritiski, tudi grožnje!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delo drugostopenjskega razsodišča Zdravniške zbornice Slovenije v primeru Nekrep so spremljali pritiski, celo grožnje v duhu "uničili vas bomo", nerad prizna prof. dr. Miro Denišlič.

Denišlič, priznani zdravnik, ki je razočaran nad včerajšnjo odločitvijo skupščine zdravniške zbornice, je nekdanji predsednik omenjenega razsodišča, ki je protestno odstopil. Zbornica, ki ji predseduje Gordana Živčec Kalan, zdaj nas prikazuje kot grešnega kozla, da smo mi naredili napako, nihče pa ne govori o napaki zdravnice, napaki zborničnega vodstva in skupščine zdravniške zbornice. Veste, mi moramo sprejeti odločitev skupščine, večina je pač ocenila, da so z zdajšnjim vodstvom zadovoljni. Realna slika pa je, da je bilo preprečeno, da bi zdravniki na skupščini lahko razpravljali o vodstvu in predsednici Gordani Živčec Kalan. Dejansko je vsaj nenavadno, da zdravniki ne morejo razpravljati o dogodkih, ki se dogajajo in jih v vsakem primeru še kako zadevajo.

Včerajšnja skupščina je na nek način pokazala, da vodstvu ni veliko mar za ugled zdravniške zbornice, niti zdravniškega ceha. Zdravnik dr. Erik Brecelj je celo dejal, da je zdravniška zbornica mrtva. Vse manj zaupanja uživajo zdravniki, niso redki, ki menijo, da so ljudje v belem praktično nedotakljivi in nezmotljivi!

Dejansko se rojevajo številni pomisleki, kar lahko mi, ki smo delali v drugo stopenjskem razsodišču Zdravniške zbornice, potrdimo. Ker če se ozrem na naše delo, kako je potekalo, pa na vse dogodke, povezane z delom, potem lahko rečem, da je vsaj nenavadno, če ne celo tragično. Mi smo pri našem delu doživljali dogodke, ki skoraj mejijo na nemogoče ...

So se nad vami vršili pritiski?

Bili so pritiski, naj povem zdaj, ko je vse za nami, da so bile grožnje v smislu "mi vas bomo uničili". To je bilo rečeno pred enim od naših sestankov. Predsednico zdravniške zbornice so kolegi seznanili, da je bila pred sestankom, na katerem smo vsi sedeli, izrečena tudi ta grožnja, o kateri doslej nikoli nisem govoril v medijih. Poglejte, kako je bilo z dokumentacijo o našem delu. Dokumentacija je šla "mimo" nas članov razsodišča, skupaj z vsemi zapisniki je bila izročena odvetniški pisarni, kar je zelo nenavadno in nedopustno, da ne rečem celo nezakonito.

S prispevkom, ki naj bi bil objavljen v "cehovski" zdravniški reviji ISIS, ste skušali razgaliti vse dogajanje okoli tragične smrti Bora Nekrepa, pa so vam objavo preprečili. Odločitev, da se pismo ne objavi, naj bi bila uredniška, vendar mnogi v zdravniških vrstah v to ne verjamejo …

Poglejte, v komentarju na moj prispevek mi je urednik jasno povedal, da ne želijo več razpravljati o primeru Nekrep, ne pa da bi bili zadržki glede vsebine prispevka, kot zdaj zagotavlja predsednica zdravniške zbornice. Urednik mi je po telefonu zagotovil, da se v celoti strinja z mojim prispevkom, vendar da sta predsednica zbornice in tiskovni predstavnik ostro nastopila proti objavi. Podobno je povedal tudi drugemu kolegu ... Nič v mojem prispevku ni bilo strokovno spornega, občutljivega.

S prispevkom ste le želeli naliti čistega vina?

Jaz sem z njim želel strokovno pojasniti potek zdravljenja nesrečnega Bora, ta medicinski del tragičnega dogodka, da kolegi spoznajo, kje je prišlo do spodrsljajev, da do takšnih dogodkov ne bi več prihajalo. Jaz sem opozoril celo na izjavo kolega podpredsednika avstrijske zdravniške zbornice, ki je bila v ISISU objavljena, ki pravi, da »potrebujemo odkrito komunikacijo, da se bomo iz spodrsljajev učili«! Naše glasilo objavi to, ne želi pa upoštevati, da bi to moralo veljati tudi za našo zbornico. Za zdravnike je nujno, da vedo, kje je prišlo do zmot, kako smo ukrepali, ali smo ukrepali prepočasi, kar se je jasno pokazalo. Primer Nekrep je bil rešljiv, sem pa hkrati povedal, da so velike težave v dežurni službi, ki jih zdravniki dobro poznamo, ni se preprosto odločiti v sekundah in minutah …V primeru Nekrep pa ni šlo za minute, ampak za ure. "Zlata ura", o kateri govori predstojnik kliničnega oddelka za otroško intenzivno terapijo, je v tem primeru trajala 19 ur …

Vsa dejstva govorijo, da je prišlo do spodrsljajev, zmot, napak in zato je tudi javnost tako razočarana, ko se vse skupaj želi pomesti pod preprogo. Zaupanje v zdravnike in Zdravniško zbornico Slovenije je zelo omajano, kako ga povrniti?

Jaz pričakujem, da bo vodstvo sprejelo neko spoznanje, da je treba nekaj spremeniti, vzpostaviti nek nov vzorec vodenja tudi same zbornice, vendar se bojim, da gre zdaj bolj za napadanje nas, ki smo si upali vse skupaj povedati. Poglejte, samo napadajo nas, tiste, ki smo le povedali, kaj se je v resnici dogodilo. Mi smo samo povedali, da je bil postopek nepravilen. Skupščina Zdravniške zbornice ni nikoli sporočila, da podpira našo strokovno odločitev. Mi smo zdravniki, ki lahko razpravljamo zgolj o zdravniških odločitvah, moramo pa sprejeti nek kritičen odnos do ravnanja, da skušamo naš način ravnanja in dela spremeniti. Ne pa da se dogajajo stvari, ki so skrajno nenavadne, nerazumljive … Pri vsem tragičnem dogodku, kjer smo mi pokazali, kje in kako je prišlo do napake, pa seveda olajševalne okoliščine, se je "skristaliziralo", da smo krivci mi, ko smo jasno pokazali, kako je prišlo do napake, in jo skušali popraviti. Vodstvo zbornice nas prikazuje kot grešnega kozla, da smo mi naredili napako, nihče pa ne govori o napaki zdravnice, napaki zborničnega vodstva in skupščine zdravniške zbornice.

Ne spreglejte